ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Τα «πρόβατα» τρώνε τους «γκρίζους λύκους» -Κόλαφος για Ερντογάν, Μπαχτσελί οι δημοσκοπήσεις

Τουρκία: Τα «πρόβατα» τρώνε τους «γκρίζους λύκους» -Κόλαφος για Ερντογάν, Μπαχτσελί οι δημοσκοπήσεις

Αδειάζει η κλεψύδρα για τον «σουλτάνο» και το πολιτικό του «στασίδι» - Οι Τούρκοι βλέπουν ξεκάθαρα την πολιτική κοροϊδία και στέλνουν μήνυμα μέσω των δημοσκοπήσεων - Ενισχύεται συνεχώς το μέτωπο κατά του Τούρκου προέδρου και των εθνικιστών

Τονίζουμε εδώ και καιρό πως το καθεστώς της γείτονος βρίσκεται σε αφόρητη πίεση, τόσο στο εσωτερικό του, με την ανεργία στα ύψη και τους δείκτες της οικονομίας σε ελεύθερη πτώση, όσο και στο εξωτερικό, με τη Δύση αλλά και τον αραβικό κόσμο να του γυρνούν πλέον αποφασιστικά την πλάτη.

Την ώρα που ο οραματιστής του νέο-οθωμανισμού προαναγγέλλει φαραωνικά έργα, όπως διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη, η φτωχοποίηση της τουρκικής κοινωνίας κάνει το γύρο του κόσμου. Οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμη και τα βασικά είδη και είναι αδύνατον να κρυφτεί πλέον πως ητουρκική κοινωνίαμοιάζει με καζάνι που βράζει.

Το ποσοστό της ανεργίας στους κάτω των 25 ετών – οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των 83,6 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας ανέρχεται σε 29%! Μάλιστα, τα πράγματα είναι χειρότερα στις τάξεις των αποφοίτων από τις διάφορες πανεπιστημιακές σχολές, καθώς εκεί το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 37,9%.

Το καθεστώς Ερντογάν αν και προσπαθεί να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης απ’ όπου και αν προέρχεται, φαίνεται ότι πλέον αδυνατεί να τις ελέγξει, με την κατάσταση να τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το επισημαίναμε εδώ και μήνες, πως όταν φτάσει η στιγμή που το αίσθημα της πείνας θα είναι τόσο έντονο, κανείς δεν θα μπορεί να το ξεγελάσει με εθνικιστικές κορώνες, οθωμανικά μεγαλεία και κοιτάσματα αερίου που θα «πνίξουν» στα πλούτη το λαό.

Από την ανάρρηση του Ερντογάν στην εξουσία μέχρι σήμερα, θα λέγαμε πως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις να είναι εναντίον του «σουλτάνου».

Η καλύτερη μάλιστα - κατά πολλούς στην Τουρκία - εταιρεία δημοσκοπήσεων της γείτονος, η Metropol, που κάνει σταθερά κάθε μήνα δημοσκοπήσεις, τον Ιούλιο του 2016 (λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος) είχε προβλέψει ποσοστό 50,4% για το κόμμα του τούρκου προέδρου ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

Για πρώτη φορά, η ίδια εταιρεία προέβλεψε ότι σήμερα τα ποσοστά του Ερντογάν δεν ξεπερνούν το 27,4%. Μάλιστα, μαζί με το εθνικιστικό κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν ξεπερνά το 35%. Έτσι, το 51%, ποσοστό απαραίτητο για την τουρκική προεδρία, φαντάζει πολύ μακρινό σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας...

Ναι, ο Ερντογάν μπορεί ακόμα να προηγείται, ωστόσο, η πτώση των δημοσκοπικών αριθμών του είναι κατακόρυφη και με το σκηνικό της φτώχειας και της ανέχειας που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας, κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, στα χέρια του προφανώς και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Επιβεβαιώνεται, έτσι, πλήρως η ανάλυση του Newsbomb.gr για τη μελέτη που είχε κάνει ο σουλτάνος έτσι ώστε να ορίσει το όριο εισόδου στη βουλή στο 7%, προκειμένου να μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και να συνεχίσει να βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας, έτσι ώστε να προωθήσει τα προσωπικά του συμφέροντα και τα παράλογα σχέδιά του.

Ξεχνάει όμως πως ο «γκρίζος λύκος», ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι αυτός που τον πήρε μαζί του στον πολιτικό πάτο, για να μην πούμε απόπατο. Τι εννοούμε; Η ακραία ρητορική που ικανοποιεί το πολιτικό του «στασίδι» τον έχει οδηγήσει σε μια επικίνδυνη ατραπό, τον έχει φέρει αντιμέτωπο με χιλιάδες πολίτες, τον έχει απομονώσει διπλωματικά και τον έχει φέρει αντιμέτωπο με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι εθνικιστικές κορώνες και ακραίες μισαλλοδοξίες, οι κακόγουστες στολές του Ματζικέρτ και τα υποτιθέμενα φυσικά αέρια, δεν πείθουν πλέον κανέναν. Έφτασε άραγε η ώρα να αλλάξει αυτή η νοσηρή κατάσταση που μόνο κακό προκαλεί στον τουρκικό λαό, το οποίο η ίδια η ηγεσία της θεωρούσε «πρόβατα»; Οι δημοσκοπήσεις έστειλαν ήδη το μήνυμα στον Ερντογάν πως η κλεψύδρα... αδειάζει!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία 6 Μαΐου: «Black out» σε όλη τη χώρα - Ποιοι απεργούν - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ