ΕΘΝΙΚΑ

Νέα απόβαση Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη: Οι ΗΠΑ «φορτώνουν» με στρατό τα Βαλκάνια

Νέα απόβαση Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη: Οι ΗΠΑ «φορτώνουν» με στρατό τα Βαλκάνια

Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, πανίσχυρος οπλισμός και χιλιάδες στρατιώτες – Νέα Σούδα θέλει η Ουάσινγκτον το λιμάνι της ακριτικής πόλης.

Κορυφώνεται σήμερα, Παρασκευή 07/05, η μεγάλη απόβαση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που θα συμμετάσχουν στην μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ, “Defender Europe 21”.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο φαίνεται πως έχει αποκτήσει για τους Αμερικανούς στρατιωτική σημασία ανάλογη της Σούδας, με την Ουάσινγκτον να επισημαίνει συνεχώς το σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο της ακριτικής πόλης. Ποτέ άλλωστε στο παρελθόν Αμερικανός πρεσβευτής δεν έχει επισκεφθεί τόσες φορές το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όσες ο Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μιλάει συνεχώς με ενθουσιασμό για την σημασία του.

Την Τετάρτη (05/05) έδεσε στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου το θηριώδες φορτηγό πλοίο «LIBERTY PROMISE» και ξεκίνησε να ξεφορτώνει στρατιωτικό υλικό και προσωπικό που θα αναπτυχθούν κυρίως στα Βαλκάνια με αφορμή την σειρά ασκήσεων «Defender Europe 21», η οποία, εστιάζοντας φέτος στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, φέρνει χιλιάδες επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Παράλληλα, σε μια συντονισμένη κίνηση, αντίστοιχη απόβαση δυνάμεων πραγματοποιείται από πλοία των Αμερικανών και των Βρετανών στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

Σήμερα μάλιστα, Παρασκευή (07/05), αναμένεται να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη για να επιθεωρήσουν την όλη κίνηση ο υπουργός Αμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Επίσης, αναμένεται να παραστούν και οι Christofer Mohan, στρατηγός - διοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC) των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, και Ivon Jones, υποστράτηγος - διοικητής Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τις 19/4 το βρετανικό φορτηγό πλοίο «Hurst Point» ξεφόρτωσε στην Αλεξανδρούπολη υλικό των Βρετανών που έχει αναπτυχθεί στο λιμάνι για τις ανάγκες ΝΑΤΟικών δραστηριοτήτων, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Με το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον να βαθαίνει συνεχώς, οι Αμερικανοί επιζητούν την Ελλάδα ως εταίρο ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κόλπος της Σούδας στα Χανιά είναι η μοναδική βάση του αμερικανικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να δεχτεί αεροπλανοφόρα. Η Αλεξανδρούπολη προστίθεται ως νέο σημείο ελλιμενισμού του μεσογειακού στόλου των ΗΠΑ, ενώ η οι Αμερικανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν και δύο ακόμα αεροπορικές βάσεις, δηλαδή τις βάσεις της Λάρισας στην κεντρική Ελλάδα και του Στεφανοβίκειου στο Βόλο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Για άλλες τρεις επιθέσεις ταυτοποιήθηκε ο 22χρονος - Οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα