ΕΘΝΙΚΑ

Δεκαήμερο -«φωτιά»: Στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος – Στήνει «τείχος» η Ελλάδα, έρχονται και οι Γάλλοι

Δεκαήμερο -«φωτιά»: Στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος – Στήνει «τείχος» η Ελλάδα, έρχονται και οι Γάλλοι

Σκηνικό έντασης στήνουν οι Τούρκοι με 87 πλοία να αναπτύσσονται στο Αρχιπέλαγος – Έτοιμη να απαντήσει η Ελλάδα – Κοινές ασκήσεις με το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ και Αμερικανούς

Αποφασισμένη να βάλει… μπουρλότο στις διερευνητικές επαφές είναι η Τουρκία, επιστρέφοντας στην προσφιλή τακτική των προκλήσεων και των επιθετικών ενεργειών.

Την ώρα που η ημερομηνία του 62ου γύρου των διερευνητικών παραμένει «στον αέρα», το καθεστώς Ερντογάν έχει στείλει στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, δήθεν για επιστημονικές έρευνες, ενώ παράλληλα ανακοινώνει την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Mavi Vatan – Γαλάζια πατρίδα».

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις θα βγουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, δημιουργώντας πολεμικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ήδη η κατάσταση είναι τεταμένη, με την τουρκική μονταζιέρα να μπαίνει σε εφαρμογή την Τρίτη (23/02) και το υπουργείο Άμυνας της γείτονος να καταγγέλλει παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά, τα οποία όμως βρίσκονταν 10 μίλια μακριά και σε ύψος 19.000 ποδιών.

Παράλληλα, το καθεστώς Ερντογάν έχει φροντίσει μέσα από τα πλήρως ελεγχόμενα τουρκικά ΜΜΕ να δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα και στο εσωτερικό, με τον τουρκικό Τύπο να έχει ξεσηκωθεί εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή την επικείμενη άφιξη αμερικανικών δυνάμεων στον Έβρο, αλλά και του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ νοτίως της Κρήτης. Μεταγωγικά πλοία των ΗΠΑ που μεταφέρουν επιθετικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, κάποια εκ των οποίων θα μείνουν στην Ελλάδα για ασκήσεις, φτάνουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοσέλιδο της Yeni Safak αναφέρει «Αυτή η προετοιμασία για ποιον είναι;», ενώ η Hurriyet κυκλοφορεί με δημοσίευμα «Απόβαση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη». Είναι προφανές πως οι Τούρκοι στρώνουν το έδαφος για ένα επεισοδιακό δεκαήμερο, τουλάχιστον.

Το ερώτημα είναι πώς θα απαντήσει η Ελλάδα, που για πολλοστή φορά βλέπει τους Τούρκους να μην μαθαίνουν από τις αλλεπάλληλες ήττες των προηγούμενων μηνών και να προκαλούν επικίνδυνα.

Στον ελληνικό «Πεντάγωνο» επικρατεί απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, με τους Επιτελείς ωστόσο να επισημαίνουν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να απαντήσουν ανά πάσα στιγμή σε κάθε πρόκληση. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει διαμηνύσει πως κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας πρέπει να λαμβάνει άμεση απάντηση, ενώ σε άριστη συνεργασία με τους Αρχηγούς, ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, ΓΕΝ Στυλιανό Πετράκη και ΓΕΑ Γεώργιο Μπλιούμη αναδιαμορφώνουν συνεχώς τα σχέδια αντίδρασης έναντι της Τουρκίας.

Από τις 25 λοιπόν Φεβρουαρίου, μέχρι τουλάχιστον τις 5 Μαρτίου το Αιγαίο θα έχει… τρικυμία! Την ώρα που ο τουρκικός στόλος θα έχει αναπτυχθεί σε όλο το μήκος του ανατολικού Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα θα ελέγχει κάθε του κίνηση, ενώ σε συνεργασία με τη Γαλλία θα πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις νοτίως της Κρήτης αλλά και στο Αιγαίο.

Το θηριώδες γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, με τα πανίσχυρα γαλλικά Rafale, θα βρίσκεται σε λίγες μέρες στην Κρήτη και αναμένεται να υποδεχτεί στο κατάστρωμά του τα «μπαρουτοκαπνισμένα» ελληνικά μαχητικά, σε μια ακόμα αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας που ισχυροποιεί τον άξονα κατά της Άγκυρας.

Η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» μάλιστα είναι στην ομάδα ασφαλείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου, ενώ και το αμερικανικό αντιτορπιλικό Arleigh Burke, που την περασμένη εβδομάδα συνεκπαιδεύονταν νότια της Κρήτης με την Ελληνική φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, το υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ και μαχητικά F-16 συμμετέχει στον στολισκό που συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο. Πρόκειται σαφέστατα για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, για ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

Είναι δεδομένο ότι η αφερεγγυότητα του Ερντογάν δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αδράνεια και κανέναν εφησυχασμό. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες ακόμα και για εκδήλωση «θερμού» επεισοδίου, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι και πάλι σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να δώσουν δυναμικές απαντήσεις οποτεδήποτε χρειαστεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θωμαΐδης στο Newsbomb.gr: Απαραίτητη η παράταση του lockdown στην Αττική