ΕΘΝΙΚΑ

Πώς κόλλησε στον τοίχο ο Δένδιας τον Τσαβούσογλου – Τα νέα δεδομένα και το παρασκήνιο της σύγκρουσης

Πώς κόλλησε στον τοίχο ο Δένδιας τον Τσαβούσογλου – Τα νέα δεδομένα και το παρασκήνιο της σύγκρουσης

Ελληνοτουρκικά: Η ψυχραιμία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, η εντολή Μητσοτάκη και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Σε σκληρό μπρα ντε φερ on camera εξελίχθηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν βαριές διπλωματικές κουβέντες, με το Νίκο Δένδια να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και να μην αφήνει να πέσει τίποτα κάτω. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, όχι μόνο δεν μάσησε τα λόγια του, αλλά έδωσε ηχηρές απαντήσεις σε μία προς μία τις προκλήσεις, τις αιτιάσεις και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, στα θέματα του Αιγαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διεθνών συνθηκών και του μεταναστευτικού, προκαλώντας μάλιστα την ενόχληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πινγκ πονγκ ανταπαντήσεων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε το λόγο αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Δένδιας για το Αιγαίο αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Η αναφορά του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Δένδια, που υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης. Μάλιστα αναφερόμενος στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά και το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας τόνισε: Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοιες δηλώσεις» είπε ο κ. Τσαβούσογλου και εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση υπερασπιζόμενος το casus belli στο Αιγαίο αλλά και χαρακτηρίζοντας «ρωμιούς ορθοδόξους» την ελληνική κοινότητα.

Μάλιστα ο κ. Τσαβούσογλου έχασε την ψυχραιμία του και δήλωσε ότι δεν μπορεί να τίθεται ενώπιον του τύπου όσα συζητούν κατ’ ιδίαν οι δύο πλευρές.

Προηγουμένως ο κ. Δένδιας έθεσε το ζήτημα του casus belli στο Αιγαίο, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, μίλησε για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης και έκανε λόγο για μουσουλμανική μειονότητα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παίρνοντας το λόγο έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Απευθυνόμενος στο Νίκο Δένδια ανέφερε προκλητικά: «Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτό τον καβγά ή αν θα βρούμε λύσεις να συνεχίσουμε το διάλογο και να κρατησουμε ανοιχτούς τους διαύλους».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας ανταπάντησε, υπογραμμίζοντας ότι «Στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Αν δεν υπάρχει αποβατική απειλή ας μας το πουν» τόνισε με νόημα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Σχολιάζοντας τις αναφορές Τσαβούσογλου για τα χωρικά ύδατα αλλά και τον εθνικό εναέριο χώρο, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αυτό το θέμα υπάρχει από τη δεκαετία του 1930, ωστόσο η Τουρκία το θυμήθηκε τη δεκαετία του 1950.

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας μίλησε ανοιχτά για «απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού το προηγούμενο διάστημα στον Έβρο», ενώ έθεσε και το ζήτημα της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Η ψυχραιμία Δένδια και ο σκυθρωπός Τσαβούσογλου

Τελικώς μετά από ένα συνεχές πινγκ πονγκ απαντήσεων και ανταπαντήσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών τελικώς τα πνεύματα ηρέμησαν και οι δύο υπουργοί αποχώρησαν για να συμμετάσχουν στο δείπνο.

Ο Νίκος Δένδιας καθόλη τη διάρκεια του καβγά δεν έχασε λεπτό την ψυχραιμία του, σε αντίθεση με τον Τσαβούσογλου που κάποια στιγμή και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη των πινγκ πονγκ των ανταπαντήσεων, το πρόσωπό του έδειχνε σκυθρωπό.

Από την πλευρά του ο έλληνας ΥΠΕΞ όχι μόνο απέδειξε πως δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά στο τέλος για να ελαφρύνει το κλίμα που είχε βαρύνει επικίνδυνα είπε στον Τούρκο ομόλογό του: «Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά».

«Παγώνει» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;

Το πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών με απόλυτη ευθύνης της τουρκικής πλευράς ουσιαστικά «πάγωσε» την προετοιμασία μιας συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν, με το σχετικό θέμα να το ανοίγει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και από την πλευρά του το Νίκο Δένδια να απευθύνει πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα και στο πλαίσιο αυτό να προετοιμαστεί και μια συνάντηση των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας.

Η εντολή Μητσοτάκη στο Δένδια

Από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις κρίσιμες συναντήσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε την Τετάρτη εκτενή συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, αλλά και χθες μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και πριν αρχίσει το ραντεβού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Νίκος Δένδιας είχε ρητή εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως, όπως και έγινε.

Παράλληλα διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας την κόντρα on camera, υπογράμμισαν πως «όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας. Ο ΥΠΕΞ είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον ΠΘ. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εντολή Μητσοτάκη σε Δένδια: Να απαντήσεις σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας