ΕΘΝΙΚΑ

«Κίνδυνος πολέμου μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας» - Αυστριακό δημοσίευμα ανάβει «φωτιές»

«Κίνδυνος πολέμου μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας» - Αυστριακό δημοσίευμα ανάβει «φωτιές»

Ελληνοτουρκικά: «Στο χείλος ένοπλης σύγκρουσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Για τον κίνδυνο ανάφλεξης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίαw με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και εμπόλεμης σύρραξης μιλά δημοσίευμα στην Αυστρία.

Η Tiroler Tageszeitung κάνει εκτενή αναφορά στην πρόσφατη παράδοση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον όμιλο Dassault, και την οποία χαρακτήρισε “επείγουσα” λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων με Τούρκους γείτονες.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η συγκεκριμένη αγορά «θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση». Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το ζήτημα της Κύπρου είναι αυτό που επιδεινώνει συνεχώς τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, πέρα από τις διμερείς εδαφικές διαφορές. «Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια, ελληνικά και κυπριακά Μέσα ενημέρωσης μιλούν για άλλη μια πρόκληση του Τούρκου Προέδρου», επισημαίνεται.

Το κείμενο αναφέρεται και στην επιστολή διαμαρτυρίας του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian, στην οποία, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, κατηγόρησε τη γειτονική χώρα ότι αγνόησε το ψήφισμα 2561 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το καθεστώς στα Βαρώσια. «Έλληνες και Ελληνοκύπριοι θεωρούν ότι η κίνηση Erdogan αποσκοπεί στην υπονόμευση των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση της σύγκρουσης.

Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ασκείται κριτική στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δημοσίευσε έναν χάρτη της Κύπρου και χαρακτήρισε τους Τούρκους “εισβολείς”, δοθέντος ότι στην Τουρκία, η στρατιωτική εισβολή του 1974 θεωρείται “ειρηνική επιχείρηση” για την …προστασία των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία, με τη σειρά της, έχει απειλήσει επανειλημμένα με στρατιωτική σύγκρουση εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος».

Με πληροφορίες από: hellajournal.com μέσω Tiroler Tageszeitung

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.070 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 5 νεκροί σε 24 ώρες, 147 διασωληνωμένοι