ΕΘΝΙΚΑ

Η Αίγυπτος «αδειάζει» την Τουρκία: Δεν συζητάμε τίποτα για την ανατολική Μεσόγειο, ψέματα οι φήμες

Η Αίγυπτος «αδειάζει» την Τουρκία: Δεν συζητάμε τίποτα για την ανατολική Μεσόγειο, ψέματα οι φήμες
INTIME

Σε «άδειασμα» των όσων διακινήσει δεξιά-αριστερά η Τουρκία σχετικά με συζητήσεις για την ανατολική Μεσόγειο προχώρησε η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου που επικαλείται η ιστοσελίδα Arab News το Κάιρο αρνείται τις φήμες που διασπείρει η τουρκική διπλωματία περί συζητήσεων των ζητημάτων της Ανατολική Μεσογείου με την Τουρκία.

Οι ίδιες πηγές διεμήνυαν, μάλιστα, ότι η Αίγυπτος είναι δεσμευμένη απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι θα αποτελέσουν μέλη αυτών των διαπραγματεύσεων.

Το Κάιρο πρόσθεταν οι ίδιες πηγές «δεν έχει καμία πρόθεση» διαπραγμάτευσης για το ζήτημα αυτό με την Τουρκία χαρκτηρίζοντας «εσφαλμένους» τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι είναι κοντά σε συμφωνία για ένα ανακοινωθέν με την Αίγυπτο.

«Η Αιγυπτιακή πλευρά παραμένει σταθερή στη θέση της απόρριψης της θαλάσσιας συμφωνίας που υπέγραψαν η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και η Άγκυρας» συμπλήρωναν οι διπλωματικές πηγές.

Όπως πρόσθεταν, μάλιστα, «ο σεβασμός της Αιγύπτου στα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Μεσογείου δεν είναι κάτι νέο και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες διαπραγματεύονται είναι λάθος».

Οι διαρροές αυτές ακολουθούν τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υπογράψει μια συμφωνία με την Αίγυπτο παρόμοια με αυτή που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αίγυπτο σήμερα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώ όταν έγιναν γνωστοί οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φαταχ αλ Σίσι για το πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν, επίσης, πριν από μερικά 24ωρα την ιδιαίτερα αιχμηρή παρέμβαση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών στην πρόσφατη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου.

Συγκεκριμένα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, στην παρέμβαση του στην υπουργική συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, πριν λίγες ημέρες, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Αίγυπτος έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στη Λιβύη και στην αντιμετώπιση των σκοταδιστικών ιδεών που προωθούν ορισμένες χώρες.

Επίσης, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Στην εν λόγω συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας, ότι αναμφίβολα αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο την εμβάθυνση της πόλωσης και των διαφορών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελική έρευνα για τις εικόνες αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης