ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: «Πληρωμένη» απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν! Η κίνηση – ματ με τους Άραβες

Ένοπλες Δυνάμεις: «Πληρωμένη» απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν! Η κίνηση – ματ με τους Άραβες

Η Ελλάδα απαντά στις απειλές και τον σκοταδισμό της Τουρκίας με ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες του αραβικού κόσμου - Πώς ο υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενισχύουν συνεχώς τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο

Σε εμβάθυνση της συνεργασίας με χώρες - «κλειδιά» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προχωρά η Χώρα μας, με στόχο τη δημιουργία ενός άξονα ασφάλειας και σταθερότητας απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας.

Σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη, αλλά και ασταθή λόγω των γνωστών και επιβεβαιωμένων στην πράξη τουρκικών αναθεωρητικών βλέψεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο αποκτούν νέα διάσταση, με τις εξελίξεις να απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυση των ελληνο-αραβικών δεσμών σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, πολιτικό και ασφάλειας.

Με τις χώρες του λεγόμενου αραβικού κόσμου, αλλά και με το πανίσχυρο οικονομικά και στρατιωτικά Ισραήλ, μας ενώνει η κοινή επιθυμία για σταθερότητα και ασφάλεια, για τήρηση του διεθνούς δικαίου, για ειρήνη και ευημερία.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι Εμιρατιανοί επισημαίνουν συνεχώς την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε η Χώρα μας τις τουρκικές προκλήσεις και το γεγονός αυτό τους ώθησε να θέλουν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους μαζί μας. Αξίζει άλλωστε να επισημάνουμε πως τα Εμιράτα έχουν κάκιστες σχέσεις με την Τουρκία.

Στο εν λόγω πλαίσιο, η υψηλού συμβολισμού παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και στέλνει ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα, που βλέπει ακόμα και μουσουλμανικές χώρες να της γυρνούν την πλάτη.

Παράλληλα, η εικόνα της φρεγάτας ΥΔΡΑ να πλέει στον Περσικό κόλπο και να συνεκπαιδεύεται με τις κορβέτες των Εμιράτων επισφραγίζει τις άριστες στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών και τη βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 και κατά την διάρκεια του επανάπλου της Φρεγάτας ΥΔΡΑ από το λιμάνι του Άμπου Ντάμπι στην Ελλάδα, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) με τις Κορβέτες ABU DHABI και MEZYAD των ΗΑΕ στη θαλάσσια περιοχή του Περσικού Κόλπου, κατόπιν σχεδιασμού και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων από το ΓΕΕΘΑ και τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Υπενθυμίζεται πως η φρεγάτα ΥΔΡΑ είχε καταπλεύσει στον λιμένα ABU DHABI, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, στο πλαίσιο των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021, ενώ στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων βρέθηκαν στο Ντουμπάι και εκπαιδεύτηκαν στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης. Τα ΗΑΕ διαθέτουν «αεροσήραγγα», δηλαδή εξομοιωτή για την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης. Οι Άραβες κάλεσαν τους Έλληνες SOF οι οποίοι δέχτηκαν φυσικά να μεταβούν στα Εμιράτα και να εκπαιδευτούν μαζί με τους Εμιρατιανούς κομάντο σε πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον. Την κοινή εκπαίδευση θα παρακολουθήσει μάλιστα ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Αξίζει να επισημάνουμε πως μέσα στο 2020 οι Εμιρατιανοί έστειλαν δύο φορές δυνάμεις στην Ελλάδα για συνεκπαίδευση. Στη Σούδα, τα F-16 block 60 των ΗΑΕ πέταξαν επί ένα σχεδόν μήνα φτερό με φτερό με τους «μπαρουτοκαπνισμένους» πιλότους των ελληνικών μαχητικών, ενώ μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΑΕ συμμετείχαν στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», η οποία πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Καΐρου και έλαβαν μέρος Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία και Εμιράτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα έχει σκοπό να ενισχύσει τις σχέσεις και με άλλες χώρες του αραβικού κόσμου, με τον υπουργό Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να σχεδιάζει επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται πως ήδη η Χώρα μας έχει συμφωνήσει με τη Σαουδική Αραβία για τη διάθεση πυραύλων Patriot.

Σε μια περίοδο δραματικών γεωπολιτικών και οικονομικών αλλαγών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής, η Ελλάδα αποδεικνύει πως αποτελεί αναμφισβήτητα πυλώνα αξιοπιστίας και νομιμότητας. Απέναντι στον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση του τουρκικού καθεστώτος, η Ελλάδα αντιπαραθέτει την ειρήνη, την ευημερία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Αναμενόμενη η παράταση στο lockdown, 790 νέες μολύνσεις στην Αττική - Η διασπορά