ΕΘΝΙΚΑ

Defender Europe 2021: Αμερικανική «φόλα» στον Ερντογάν - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Defender Europe 2021: Αμερικανική «φόλα» στον Ερντογάν - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Τι σημαίνει η αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη - Γιατί γέμισε αμερικανικά μαχητικά το FIR Αθηνών - Το μήνυμα στην Άγκυρα και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας - Ουάσινγκτον.

Να χτυπάει τον Ερντογάν ακριβώς εκεί που πονάει είναι αποφασισμένος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνεχίζει την επιθετική τακτική εναντίον του «σουλτάνου».

Όπως έχουμε τονίσει, από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο Λευκό Οίκο ο νέος Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφή την στρατηγική επιλογή του για επανακαθορισμό των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Ο Τζο Μπάιντεν έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούν εξαιρετικά σημαντική χώρα την Τουρκία, είναι δεδομένο πως η άκρως προκλητική και πέρα από κάθε έννοια δικαίου συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή, όπως και ο εναγκαλισμός με τον Πούτιν.

Η επιβολή κυρώσεων για τους S-400 και ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 ήταν τα πρώτα ηχηρά χτυπήματα της Ουάσινγκτον, ενώ με τη στάση του ο Μπάιντεν φρόντισε να επισημάνει στον Ερντογάν πως οι «κουτοπονηριές» πλέον δεν περνάνε.

Το δεύτερο χτύπημα ήταν η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ένα χτύπημα συμβολικό και σίγουρα «ιδεολογικό», με τον Τζο Μπάιντεν να δίνει... τελεσίγραφο στον Ερντογάν, πως έχει περιθώριο 50 ημερών μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, προκειμένου να πείσει ότι θέλει να παραμείνει στο «άρμα» της Δύσης.

Αυτές οι 50 μέρες φυσικά δεν είναι... ρόδινες για τον Τούρκο πρόεδρο, που βλέπει τον Τζο Μπάιντεν να συνεχίζει τις «φάπες» με κάθε τρόπο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στο παλάτι: «ή με εμάς ή με τους Ρώσους και θα υποστείς τις συνέπειες».

Η άσκηση Defender Europe 2021, η μεγαλύτερη φέτος εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και ο αποκλεισμός της Τουρκίας από αυτή, της δεύτερης μεγαλύτερης αριθμητικά στρατιωτικής δύναμης στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και μόνο τυχαίος δεν είναι.

Η απόβαση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από το θηριώδες φορτηγό πλοίο «LIBERTY PROMISE» ελικοπτέρων, οχημάτων, αρμάτων μάχης, φορτηγών, πολεμικού υλικού και χιλιάδων στρατιωτών αποτελεί μια ακόμα κίνηση των ΗΠΑ στη λογική απαξίωσης της Τουρκίας. Πώς θα ένιωθε άραγε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας αυτές τις μέρες, βλέποντας τους Αμερικανούς να ξεφορτώνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο σταυροδρόμι ανατολής και δύσης ένα ολόκληρο στράτευμα;

Παράλληλα, αν κοιτάξουν προς την κεντρική Ελλάδα θα δουν μια... ντουζίνα από τα πανίσχυρα αμερικανικά αεροσκάφη F-15 Eagle της USAFE, να έχουν μετασταθμεύσει στην 110 Πτέρυγα Μάχης, έτοιμα να πετάξουν φτερό με φτερό με τα ελληνικά F-16, Mirage 2000 αλλά και F-4, εκτελώντας πλήθος σεναρίων στο πλαίσιο της πολυεθνική διακλαδικής άσκησης «Defender Europe 2021» που πραγματοποιείται στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί ωστόσο δεν πρόκειται να αποχωρήσουν σύντομα και μετά την «Defender Europe 2021» τα αμερικανικά F-15 αναμένεται να συνεχίσουν την συνεκπαίδευση με τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας μετασταθμεύοντας στην Κρήτη. Ήδη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους Αμερικανούς σχεδιάζοντας τις επόμενες κοινές ασκήσεις στο FIR Αθηνών.

Είναι προφανές πως ο Τούρκος πρόεδρος έπαιξε και έχασε. Πίστεψε πως η Τουρκία μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη που θα μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις στην περιοχή, όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμενε και η προσπάθεια να πατήσει σε δύο βάρκες τον οδηγεί στον... πάτο.

Η Ελλάδα από την πλευρά της, με συνεχή διπλωματική κινητικότητα και στρατιωτική ετοιμότητα, έχει καταφέρει να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη για το δίκαιο των θέσεών της και να πάρει στο πλευρό της υπερδυνάμεις όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, οι οποίες βλέπουν στο πρόσωπο της χώρας μας έναν σύμμαχο με αταλάντευτες θέσεις, πολιτική πυγμή και στρατιωτική ισχύ που ενισχύεται συνεχώς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.