ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτες: Ρελάνς των Γάλλων! Δίνουν Belh@rra με... Scalp Naval - Οι πύραυλοι που χτυπούν... Άγκυρα

Φρεγάτες: Ρελάνς των Γάλλων! Δίνουν Belh@rra με... Scalp Naval - Οι πύραυλοι που χτυπούν... Άγκυρα

Σάλπισμα αντεπίθεσης από τους Γάλλους - Ανανεωμένη και ακόμα πιο ελκυστική πρόταση που έχουν ήδη στα χέρια τους πολιτική και στρατιωτική ηγεσία - Με τον οπλισμό και τις τεχνολογικές δυνατότητες των Belh@rra περνά σε δεύτερη μοίρα η «γερασμένη» ενδιάμεση λύση.

Η κούρσα της επιλογής νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό μπαίνει στην τελική ευθεία, με τους μνηστήρες να έχουν καταθέσει πλέον όλοι τις προτάσεις τους και την ελληνική κυβέρνηση να καλείται να πάρει τις οριστικές αποφάσεις.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης συγκέντρωσε τις προτάσεις και πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο όλα τα υποψήφια πλοία, με τους «μνηστήρες» να προτείνουν εξαιρετικές φρεγάτες, σε δελεαστικές τιμές και με κορυφαίο εξοπλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει ενημερώσει πλήρως τον υπουργό Άμυνας για τα υποψήφια πλοία, έχοντας φυσικά ενημερώσει για το ποια φρεγάτα θα είναι η ιδανική για το Πολεμικό Ναυτικό. Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε με τη σειρά του την Δευτέρα (10/05) τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της υπόθεσης, αναφέροντας σύμφωνα με πληροφορίες και ποιες από τις προτάσεις είναι οι πιο ελκυστικές.

Υπενθυμίζουμε πως οι Γάλλοι προτείνουν τις πανίσχυρες φρεγάτες Belh@rra, οι Αμερικανοί τις MMSC, οι Ολλανδοί τις SIGMA 115, οι Γερμανοί τις A200 και A300 μαζί με 2 υποβρύχια Type 214, οι Άγγλοι τις φρεγάτες Type 31, οι Ισπανοί τις F110 και οι Ιταλοί τις FREMM, σχεδίασης της εταιρείας Fincantieri.

Γαλλική... επιμονή

Από την πρώτη στιγμή που «ζεστάθηκε» η ιστορία της απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, είχαμε επισημάνει με αναλυτικά ρεπορτάζ πως οι Γάλλοι είναι αυτοί που δείχνουν να θέλουν περισσότερο απ' όλους να κερδίσουν τη «ναυμαχία» της Μεσογείων, πουλώντας στην Ελλάδα τις εξαιρετικών δυνατοτήτων φρεγάτες FDI Belh@rra HN.

Αν και η Αθήνα ήταν πολύ κοντά στο να δώσει τα χέρια με το Παρίσι και να αποκτήσει ένα πλοίο «game changer» για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η «αλμυρή» τιμή τους και ο τρόπος αποπληρωμής που απαιτούσαν οι Γάλλοι, έβαλε στον... πάγο τα σχέδια.

Ακολούθησαν οι πολύ δυνατές προτάσεις των υπολοίπων μνηστήρων, με την Γαλλία ωστόσο να μην τα παρατά και να δείχνει ακόμα ότι επιθυμεί διακαώς να πάρει το «πακέτο» των 5 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Το... σκληρό στις διαπραγματύσεις Παρίσι έριξε τελικά τις τιμές, ενώ εμφανίστηκε διαλλακτικό και στον τρόπο αποπληρωμής. Παράλληλα, έστειλε ανανεωμένη πρόταση στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αναφέροντας αναλυτικά τον οπλισμό και κυρίως τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που έχει ζητήσει η Ελλάδα να ενταχθούν στο Στόλο, μέχρι να φτιαχτούν τα καινούργια.

Η πρόταση για την αντιαεροπορική φρεγάτα AAW Jean Bart και την ανθυποβρυχιακή φρεγάτα ASW Latouche-Treville, πλοία 30ετίας που η Γαλλία σκοπεύει να αποσύρει, είχαμε τονίσει πως αδικεί την κατά τα άλλα πολύ ισχυρή γαλλική πρόταση. Όμως, η αλήθεια είναι πως οι Γάλλοι δεν θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν φρεγάτες FREMM, όπως θα επιθυμούσε ιδανικά η Ελλάδα, μιας και αποτελούν την βασική μονάδα κρούσης του γαλλικού Στόλου, ενώ και οι φρεγάτες LaFayette, για να ενισχυθούν με τον οπλισμό που επιθυμεί το Πολεμικό μας Ναυτικό, θα χρειαζόταν πολύς χρόνος και η Ελλάδα θέλει άμεσα πλοία στο Στόλο της.

Οι Γάλλοι τονίζουν πως οι Jean Bart και Latouche-Treville είναι αξιόπλοα σκάφη, πολύ καλά συντηρημένα, με εξαιρετικές δυνατότητες, που θα έρθουν στην Ελλάδα σε έξι μήνες από τώρα και κυρίως... δωρεάν! Με απλά λόγια, μας τις χαρίζουν. Ως μέρος της συνολικής πρότασης τα δύο πολεμικά πλοία, θα προσφερθούν χωρίς κόστος στο Πολεμικό Ναυτικό. Εχουν περάσει συντηρήσεις σε πολύ τακτικούς χρόνους,και ανανεωθεί ώστε να βρίσκονται στο καλύτερο επιχειρησιακό επίπεδο και σε υπηρεσία με το Γαλλικό Ναυτικό.Πρίν την μεταφορά τους στην Ελλάδα, θα περάσουν από εκτεταμένο πρόγραμμα εργασιών συντήρησης και αναγέννησης τους που θα επιτρέψει την ένταξη τους στον Ελληνικό Στόλο,στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, για πολλά χρόνια και η Naval Group είναι έτοιμη να υποστηρίξει το ΠΝ στη συντήρηση τους.

Αυτή, όπως τονίζει η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group, θα είναι μια σημαντική συμβολή στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, για τη σύντομη χρονική περίοδο μέχρι την παράδοση της πρώτης FDI HN, το 2025.

Αντεπίθεση με... Scalp Naval

Η αλήθεια είναι πως όταν είδαμε την πρόταση για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης σκεφτόμασταν πως οι Γάλλοι θα επιστρέψουν, προτείνοντας κάτι πολύ δυνατό, κάτι που θα είναι πολύ δελεαστικό για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Η νέα πρόταση λοιπόν ήρθε διά στόματος κορυφαίου στελέχους της Naval Group και αφορά τη δυνατότητα προσθήκης εκτοξευτήρων SYLVER70. Τι σημαίνει εκτοξευτήρες SYLVER 70; Ουσιαστικά σημαίνει αποδέσμευση των στρατηγικών βλημάτων SCALP NAVAL με βεληνεκές που ξεπερνά τα 500 χλμ. Πύραυλοι δηλαδή οι οποίοι έχουν δυνατότητα να χτυπήσουν μέχρι... Άγκυρα, μέχρι την καρδιά της Τουρκίας, επιφέροντας σφοδρά πλήγματα. «Εφόσον το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το επιθυμεί, οι προσφερόμενες στην Ελλάδα φρεγάτες Belh@ra μπορούν να φέρουν και 4 εκτοξευτήρες Sylver 70», επισημαίνει η Naval Group.

Υπενθυμίζουμε πως η εναέρια έκδοση των πυραύλων SCALP βρίσκεται και στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, στα ικανότατα Mirage 2000-5, ενώ οι SCALP βρίσκονται και στην φαρέτρα των πανίσχυρων Rafale.

Οι Γάλλοι επίσης δίνουν ιδιαίτερη βάση στις υψηλές δυνατότητες που προσφέρει στις Belh@ra το ραντάρ SEA FIRE με εμβέλεια εκατοντάδων χιλιομέτρων και ταυτόχρονο εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού στόχων, από μαχητικά και UAV μέχρι βλήματα μεγάλου βεληνεκούς και υπερηχητικούς πυραύλους. Όπως τονίζεται, εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της πυραυλικής άμυνας, ιδίως χάρη στο μοναδικό τους σύστημα καθοδήγησης.

Η FDI HN είναι ένα βασικό πλεονέκτημα στην αποτροπή και την παρέμβαση στον υποβρύχιο χώρο, ιδιαίτερα σε ένα σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον όπως το Αιγαίο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει. Οι τορπίλες MU90 παρέχουν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στα πιο σκληρά περιβάλλοντα, σε ρηχά ή βαθιά νερά. Η πλήρης σουίτα σόναρ (τροπίδας και ρυμουλκούμενο) προσφέρει απαράμιλλη απόδοση ανίχνευσης. Η απόδοσή του υψηλού επιπέδου ενισχύεται περαιτέρω από τη χαμηλή ακουστική της υπογραφή, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση από ένα εχθρικό υποβρύχιο.

Είναι προφανές ότι οι Γάλλοι θέλουν να σβήσουν οποιαδήποτε σκέψη υπάρχει στο Πολεμικό Ναυτικό και την ελληνική κυβέρνηση για αγορά φρεγατών από άλλη χώρα. Θέλουν το «πακέτο» των 5 δισ. ευρώ και είναι αποφασισμένοι να το αποκτήσουν. Άλλωστε, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν σαφώς πως αν και όλες οι προτάσεις ικανοποιούν την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, οι Γάλλοι έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν μπορεί ακόμα να γίνει η... έκπληξη με τους Ολλανδούς να έχουν μια πολύ δελεαστική πρόταση και τους Αμερικανούς να φέρονται να κρατούν ακόμα ένα χαρτί και να... μιλούν τελευταίοι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει την Παρασκευή: Τέλος τα SMS, στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας - Πώς θα πάμε σε νησιά