ΕΘΝΙΚΑ

Ασέβεια χωρίς τέλος από τον Ερντογάν: Κρέμασε φωτεινές επιγραφές στην Αγιά Σοφιά!

Ασέβεια χωρίς τέλος από τον Ερντογάν: Κρέμασε φωτεινές επιγραφές στην Αγιά Σοφιά!
AP Images

Με πρόφαση θρησκευτικούς εορτασμούς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για να τοποθετηθούν… φωτεινές επιγραφές έξω από την Αγιά Σοφιά, συνεχίζοντας την κορύφωση των προκλήσεων μετά τη μετατροπή του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε τζαμί το περασμένο καλοκαίρι.

Σε περίπου 2,5 μήνες θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη φιέστα της ντροπής που έστησε στην Αγιά Σοφιά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν και επισήμως μετατράπηκε το σύμβολο του Χριστιανισμού σε τζαμί από τον Τούρκο πρόεδρο. Έκτοτε, οι προκλήσεις της Άγκυρας επάνω σε αυτό το θέμα ήταν ουκ ολίγες και μια από αυτές πραγματοποιείται και πάλι τα τελευταία 24ωρα.

Με τη συνδρομή του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, η Άγκυρα προχώρησε στην τοποθέτηση των «mahya» ανάμεσα στους μιναρέδες που έχουν υψώσει στην Αγιά Σοφιά. Τα μηνύματα που προβάλλονται σε αυτές τις φωτεινές επιγραφές μεταξύ άλλων αναφέρουν «Δεν υπάρχει Θεός εκτός από τον Αλλάχ».

Η επιγραφή που έχει τοποθετηθεί στην Αγιά ΣοφιάDaily Sabbah

Τα «mahyas» με θρησκευτικούς στίχους θωρείται παράδοση της μουσουλμανικής θρησκείας και εντάσσονται στους εορτασμούς του Ραμαζανιού από την Οθωμανική εποχή. Το βράδυ του Σαββάτου (08.05) γιορτάζεται το «Laylat al-Qadr», δηλαδή «η νύχτα της δύναμης» και σηματοδοτεί τη νύχτα κατά την οποία τα πρώτα εδάφια του Κορανίου αποκαλύφθηκαν στον προφήτη Μωάμεθ. Θεωρείται η πιο ιερή νύχτα του χρόνου και οι πιστοί καλούνται να την περάσουν με προσευχή και αφοσίωση στον Θεό ως την αυγή.

Προφανώς και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να θυμίσει τις… σουλτανικές προθέσεις του και να επαναφέρει ήθη και έθιμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για ακόμα μια φορά, προκαλώντας παράλληλα τόσο την ελληνική πλευρά όσο και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη, αυτές οι φωτεινές επιγραφές τοποθετήθηκαν με τρόπο τέτοιο που να είναι ορατές στην παλιά πλευρά και το ιστορικό κέντρο της Πόλης και κυρίως σε παλιές ελληνικές συνοικίες όπως το Φανάρι, το Πέραν και άλλες…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.122 νέα κρούσματα στην Αττική και 285 στην Θεσσαλονίκη