ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτες: Βρετανική «πολιορκία» στη Μεσογείων! Ελκυστική η Arrowhead 140 -Έφεραν Πειραιά την Type 23

Φρεγάτες: Βρετανική «πολιορκία» στη Μεσογείων! Ελκυστική η Arrowhead 140 -Έφεραν Πειραιά την Type 23

Παιχνίδι για γερά νεύρα στο ελληνικό «Πεντάγωνο» - Οι «μνηστήρες» ρίχνουν όλα τα όπλα στο τραπέζι για να πάρουν το «πακέτο» των 5 δισ. ευρώ - Δυναμική αντεπίθεση των Βρετανών που συναντήθηκαν με Παναγιωτόπουλο, Φλώρο και Πετράκη και έφεραν στον Πειραιά το πλοίο ενδιάμεσης λύσης HMS Kent - Ενδιαφέρον και για τα ελληνικά ναυπηγεία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η «ναυμαχία» για τις νέες ελληνικές φρεγάτες, με τους «μνηστήρες» να πραγματοποιούν την τελική αντεπίθεση βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τις προτάσεις τους.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι δεν προχωρούν μόνο σε βελτιώσεις που έχουν να κάνουν με τον οπλισμό ή τα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων, αλλά αποκαλύπτουν οικονομικές διευκολύνσεις που μπορούν να γίνουν στη χώρα μας ή ακόμα και σε προσφορές που αφορούν τη ναυπήγηση των φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία.

Μετά τους Γάλλους, που δεν χάνουν ευκαιρία να επισκέπτονται το ελληνικό «Πεντάγωνο», δίνοντας όλο και περισσότερα «δώρα» στο Πολεμικό Ναυτικό για να πει το «ναι» στις πανίσχυρες φρεγάτες Belh@rra, αλλά και τους Ολλανδούς που κερδίζουν αυτή τη στιγμή της «μάχη» της ενδιάμεσης λύσης με τις type «M», ήρθε η σειρά των Βρετανών για να περάσουν την πύλη στο στρατόπεδο Παπάγου.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός εξοπλισμών της Βρετανίας μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Οι Βρετανοί ανέλυσαν την πρότασή τους για τις φρεγάτες Arrowhead 140, την ενδιάμεση λύση που προτείνουν και αφορά τις φρεγάτες Type 23 του Βασιλικού Ναυτικού, αλλά και την πρότασή τους για ναυπήγηση και των τεσσάρων πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία.

Η τιμή των Arrowhead 140 είναι πολύ ελκυστική, περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ η μία, με στελέχη του ελληνικού «Πενταγώνου» να επισημαίνουν ότι πρόκειται για εξαιρετικών δυνατοτήτων πλοία και μάλιστα σε ένα οικονομικό πακέτο που συμφέρει τη χώρα μας.

Την ίδια ώρα ο Αρχηγός του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού είχε συνάντησξη με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη.

Μάλιστα, το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Πετράκης επισκέφθηκε τη φρεγάτα «HMS KENT», που έχει δέσει στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για φρεγάτα κλάσης Type 23, όπως αυτές που προτείνονται από την βρετανική κυβέρνηση ως πλοία ενδιάμεσης λύσης για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Στυλιανός Πετράκης εκπροσώπησε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε ξενάγηση και ενημέρωση επί των δυνατοτήτων του πλοίου, παρουσία της Πρέσβεως του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, κυρίας Kate Smith και του Βρετανού ομολόγου του.

Ποιες οι δυνατότητες των Arrowhead 140

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει ξεκαθαρίσει ότι η νέα φρεγάτα θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένες δυνατότητες, με έμφαση στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών (multimission), στα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Ουσιαστικά στοχεύει στην απόκτηση πλοίων πολλαπλών ρόλων με αυξημένες δυνατότητες στην κάλυψη περιοχής ώστε να επιχειρεί στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Arrowhead 140 έχει μέγιστο μήκος 138,7 μέτρα και εκτόπισμα 5.700 τόνων. Επανδρώνεται από τουλάχιστον 100 άτομα με δυνατότητες μέχρι 160.
H συγκεκριμένη φρεγάτα μπορεί να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 27 - 28 κόμβων, ενώ εξασφαλίζει μεγάλες επιδόσεις αυτονομίας και ανέσεων σε αποστολές μακράς διαρκείας.

Επίσης, τα νέα πλοία είναι δεδομένο πως πρέπει να έχουν αυξημένες αντιαεροπορικές δυνατότητες. H Arrowhead 140 μπορεί να φέρει 4 Συστήματα Καθέτου Εκτοξεύσεως VLS 41 με σύνολο 32 κελιών βλημάτων επιφανείας – αέρος.

Χαρακτηρίζεται ως φρεγάτα πολλαπλού ρόλου, με τους Άγγλους να ξεκαθαρίζουν ότι μπορούν να προσαρμόσουν στιςArrowhead 140 όλα εκείνα που θέλει το Ελληνικό Ναυτικό, για την αντιαεροπορική και ανθυποβρυχιακή άμυνα.

Οι Άγγλοι, αν και ξεκαθαρίζουν ότι το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης αφορά τις κυβερνήσεις και πως κάτι τέτοιο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, πληροφορίες αναφέρουν πως οι φρεγάτες Type 23 είναι το πλοίο που θα μπορούσε να δοθεί στον ελληνικό Στόλο. Η έλευση λοιπόν ένος ίδιου τύπου πλοίου στη χώρα μας έχει επομένως ιδιαίτερη σημασία.

Οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως κρίσιμες για την εξέλιξη του ζητήματος των νέων φρεγατών, με τους «μνηστήρες» να καταθέτουν τις τελικές προτάσεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό να διαμηνύει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πως οι εξελίξεις επιβάλουν άμεσες και συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ο καταιγισμός ερωτήσεων στον πιλότο, οι ευθύνες στην Καρολάιν και η επιμέλεια του παιδιού