ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Όπου υπάρχει ανάγκη! Από Έβρο μέχρι Κρήτη και από Οθωνούς μέχρι Καστελόριζο

Ένοπλες Δυνάμεις: Όπου υπάρχει ανάγκη! Από Έβρο μέχρι Κρήτη και από Οθωνούς μέχρι Καστελόριζο

Οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας - Η βοήθεια στους πολίτες που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε - Πολύπλευρη κοινωνική προσφορά σε όλη την ελληνική επικράτεια – Ενίσχυση των δεσμών με την κοινωνία και του αισθήματος ασφάλειας

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε τονίσει μέσα από το Newsbomb.gr το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και την κοινωνική προσφορά των τριών Κλάδων. Η στρατιωτική ηγεσία και το προσωπικό δηλώνουν «παρών» σε κάθε περίσταση, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση αποστολών για τη στήριξη και την παροχή βοήθειας όταν η Πολιτεία τη χρειάζεται.

Η προσφορά είναι άμεση και πολυδιάστατη, με παροχή Μέσων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου υπάρχει ανάγκη, όπου υπάρχει πρόβλημα, όπου υπάρχει συμπολίτης μας που χρειάζεται βοήθεια.

Η δράση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τέτοια και τόση ανά τους χρόνους και τις περιόδους που δεν δύναται να αμφισβητηθεί από κανέναν… όχι μόνον για το αξιόμαχό τους, αλλά και για τις ειρηνοποιές και φιλάνθρωπες ενέργειές τους. Ανέκαθεν οι τρεις Κλάδοι υπήρξαν ο βασικός και αταλάντευτος πυλώνας διατήρησης της τάξης και της ασφάλειας για τους απανταχού Έλληνες και όχι μόνο, μιας και η Χώρα μας τείνει πάντα χείρα φιλίας και συμπαράστασης σε όποιον έχει ανάγκη.

Ωστόσο, σπανίως τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν επάνω τους. Η δράση των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα παίξει ποτέ στα πρώτα θέματα των δελτίων ειδήσεων, δεν θα γίνει εύκολα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε… trend και hashtag και ως εκ τούτου πολλοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν το επίπονο και αξιέπαινο έργο των ανθρώπων που εργάζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις και την προσφορά τους στην κοινωνία.

Με αφορμή λοιπόν την άμεση αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρότατου σεισμού στην Ελασσόνα, θα επισημάνουμε μερικές μόνο από τις άγνωστες για πολλούς δράσεις του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού, με στόχο να αναδείξουμε αυτούς τους αφανείς ήρωες που δηλώνουν πάντα «παρών» όταν η κοινωνία το έχει ανάγκη.

Όπου καταστροφή… πρώτοι!

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως θα χρειάζονταν τόμοι ολόκληροι για να απαριθμήσει κανείς την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε τομέα κοινωνικής προσφοράς.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ, συμβάλλουν καθημερινά στον κοινωνικό βίο με πλείστους όσους τρόπους. Από τις επιχειρήσεις μεταφοράς ασθενών ακόμα και από το πιο απομακρυσμένο νησάκι του Αιγαίου, μέχρι τη δημιουργία έργων κοινωνικής ωφέλειας (π.χ. άνοιγμα και κατασκευή δρόμων), την κατάσβεση πυρκαγιών, τη συνδρομή στις καταστροφικές συνέπειες θεομηνιών (πλημμύρες, σεισμοί), τον αποχιονισμό δρόμων, την διάθεση υγειονομικού προσωπικού, υλικού και νοσοκομείων στην Πολιτεία για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως η πανδημία του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών αποτελεί η άμεση αντίδραση μετά τον ισχυρότατο σεισμό στην Ελασσόνα. Μόλις μερικά λεπτά μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατόπιν συνεννοήσεως με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, έδωσε εντολή να σπεύσουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς στις πληγείσες περιοχές. Πριν καν συμπληρωθεί μία ώρα από το σεισμό, προσωπικό και Μέσα είχαν φτάσει στα δοκιμαζόμενα χωριά τονώνοντας κατ’ αρχάς το ηθικό των κατοίκων, προσφέροντας, τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, διάφορα είδη πρώτης ανάγκης και στήνοντας πρόχειρα καταλύματα για να μπουν οι σεισμόπληκτοι ώστε να προστατευθούν και από τους αλλεπάλληλους ισχυρούς μετασεισμούς, αλλά και από το τσουχτερό κρύο.

Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε πως παραχωρεί κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, το κτηριακό συγκρότημα στο Στρατόπεδο «ΣΧΟΙΝΑ» στον Τύρναβο, προκειμένου να καλυφθεί άμεσα η ανάγκη στέγασης του 6θέσιου Δημοτικού σχολείου Δαμασίου, το οποίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Αλλά και κατά την πρόσφατη κακοκαιρία που χτύπησε την Αθήνα, οι Ένοπλες Δυνάμεις έσπευσαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο την Πολιτεία. Προσωπικό και Μέσα από Μονάδες της Αθήνας έσπευσαν στις γειτονιές της Αττικής που υπήρχαν προβλήματα, ανοίγοντας δρόμους, κόβοντας κορμούς δέντρων που είχαν πέσει και βοηθώντας με κάθε τρόπο τους πολίτες που δοκιμάζονταν.

Η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια του κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» όπου ανέλαβαν σημαντικό κομμάτι της διανομής τροφίμων στους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάστηκαν σκληρά (Καρδίτσα και Κεφαλλονιά), όπως και της αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο και τις κρατικές υποδομές.

Ο πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της πανδημίας

Αναμφισβήτητα, εκεί που ο Στρατός Ξηράς, η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό απέδειξαν την ενεργή συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και τη συνδρομής τους στον κρατικό μηχανισμό είναι όταν κλήθηκαν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, το υγειονομικό προσωπικό, τα Μέσα και οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις του Στρατού τέθηκαν στη διάθεση της Πολιτείας, ενώ στις εγκαταστάσεις του 700 Στρατιωτικού Εργοστασίου ξεκίνησε η μαζική παραγωγή μασκών, το οποίο έχει φτάσει στο σημείο να παράγει 200.000 μάσκες προστασίας σε εβδομαδιαία βάση.

Πέρα από τη διάθεση μέσων για τη μεταφορά ασθενών από τις ακριτικές περιοχές, τη διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού στις δομές του υπουργείου Υγείας και χώρων νοσηλείας, η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν πολύτιμη και καθοριστική στην επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για την έγκαιρη και απρόσκοπτη μεταφορά των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα όλης της επικράτειας. Πρόκειται πραγματικά για ένα κολοσσιαίο εγχείρημα, εξαιρετικά περίπλοκο τεχνικά ως προς την σχεδίαση και την οργάνωσή του και ακόμα πιο απαιτητικό και επίπονο στην υλοποίησή του. Και ο μοναδικός Φορέας στη Χώρα που έχει το προσωπικό, τις υποδομές, τα μέσα, την τεχνογνωσία αλλά και την πειθαρχία και την αντοχή για να αναλάβει και να φέρει με επιτυχία σε πέρας με υπευθυνότητα, συνέπεια και τάξη μια τόσο κρίσιμη και απαιτητική αποστολή συντονισμού και logistics, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιπλέον, η ίδρυση κέντρων διενέργειας rapid test του ιού σε στρατιωτικές μονάδες ώστε να βελτιωθεί η επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και να αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συντέλεσαν και εξακολουθούν να συντελούν καθοριστικά στην διαχείριση της πανδημίας.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Αν κάποιοι στην Ελλάδα γνωρίζουν καλά το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών. Εκεί, στις εσχατιές της Ελλάδας, όπου χτυπάει η καρδιά της πατρίδας μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν καθημερινά το «παρών» παρέχοντας κάθε είδους βοήθεια στους ακρίτες μας. Από γιατρούς, φάρμακα και τρόφιμα, μέχρι ηθική και ψυχολογική στήριξη. Μάλιστα, σε άγονες περιοχές της Χώρας μας, τοποθετούνται ιατροί οπλίτες, προσφέροντας αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους κατοίκους.

Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην αναφερθούμε στους ακούραστους «αγγέλους» των αιθέρων. Είναι οι άνδρες και οι γυναίκες της Αεροπορίας Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας που πετούν καθημερινά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας πραγματοποιώντας αεροδιακομιδές ασθενών. Ο ήχος των ελικοπτέρων Σινούκ του Στρατού Ξηράς και των Σούπερ Πούμα αποτελεί ανακούφιση για τους ακρίτες μας που κυριολεκτικά όταν κινδυνεύει κάποιος περιμένουν βοήθεια μόνο από τον ουρανό.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως υπάρχουν μέρες που η Αεροπορία Στρατού μπορεί να κάνει ακόμα και 3 αεροδιακομιδές ασθενών από ακριτικά νησιά, ενώ υπάρχει περίπτωση την ώρα που ένα ελικόπτερο, για παράδειγμα κατευθύνεται προς κάποιο ακριτικό νησί, να κληθεί να μεταβεί και σε δεύτερο ή και τρίτο περιστατικό σε διαφορετικά νησιά. Η ευθύνη και η αγωνία των πληρωμάτων είναι πραγματικά απερίγραπτη, όπως και η στενοχώρια όταν κάποια περίπτωση ασθενούς δεν έχει τελικά αίσιο τέλος.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, παρέχουν σε καθημερινή βάση υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς, χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η εμπλοκή τους στις καθημερινές πολλαπλές επιχειρησιακές τους δραστηριότητες (ασκήσεις, μεταφορά στρατευμάτων, επιτήρηση, αναγνωρίσεις, κ.λπ.).

Η βοήθεια στο προσφυγικό - μεταναστευτικό

Σε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, και κατ’ επέκταση την ευρωπαϊκή ενδοχώρα που ξεκίνησε από το 2012 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν ισχυρό σύμμαχο και υποστηρικτικό παράγοντα της αντιμετώπισης των τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών ενός φαινομένου που οπωσδήποτε έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής, διαμένουν σε 33 δομές διαχείρισης 36.939 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 41.807 ατόμων. Επίσης, Στρατός Ξηράς, Αεροπορία και Ναυτικό παρέχουν καθημερινά 14.241 μερίδες φαγητού, ενώ για την υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε πως η συνεισφορά των ελληνικού στρατεύματος ξεπερνά τα όρια της Χώρας μας. Η πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια που απεστάλη σε τρόφιμα και φάρμακα με το Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ, προσέφερε σημαντική ανακούφιση στον χειμαζόμενο λαό του Λιβάνου που δοκιμάστηκε από τις πολύνεκρες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε και ορισμένες δράσεις που ενδεχομένως πολλοί να μην γνωρίζουν, όπως οι επισκέψεις ιατρικών κλιμακίων για προληπτική εξέταση κατοίκων, η ενημέρωση μαθητών σε ενέργειες Πρώτων βοηθειών, οι εργασίες βελτίωσης σχολικών κτηριακών εγκαταστάσεων, η αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας και ο καθαρισμός ποταμών, η μεταφορά τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης σε κατοίκους χωριών και οικισμών που λόγω καιρικών φαινομένων αδυνατούν να μεταβούν για προμήθειες.

Ενδεχομένως πολύ να το αγνοούν, όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν πολύπλευρο κοινωνικό έργο σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενισχύοντας τους δεσμούς με την κοινωνία και αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής. Σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εργάζονται με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση για την Άμυνα της χώρας, αλλά και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.