ΕΘΝΙΚΑ

Διπλωματικό «σκάκι» για Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο - Επικοινωνία Δένδια με Σούκρι

Νίκος Δένδιας - Σαμέχ Σούκρι
InTime

Ο Νίκος Δένδιας προετοιμάζεται για το ταξίδι στην Άγκυρα την ώρα που υψηλόβαθμος συνεργάτης του Ερντογάν προκαλεί χυδαία την Ελλάδα και ο Τσαβούσογλου προσπαθεί να «χτίσει» ξανά γέφυρες της Τουρκίας προς την Αίγυπτο. Άμεση τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του στο Κάιρο.

Ένα διπλωματικό «σκάκι» είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεοσγείου. Τη στιγμή που ο Νίκος Δένδιας έχει αποδεχθεί την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Άγκυρα την προσεχή Τετάρτη, κορυφώνονται οι προκλήσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η χυδαία προπαγάνδα κατά της Ελλάδας από τον διευθυντή επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής (09.04), με τον Φαρεντίν Αλτούν να «μαζεύει» αρχικά την επιθετική του ανάρτηση κατά της χώρας μας, και κορυφώθηκε το πρωί του Σαββάτου (10.04) αφού φαίνεται πως πήρε το «ΟΚ» από τον σουλτάνο για να ρίξει «λάδι στη φωτιά».

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσπάθησε για ακόμα μια φορά να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας προς την Αίγυπτο. Με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού, ο Τούρκος υπουργός κάλεσε τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, και σύμφωνα με την ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών αντάλλαξαν ευχές. Δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες για τη συζήτηση των δυο ανδρών, παρόλα αυτά είναι εμφανής και αγωνιώδης η προσπάθεια της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Κάιρο. Ειδικότερα μετά τη στρατηγική συμφωνία και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Αθήνα.

Όπως έγινε γνωστό, όμως, και η ελληνική πλευρά έκανε τις κινήσεις της στη «σκακιέρα» και δεν έμεινε άπραγη μπροστά στις ενέργειες των Τούρκων. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σάμεχ Σούκρι λίγες ώρες μετά τη συζήτηση του τελευταίου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο «τραπέζι» της συζήτησης έπεσαν η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Θυμίζουμε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να συμμετάσχει σε δείπνο για τη γιορτή του Ραμαζανιού. Πριν μεταβεί στην Άγκυρα, ο κ. Δένδιας θα πάει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Ζωσμένη» με 1.350 μολύνσεις η Αττική - «Πονοκέφαλος» η Θεσσαλονίκη