ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Πυρπολεί τον διάλογο ο Ερντογάν με παραβιάσεις στο Αιγαίο και εμπρηστικές δηλώσεις

Ελληνοτουρκικά: Πυρπολεί τον διάλογο ο Ερντογάν με παραβιάσεις στο Αιγαίο και εμπρηστικές δηλώσεις

Σε νέες προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο προχώρησαν 19 τουρκικά αεροσκάφη τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 18 παραβάσεις, ενώ την ίδια ώρα τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Χουλουσί Ακάρ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά»

Η τουρκική προπαγάνδα και προκλητικότητα στο Αιγαίο, το τελευταίο διάστημα έχει κορυφωθεί, με την Άγκυρα, όπως διαφαίνεται, να προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση τόσο με παραβιάσεις όσο και με εμπρηστική ρητορική σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο (6/3), πέντε σχηματισμοί αποτελούμενοι από δυο ζεύγη τουρκικών F-16, προχώρησαν σε παραβιάσεις του FIR Αθηνών στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Λίγο μετά, παραβάσεις πραγματοποίησαν μεμονωμένα εννέα αεροσκάφη και συγκεκριμένα: 1 F-16, 1 ATR-72, 4 CN-235, 1 UAV και 2 Ε/Π.

Σημειώνεται ότι οκτώ από τα πολεμικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τρεις εμπλοκές.

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Οι προσπάθειες των Τούρκων να δυναμιτίσουν το κλίμα δεν περιορίζονται μόνο στις παραβιάσεις, αλλά επεκτείνονται και στις εμπρηστικές δηλώσεις τόσο από υψηλόβαθμους αξιωματούχους όσο και από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Προκλητικό σόου και πολεμικές εικόνες

Σε ένα προκλητικό σόου «εκφοβισμού», με εικόνες πολεμικών πλοίων να ανοίγουν πυρ κατά την πρόσφατη ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2021», προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μίλησε μέσω γιγαντοοθόνης, στον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς.

«Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο» ισχυρίστηκε ο σουλτάνος και συνέχισε «η Τουρκία δεν έχει βάλει στο μάτι, τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας, στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της».

Από την πλευρά του αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο Χουλουσί Ακάρ ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» και διαστρεβλώνοντας για ακόμα μια φορά τα γεγονότα, μίλησε για προβοκάτσιες από την πλευρά της Ελλάδας, λέγοντας τα εξής εξοργιστικά:

«Παρά τη θετική μας στάση, συνεχίζονται από τη γειτονική μας χώρα την Ελλάδα, οι προβοκατόρικες ενέργειες και η προβοκατόρικη ρητορική, οι ανεύθυνες δηλώσεις, η απειλητική γλώσσα. Αυτές οι ενέργειες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Συνέχεια τους λέμε πως πρέπει να αποφεύγουν τις ενέργειες και δηλώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια. Στόχος τους είναι να επηρεάσουν αρνητικά την Ε.Ε και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τονίζουμε πως οι παρενοχλήσεις, η ρητορική δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας. Οι προβοκάτσιες και οι προσπάθειες με τα εξοπλιστικά προγράμματα προκαλούν μεγάλη ζημιά στον Ελληνικό λαό και δαπανούν άδικα τους πόρους του ελληνικού λαού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά δώρων σε όλες τις συντάξεις: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι