ΕΘΝΙΚΑ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Έληξε το τελεσίγραφο Μπάιντεν σε Ερντογάν! Πού θα πάει τους S-400;Τι θα κάνει η Ελλάδα

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Έληξε το τελεσίγραφο Μπάιντεν σε Ερντογάν! Πού θα πάει τους S-400;Τι θα κάνει η Ελλάδα
AP photo

Απαντήσεις περιμένει ο Αμερικανός πρόεδρος – Πώς θα προσπαθήσει ο «σουλτάνος» να κερδίσει χρόνο και παράλληλα να μην τα «σπάσει» με τον Πούτιν – Τι προσδοκά η Αθήνα

Μεταξύ σφύρας και άκμονος κινούνται οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον, ανήμερα της πρώτης και κατά πολλούς πιο κρίσιμης συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Προφανώς και λόγω των σχετικών «εντάσεων» και διαφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, η συνάντηση των Μπάιντεν - Ερντογάν όπως και εκείνη των Ερντογάν-Μητσοτάκη κυριαρχούν διμερώς και επισκιάζουν όλες τις άλλες, με την ατζέντα να είναι γεμάτη με μια σειρά από «καυτά» θέματα. Οι S-400, οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ρωσική παρουσία σε βορειοδυτική Συρία και στον κεντρικό τομέα της Λιβύης (Σύρτη-Αλ Τζούφρα), αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του Αμερικανού ηγέτη με τον «σουλτάνο».

Στις 26 Απριλίου, λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν, κατά το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον «σουλτάνο« για την απόφασή του να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, είχαμε επισημάνει στο Newsbomb.gr το τελεσίγραφο 50 ημερών του κ. Μπάιντεν στον Ερντογάν για να αποφασίσει πως θα γεφυρώσει το χάσμα με τις ΗΠΑ, με δεδομένα τα «αγκάθια» στις διμερείς σχέσεις.

Όσον αφορά τους S-400, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν την έντονη δυσφορία των ΗΠΑ για τη στάση της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την ως το μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας. Ένα πρόβλημα που μπορεί να λειτουργήσει – σύμφωνα με αναλυτές – ως καταλύτης και σε άλλα ζητήματα, κάνοντας τις ΗΠΑ να σκληρύνουν τη θέση τους, με τη διοίκηση Μπάιντεν να τονίζει συνεχώς πως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Ουάσινγκτον η χρήση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισημάνει στον Ταγίπ Ερντογάν το ζήτημα των προκλήσεων και της αναθεωρητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Το θέμα είναι πού θα τους πάει τους S-400 η Τουρκία. Να τους επιστρέψει στην Μόσχα είναι μάλλον αδύνατον, με τον Ερντογάν να είναι – σύμφωνα με πληροφορίες – έτοιμος να καταθέσει στον Μπάιντεν μια σειρά από εναλλακτικές.

Το ενδεχόμενο μεταφοράς στο Κατάρ, στην τουρκική στρατιωτική βάση της Ντόχα και ένταξής τους στην αεράμυνας της αραβικής χώρας, δεν γίνεται δεκτό από τις ΗΠΑ, μιας και οι Αμερικανοί διατηρούν ισχυρή παρουσία εκεί. Ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει στον Μπάιντεν τη δεύτερη εναλλακτική πρόταση που θα είναι η μεταφορά τους στα Κατεχόμενα της Κύπρου, μιας και οι Τούρκοι ενισχύουν συνεχώς τη στρατιωτικής τους παρουσία στην μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, του Ισραήλ, αλλά και της Αιγύπτου που τελευταία έχει αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον εξαιτίας της καθοριστικής στάσης του Καΐρου στην κρίση του προηγούμενου μήνα στη Λωρίδα της Γάζας.

Μία άλλη πρόταση που έχει συζητηθεί (και προ μηνών είχαμε αποκαλύψει) είναι η διατήρηση της συστοιχίας σε τουρκικό έδαφος, με τους Αμερικανούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επιθεωρούν τους πυραύλους, οι οποίοι για κάποιο χρονικό διάστημα (3-4 χρόνια) θα διατηρούνται ως απενεργοποιημένοι.

Είναι δεδομένο πως οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν την Τουρκία ως σύμμαχο, με τα οφέλη από την γεωπολιτική της θέση να είναι πολλαπλά. Αυτό επισήμανε εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τόνισε πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η Τουρκία να παραμείνει «αγκυροβολημένη στη Δύση». Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ ωστόσο, απάντησε πως δεν μπορείς να «είσαι αγκυροβολημένη στη Δύση και να απομακρύνεσαι προς κάθε άλλη κατεύθυνση», ενώ μίλησε για μία ακόμα φορά για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, αλλά και σε σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίσιμη συγκυρία προς το συμφέρον της πατρίδας μας. Η ελληνική διπλωματία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ανάδειξη των ελληνικών θέσεων, καθιστώντας τες σαφείς και αναμφισβήτητες. Την ίδια ώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν στείλει σαφή μηνύματα ισχύος, αποτροπής και κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι ΗΠΑ, αλλά και όλοι οι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, που βλέπουν την Ελλάδα ως δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στην «εύφλεκτη» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021: «Πρεμιέρα» με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία