ΕΘΝΙΚΑ

Ένταση στη Μυτιλήνη: Και δεύτερο περιστατικό παρενόχλησης του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Λιμενικό
Intime News

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η Τουρκία λίγες ώρες πριν από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Δύο ήταν τελικά τα περιστατικά παρενοχλήσεων ελληνικών σκαφών του Λιμενικού Σώματος από τουρκικά σκάφη μέσα στο Σαββατοκύριακο

Πέραν του γνωστού περιστατικού που ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Σώμα, στις 8 το πρωί του Σαββάτου, τουρκικό πλοίο παρενόχλησε ελληνικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος που βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, νότια της Μυτιλήνης, σύμφωνα με το Open.

Η τουρκική ακταιωρός, παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, προχώρησε σε επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ για λίγη ώρα είχε παράλληλη πορεία με το ελληνικό σκάφος. Τελικά, σύμφωνα με το OPEN το τουρκικό σκάφος προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στο ελληνικό πλοίο.

Λίγες ώρες αργότερα, σημειώθηκε το περιστατικό που είχε ανακοινωθεί από το Λιμενικό Σώμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και παρενοχλήθηκε με τον ίδιο τρόπο από τουρκικό σκάφος. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους τους πληρώματος.

Σημειώνεται ότι η νέα τουρκική πρόκληση έλαβε χώρα λίγες ώρες πριν από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή έστειλε νέο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. Σε συνέντευξη του στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο France 24, ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. υπογράμμισε ότι «είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τονίζοντας πως «ότι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

Σημειώνεται πως πάγια θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις Αθήνας και Άγκυρας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα πρέπει να συζητά με τη γειτονική χώρα, η διαφωνία δεν σημαίνει λήξη του διαλόγου. Και τονίζουν πως το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2021 - Νεοελληνική Γλώσσα - Έκθεση: Αυτά είναι τα θέματα που «έπεσαν»