ΕΘΝΙΚΑ

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2021»: Μήνυμα αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση – Δείτε εντυπωσιακές εικόνες

ΗΝΙΟΧΟΣ 2021
InTime

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2021»: Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα αναφέρθηκε στη σημασία της άσκησης για τη διασφάλιση της σταθερότητας και για το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα προς πάσα κατεύθυνση.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διεθνής αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021», τη στιγμή που το θερμόμετρο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έχει ανέβει ξανά. Η ισχυρή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, προκάλεσε τον εκνευρισμό της Άγκυρας κάτι που έγινε απόλυτα σαφές από τις τοποθετήσεις των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τη στιγμή, λοιπόν, που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να οδηγήσει σε μια «παγίδα» τον Έλληνα ομόλογό του, για να δεχθεί τις απαντήσεις που άρμοζαν και να μπει στη… θέση του, στην Ελλάδα εξελισσόταν – και θα εξελίσσεται και τα επόμενα 24ωρα – η μεγάλη διεθνής αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021». Σε αυτή συμμετέχουν, πέρα από τα ελληνικά «φτερά» της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλες 12 χώρες, στέλνοντας σαφές μήνυμα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η συμμετοχή στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 21 τόσων πολλών αεροπορικών δυνάμεων από τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Κύπρο αλλά και από την Αυστρία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες συνεργασίας και συνεκπαίδευσης που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις των χωρών μας, μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών μεταξύ των ασκουμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την παρουσία του στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

Ο Στρατηγός Φλώρος ενημερώθηκε από αρμόδιους Επιτελείς για την εξέλιξη της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 21, ενώ μεταξύ άλλων έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας «Η ισχυρή παρουσία σας εδώ τεκμηριώνει τις προσπάθειες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ φίλων και συμμάχων και στέλνει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης δίνοντας κίνητρο να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο και να σχεδιάσουμε μια πολύ ανταγωνιστική άσκηση, που κάθε χρόνο θα βελτιώνεται με την ενεργή υποστήριξη και συμμετοχή σας».

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στον «ΗΝΙΟΧΟ 2021», ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε «Έως τώρα έχουν εκτελεστεί ιδιαιτέρως σύνθετα σενάρια αεροπορικών επιχειρήσεων και υποστήριξης χερσαίων και αμφιβίων δυνάμεων. Να είστε ασφαλείς και να απολαύσετε το υπόλοιπο της άσκησης».

Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021»

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο εκνευρισμός των Τούρκων είναι απολύτως λογικός. Από τη Δευτέρα (12.04) που ξεκίνησε ο «ΗΝΙΟΧΟΣ», το FIR Αθηνών γέμισε με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ακόμα και UAV, με τις συμμετέχουσες χώρες να πετούν πάνω από το Αιγαίο, το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως στην άσκηση συμμετέχουν η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers - GCI, η Ισπανία με F/A - 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. Η Πολεμική μας Αεροπορία συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα. Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και των Ειδικών Δυνάμεων, προσθέτει ειδικό βάρος στην σπουδαία διακλαδική άσκηση που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες και πιο απαιτητικές του ΝΑΤΟ.

Τα σενάρια της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης στη Μεσόγειο για το 2021, έχουν σχεδιαστεί από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, με τον Αρχηγό, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη να βάζει… δύσκολα στους πιλότους όλων των χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικά και ξένα μαχητικά εκπαιδεύονται σε μεικτά σχήματα, με τις δύο ομάδες να χωρίζονται σε εχθρικά και φίλια αεροσκάφη.

Όσο για τις περιοχές που πετούν… όλος ο ελληνικός εναέριος χώρος. Από το Ιόνιο και την Πελοπόννησο, μέχρι την Κρήτη, την Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά το Ανατολικό Αιγαίο, όπου οι Τούρκοι βλέπουν τα ελληνικά φτερά μαζί με τα συμμαχικά να περνούν μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια.

Πώς λοιπόν να μην «ζορίζονται» οι Τούρκοι όταν βλέπουν ακόμα και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη να συμμετέχει στον «ΗΝΙΟΧΟ», την ώρα που η τουρκική πολεμική αεροπορία αδυνατεί να στείλει αεροσκάφη ακόμα και σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ;

Είναι αναμφισβήτητα ένα μήνυμα ισχύος, ένα μήνυμα αποτροπής, ένα μήνυμα κυριαρχίας της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αρχιπέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, οι Τούρκοι βλέπουν πανίσχυρες στρατιωτικά χώρες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και να σέβονται απόλυτα ελληνικά «γεράκια», καθιστώντας τον «ΗΝΙΟΧΟ» μία από τις κορυφαίες ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Αυτό όμως που τους πονάει περισσότερο, είναι πως ελληνικά και συμμαχικά μαχητικά σαρώνουν τις περιοχές τις οποίες εκείνοι αμφισβητούν. Όλο δηλαδή το ανατολικό Αιγαίο.

Η Χώρα μας κατάφερε μέχρι σήμερα να μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, καθώς έχουμε οικοδομήσει και άλλες συμμαχίες με ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ισραήλ και πανίσχυρες χώρες του αραβικού κόσμου. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί πλέον ένα ευρωτουρκικό θέμα συζήτησης και είναι δεδομένο πως όσο ο Ερντογάν θα υποστηρίζει ανοικτά ακραία κινήματα, όπως τους «Γκρίζους Λύκους», τόσο θα απομονώνεται και θα βοηθάει με αυτό τον τρόπο την Ελλάδα να αναδείξει την αμετροέπεια της στάσης της, τα ανεδαφικά επιχειρήματα της και τις ανιστόρητες αιτιάσεις της, αναγκάζοντας φίλους, εταίρους και συμμάχους να αντιδράσουν έμπρακτα κατ’ αρχήν, με την συσπείρωση τους. Γιατί, ως γνωστόν, η Τουρκία μόνο με πράξεις καταλαβαίνει!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: «Το φυσάει και δεν κρυώνει» ο Τσαβούσογλου – Νέες προκλήσεις από τα Κατεχόμενα