ΕΘΝΙΚΑ

Νέες κινήσεις στην ελληνοτουρκική «σκακιέρα»: Στην Αθήνα ο Λίβυος πρόεδρος

Ο Λίβυος πρόεδρος, Μοχάμεντ αλ Μένφι
Ο πρόεδρος του λιβυκού προεδρικού συμβουλίου, Μοχάμεντ αλ Μένφι
AP

Συνεχίζονται οι κινήσεις στη διπλωματική «σκακιέρα» που έχει στηθεί μεταξύ Αθήνας, Άγκυρας και Τρίπολης, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να αξιοποιήσει προς όφελός της την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται από τη νέα μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη, ενώ η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει το ισχυρό της αποτύπωμα και ρόλο στη χώρα.  

Σε συνέχεια της επίσκεψης Δένδια στη Βεγγάζη και του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη, τη χώρα μας επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

H ελληνική πλευρά αναμένεται να αποστείλει και πάλι το μήνυμα της ακύρωσης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εκατέρωθεν ελιγμών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το συγκεκριμένο μήνυμα αποτέλεσε βασικό πυλώνα των επισκέψεων Μητσοτάκη και Δένδια στη Λιβύη, δεδομένων των τουρκικών επιδιώξεων για επικύρωσή του: Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά την επίσκεψη του μεταβατικού πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά στην Άγκυρα τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να δίνει την πλήρη στήριξή της στη λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως και στην προηγούμενη κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Από πλευράς του, ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός δήλωσε σχετικά με το σύμφωνο πως «επιβεβαιώνουμε ότι αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας», υπογραμμίζοντας ωστόσο τη σημασία διαλόγου στο θέμα που θα είναι προς το συμφέρον όλων, περιλαμβανομένων όλων των εμπλεκομένων χωρών.

Ο Νίκος Δένδιας στην Τουρκία

Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Αλ Μένφι λαμβάνει χώρα στον απόηχο της μετάθεσης της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, η οποία ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικότερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη στην Τουρκία, βάσει του αρχικού προγράμματος, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαροθολομαίο, ωστόσο θα επιστρέψει αυθημερόν στην Αθήνα καθώς το απόγευμα θα διεξαχθεί η έκτακτη διυπουργική τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν, γεγονός που απαιτεί τη συμμετοχή αμφότερων των υπουργών Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί τελικά την Πέμπτη στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παραμένει ο σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα - Τα self test «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό