ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Η επόμενη ημέρα μετά την σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου – Τι περιμένει η Ελλάδα

Νίκος Δένδιας Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου
INTIME

Την επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά μετά τη σύγκρουση που είχαν Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξετάζουν στην Αθήνα τονίζοντας ότι η Ελλάδα ξεκαθάρισε τις «κόκκινες γραμμές» της

Την επόμενη ημέρα μετά τη σύγκρουση που είχαν στη συνέντευξη τύπου ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ύστερα από τη συνάντησή τους στην Άγκυρα εξετάζει η Ελλάδα.

Αυτό που αρχικά ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr είναι ότι «δεν αλλάζει κάτι στη στρατηγική της κυβέρνησης».

Η Ελλάδα προχωρά βασιζόμενη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και δεν δέχεται καμία συζήτηση για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Όπως λένε από την κυβέρνηση αυτό που συνέβη με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια και τις απαντήσεις που έδωσε σε όποιες προκλήσεις εκστόμισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ότι η Ελλάδα ξεκαθάρισε τις «κόκκινες γραμμές» της.

Δείτε τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας

Η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται καμία συζήτηση για μια σειρά από θέματα που επιχείρησε να θέσει on air ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως αυτό της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη ή της αποστρατικοποίησης των νησιών και συζητά μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τονίζουν στο Newsbomb.gr οι κυβερνητικές πηγές.

Όπως τονίζουν, μάλιστα, ο τρόπος που έγινε αυτό, με τις δηλώσεις και τις απαντήσεις Δένδια μπροστά στις κάμερες, ξεκαθάρισε και στο διεθνές ακροατήριο ότι η Ελλάδα δεν κάνει πίσω από αυτή τη θέση.

Η Ελλάδα θα απαντά στις προκλήσεις

«Η Ελλάδα θα απαντάει πάντα στις προκλήσεις αλλά θέλει και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία» προσθέτουν απο την κυβέρνηση.

Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει επιλογή της Αθήνας, συμπληρώνουν.

Όπως εξηγούν παρά τις διαφωνίες που προφανώς υπάρχουν με την Τουρκία, υπάρχουν και πεδία συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου συζητήθηκαν επιμέρους οικονομικά θέματα στα οποία θα μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος

Η εκτίμηση που γίνεται από την Αθήνα είναι ότι η διατύπωση δημοσίως και με ειλικρίνεια των διαφωνιών «θα μπορούσε να λειτουργήσει και εκτονωτικά» επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα προσέρχεται πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση στις συνομιλίες, όταν, όμως, γίνονται συνομιλίες -και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία- η Ελλάδα προβάλλει τις θέσεις της.

Υπενθυμίζουν, δε, ότι η Ελλάδα έχει δείξει δείγματα καλής θέλησης απέναντι στην Τουρκία, όπως το τζαμί στον Βοτανικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει σε άλλα θέματα που αφορούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Αυτό που είναι ξεκάθαρο πλέον, λένε οι κυβερνητικές πηγές, είναι ότι η κυβέρνηση θα απαντά σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας προσθέτοντας ότι αυτό που διεφάνη την Πέμπτη ήταν ότι οι διαφωνίες είναι ευρωτουρκικές και όχι διμερείς.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα συνεχίζει τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα με την παρουσία Δένδια στην Κύπρο σήμερα και την επίσκεψή του τις επόμενες ημέρες στη Σαουδική Αραβία.

Πώς «διαβάζουν» οι Τούρκοι τη σύγκρουση Δενδια-Τσαβούσογλου

Πρώτο θέμα στα τουρκικά Μέσα ήταν από χθες ο «καυγάς» στον αέρα μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης (15/4) στην Άγκυρα.

«Ο Έλληνας ΥΠΕΞ και ο Τσαβούσογλου φώναξαν ο ένας τον άλλο, ενώ περιμέναμε να μειωθεί η ένταση», αναφέρει ο Cumhuriyet στο πρωτοσέλιδό της.

«Η ένταση που προκλήθηκε χθες κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αποκαλύπτει ότι οι δυο χώρες απέχουν από το να συμφωνήσουν στα διαφιλονικούμενα ζητήματα και ειδικά σε αυτά που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα.

Από την πλευρά του το CNN Turk στο άρθρο της κάνει λόγο για σκανδαλώδη συμπεριφορά του Έλληνα ΥΠΕΞ.

«Απάντηση “χαστούκι”» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Sabah, την αντίδραση Τσαβούσογλου για τα όσα δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Μεγάλη κρίση στη συνάντηση Τσαβούσογλου – Δένδια» έγραψε η εφημερίδα Sozcu, προβάλλοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για «απαράδεκτες κατηγορίες» από πλευράς Δένδια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς κόλλησε στον τοίχο ο Δένδιας τον Τσαβούσογλου – Τα νέα δεδομένα και το παρασκήνιο της σύγκρουσης