ΕΘΝΙΚΑ

Πέθανε ο Ιάκωβος Τσούνης – Ποιος ήταν ο εφοπλιστής με το παράσημο για τη δωρεά στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ιάκωβος Τσούνης
InTime

Σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος πρόσφατα είχε παρασημοφορηθεί από την ΠτΔ καθώς είχε δωρίσει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ιάκωβος Τσούνης αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλεύτηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΣΝΑ), όπου και εξέπνευσε το μεσημέρι του Σαββάτου (10.04).

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του ανέφερε «Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έφυγε από τη ζωή ο ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης. Ευγνωμοσύνη και σεβασμός για την προσφορά του». Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος με μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ξανά πως πρόκειται για μια ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αναρτώντας φωτογραφίες από την παρασημοφόρηση του Ιάκωβου Τσούνη.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με τη σειρά του, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του με μήνυμα στα social media, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ο θάνατος του Ιάκωβου Τσούνη συνιστά «απώλεια ενός Μοναδικού Έλληνα».

«Ο νεότερος βετεράνος του Β’ΠΠ, Εθν. Ευεργέτης Υπτγος ε.τ. Ιάκωβος Τσούνης εξέπνευσε σήμερα. Υπήρξε αφοσιωμένος ευπατρίδης, υποστηρικτής των ΕΔ και άξιο Τέκνο της Πατρίδος. Θα λείψει σε όλους μας! Συλλυπούμαι βαθύτατα την οικογένειά του για την απώλεια αυτού του Μοναδικού Έλληνος!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Στρατηγός Φλώρος

Το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Ποιος ήταν ο Ιάκωβος Τσούνης

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Ήταν το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη. Ήταν απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.

Σε ηλικία 16 ετών κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν ο νεότερος παλαίμαχος του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού πολέμου με διεθνή αναγνώριση. Την συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αναγνωρίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Ήταν απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.

Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχημένη πορεία του ως ειδικού συμβούλου τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Είχε διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.

Ήταν δημιουργός του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και εδρεύει σήμερα στο Αίγιο. Στο μουσείο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας.

Έχοντας από τον καιρό του πολέμου σεβασμό και αγάπη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ασφάλεια της Ελλάδας, υπήρξε από την δεκαετία του 1950 έως και τον θάνατό του δίπλα τους, με δωρεές και προσφορές, όπου υπήρχε ανάγκη. Στις δεκαετίες αυτές είχε προσφέρει περί τα 23.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων άνω των 7.000.000 ευρώ την τελευταία διετία μόνο.

Ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.

Για την προσφορά του είχε τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως,
  • Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως,
  • Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ,
  • Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,
  • Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή,
  • Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών
  • Μέγας Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Ζωσμένη» με 1.350 μολύνσεις η Αττική - «Πονοκέφαλος» η Θεσσαλονίκη