ΕΘΝΙΚΑ

Εξοπλιστικά: Ισραηλινά UAV και αντιαρματικά «κλειδώνουν» το Αιγαίο - Συμφωνίες για Apache και C-130

Εξοπλιστικά: Ισραηλινά UAV και αντιαρματικά «κλειδώνουν» το Αιγαίο - Συμφωνίες για Apache και C-130

Ενισχύεται συνεχώς η συμμαχία Αθήνας  - Ιερουσαλήμ - Τα πανίσχυρα οπλικά συστήματα και ο αντιτουρκικός άξονας με τα πολλαπλά οφέλη. 

Την ώρα που η Τουρκία διακινεί πληροφορίες ότι θα προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Παλαιστίνη, ανάλογη με την παράνομη που συμφώνησε με την πρώην κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, Ελλάδα και Ισραήλ προχωρούν μεθοδικά σε εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας.

Με βασική στρατηγική τη συνεχή διπλωματική κινητικότητα, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την εξοπλιστική ενίσχυση, η χώρα μας ενισχύει τις ήδη καλές σχέσεις συνεργασίας με το Ισραήλ, δημιουργώντας τη βάση για ευρύτερη αμυντική και ενεργειακή συμμαχία, στην πάντα «καυτή» γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συμφωνία με την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία ELBIT για τη δημιουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας στην Βάση Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, φαίνεται πως ήταν η αρχή για τις δύο χώρες, με την Αθήνα να εκδηλώνει συνεχώς ενδιαφέρον για ισραηλινά οπλικά συστήματα που θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζουμε πως η ΕΛΒΟ αναμένεται να περάσει στην εταιρεία PLASAN SASA Ltd ισραηλινών συμφερόντων, η οποία και θα αναλάβει να τρέξει μια σειρά από κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα, φιλοδοξώντας να… αναγεννήσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

Επίσης, όπως έχουμε αναφέρει, στη Σκύρο και στην 135 Σμηναρχία Μάχης έχουν ήδη μεταφερθεί τα δύο Ισραηλινά UAV HERON και πραγματοποιούν τις πρώτες τους δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από το Αιγαίο. Στο νησί έχει μεταβεί ομάδα Ισραηλινών η οποία εκπαιδεύει τους Έλληνες στον χειρισμό των μη επαδρωμένων αεροσκαφών που πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι θα είνια πλήρως επιχειρησιακά επιτηρώντας κάθε κίνηση στο Αρχιπέλαγος. Οι δυνατότητες των UAV Heron είναι εντυπωσιακές. Μπορούν να πετούν για 45 ώρες σε ύψος μεγαλύτερο των 35.000 ποδών. Μπορούν να φέρουν ποικιλία εξοπλισμού, υπερσύγχρονο ραντάρ, συστήματα υποκλοπών και δυνατότητα μετάδοσης εικόνας τόσο στο έδαφος όσο και σε οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Με πυρετώδεις ρυθμούς τρέχουν οι διαδικασίες ετοιμασίας των τριών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδώ και χρόνια παραμένουν παρκαρισμένα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Οι μεθοδικές κινήσεις τόσο του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, όσο και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη φέρνουν τις λύσεις που με αγωνία περιμένουν τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η επόμενη μεγάλη συμφωνία με τους Ισραηλινούς αναμένεται να αφορά την αναβάθμιση των 19 επιθετικών ελικοπτέρων Apache «A» τα οποία διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Αεροπορία Στρατού από τα μέσα της δεκαετίας του 90’. Η Ισραηλινή εταιρεία προσφέρει ένα πλήρες πακέτο εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών συστημάτων, σε ικανοποιητική τιμή που... δελεάζει πολύ το ΓΕΣ.

Με αναλυτικό ρεπορτάζ είχαμε αναφερθεί επίσης στο ελληνικό ενδιαφέρον για το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Spike/NLOS. Πρόκειται για ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον πύραυλο Spike NLOS μοναδικό, εκτός από την κορυφαία του ακρίβεια, είναι οι πολλαπλές χρήσεις του καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε είδους χερσαία, αεροπορική και ναυτική πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ελικόπτερα Apache του Στρατού Ξηράς, ενώ επίσης μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορα οχήματα του Ελληνικού Στρατού και να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση και καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης. Μπορεί να μεταφερθεί ακόμα και από μικρά τεθωρακισμένα και είναι εξαιρετικά απλό στον χειρισμό του. Το βλήμα βάρους 70 κιλών μπορεί να κατευθύνεται εύκολα από τον χειριστή και να αλλάζει συνεχώς πορεία, ακολουθώντας στόχους που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και πλήττοντάς τους με απόλυτη ακρίβεια.

Όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του Στρατού Ξηράς, το Spike NLOS αποτελεί το ιδανικό όπλο τόσο για την περιοχή του Έβρου, όσο και για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν ανάγκη από ευέλικτα οπλικά συστήματα με μεγάλη δύναμη πυρός. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΝΙΚΑ Spike NLOS

Επιπροσθέτως, το Ισραήλ μέσω της ΕΛΒΟ συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης για το «εθνικό τυφέκιο», έχοντας προτείνει το Tavor 7, αλλά και το Tavor X95. Τα δυο όπλα δεν διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους, καθώς το πρώτο έχει διαμέτρημα 7,62X52, ενώ το δεύτερο το 5,56X45. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι Ισραηλινοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και για το «εθνικό όχημα», έχοντας προτείνει την σειρά οχημάτων SandCat που έκτοτε έχει εξελιχθεί σε 4 “γενεές” καλύπτοντας διαφορετικές απαιτήσεις και με διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΟΧΗΜΑ

Η Αθήνα μάλιστα, φέρεται να έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες συμπαραγωγής που μπορεί να υπάρξουν, τόσο για το τυφέκιο όσο και για το νέο «εθνικό όχημα».

Η εντυπωσιακή παρουσία του Ισραήλ στην έκθεση DEFEA

Με 13 συμμετοχές θα κάνει εντυπωσιακή την παρουσία του στην έκθεση DEFEA (Defence Exhibition Athens ), το Ισραήλ. Η DEFEA θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13-15 Ιουλίου 2021 στην Αθήνα και θα αποτελέσει μια διεθνή έκθεση υψηλού επιπέδου, όπου οι κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς εταιρείες θα παρουσιάσουν αμυντικά συστήματα εδάφους, θαλάσσης, αέρα και εθνικής ασφάλειας.

Με την αιγίδα και αρωγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας-Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και με τη συνεργασία του ΣΕΚΠΥ, η DEFEA θα παρουσιάσει μια έκθεση αντάξια της σημαντικότητας της γεωπολιτικής της θέσης.

Η άριστη σχέση η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ της Αθήνας και του Τελ Αβίβ επιβεβαιώνεται ουσιαστικά με παρουσία σύσσωμης της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ στην έκθεση. Οι 13 πιο ισχυρές εταιρίες της χώρας -μεταξύ των οποίων η κατασκευάστρια του αντιαεροπορικού συστήματος IRON DOME το οποίο «έκλεψε» τις εντυπώσεις τον περασμένο μήνα όταν αναχαίτισε χιλιάδες πυραύλους της Χαμάς- θα παρουσιάσουν ότι πιο σύγχρονο έχουν κατασκευάσει. Και μάλιστα κάποια από αυτά τα οπλικά συστήματα όχι απλά έχουν «κεντρίσει» το ενδιαφέρον των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά βρίσκονται στην «τελική ευθεία» για την απόκτησή τους, όπως το Spike N Los.

Με δεδομένη τη γεωπολιτική αστάθεια οι Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται ακόμα πιο ισχυρές, προχωρώντας ταυτόχρονα σε ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών με χώρες - «κλειδιά» στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test: Κομβικός μήνας ο Ιούλιος! Καταργείται η υποχρέωση για τους πλήρως εμβολιασμένους