ΕΘΝΙΚΑ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Σήκωσαν όπλα οι Τούρκοι – «Έπεσε ξύλο» από τα ελληνικά μαχητικά

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Σήκωσαν όπλα οι Τούρκοι – «Έπεσε ξύλο» από τα ελληνικά μαχητικά

«Ψάχνονται» για «θερμό» επεισόδιο στην Τουρκία – Πώς δρουν ως «όργανα» του τουρκικού καθεστώτος οι Τούρκοι ψαράδες – Παίζει ξανά και το «χαρτί» του μεταναστευτικού ο Ερντογάν - Μπαράζ παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο και «σκληρό ροκ» από τους Έλληνες πιλότους.

Να κλιμακώσει την ένταση στο Αρχιπέλαγος φαίνεται πως επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα το τουρκικό καθεστώς, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες σε θάλασσα και αέρα.

Ο Ερντογάν δέχεται πολλαπλές πιέσεις στο εσωτερικό, με την τουρκική οικονομία να βαδίζει εδώ και καιρό σε τεντωμένο σχοινί, τους πολίτες να δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής και την ανεργία να έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Οι δημοσκοπήσεις δεν άργησαν να αποκαλύψουν τις αναταράξεις στο παλάτι, με τον Ερντογάν να χάνει δημοσκοπικά από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου με 18 μονάδες διαφορά και από τον δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, με 15 μονάδες.

Η οργή του Ερντογάν προς τους δημάρχους δεν κρύβεται πλέον και όσο προχωράμε προς τις τουρκικές εκλογές του 2023, θα γίνεται ακόμα πιο έντονη. «Είμαστε αντιμέτωποι με ανίκανους δήμους που δεν παρέχουν ούτε τις βασικές υπηρεσίες» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος. «Είδαμε όλοι μαζί πως αυτοί δεν είναι ικανοί να κυβερνήσουν, όχι τη χώρα, αλλά και τους Δήμους», πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν, που νιώθει πλέον σαφώς την καρέκλα του να… τρίζει.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, θα βρίσκεται σήμερα (21/09) στην Αθήνα, ως επίσημος προσκεκλημένος του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο ανταπόδοσης της επίσκεψης του κ. Μπακογιάννη στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάιο.

Το ταξίδι αυτό έχει προκαλέσει εκνευρισμό στον Ερντογάν, όπως και οι καλές σχέσεις που «χτίζει» ο κεμαλιστής δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με Έλληνες πολιτικούς.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο

Παρά τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στην επιθετική τακτική κατά της χώρας μας, παίζοντας τα τελευταία 24ωρα και το χαρτί του μεταναστευτικού, ενώ οι Τούρκοι ψαράδες χρησιμοποιούνται για μια ακόμη φορά για να δημιουργήσουν κλίμα στο ανατολικό Αιγαίο.

Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα από τα τουρκικά παράλια προς τις ελληνικές ακτές, με λέμβους γεμάτες με μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν προς τα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν και κάτοικοι των ακριτικών μας νησιών, οι λέμβοι συνοδεύονται μέχρι την οριογραμμή τουλάχιστον, από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Εκεί ωστόσο βρίσκεται το ελληνικό Λιμενικό, με σαφή εντολή να αποτρέψει την είσοδο των λεμβών στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι προκλητικοί Τούρκοι ωστόσο, έχουν φτάσει να απειλούν ακόμα και τους Έλληνες λιμενικούς, κραδαίνοντας τα όπλα εναντίον τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το περιστατικό που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Κυριακής κοντά στο Φαρμακονήσι, με τουρκική ακταιωρό να πλέει στην οριογραμμή για αρκετά λεπτά και τους Τούρκους να επιτίθενται λεκτικά στους Έλληνες λιμενικούς σημαδεύοντάς τους με όπλα.

Παράλληλα, οι Τούρκοι ψαράδες, γνωστά «όργανα» του τουρκικού καθεστώτος, όχι μόνο «κλέβουν» ή καταστρέφουν τα δίχτυα των Ελλήνων, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Λέρο, αλλά επιχειρούν και να τους εμβολίσουν, απειλώντας τους πως... θα τους σφάξουν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Σαρίκας, έκανε λόγο για ενδεχόμενο ακόμη και «θερμού» επεισοδίου αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλιέων στο Θρακικό Πέλαγος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι Τούρκοι αλιείς μπαίνουν «στα 6 ναυτικά μίλια (της Ελλάδας) και όπου τους δίνεται η ευκαιρία -και τους δίνεται σε καθημερινή βάση σχεδόν- έχουν κατέβει μέχρι και τα 2 ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησιών μας, Σαμοθράκης ή Λήμνου». Το φαινόμενο, όπως σημείωσε, έχει παρατηρηθεί και στις εκβολές του Έβρου, όπως και νοτιότερα στο Αιγαίο από τον Άη Στρατή μέχρι τη Λέσβο.

Στα βίντεο, μάλιστα, που έφερε στη δημοσιότητα το Newsbomb.gr φαίνονται οι Τούρκοι ψαράδες να φτάνουν μέχρι την Αγία Μαρίνα της Λέρου. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα πλέον καθώς οι Τούρκοι δεν περιορίζονται στο να ψαρεύουν -παράνομα φυσικά- στα ελληνικά νερά και μέσα στη Λέρο, αλλά κλέβουν και τα παραγάδια των Ελλήνων ψαράδων

Δείτε τα βίντεο που δημοσίευσε το Newsbomb.gr και είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης:

Απάντηση στο ελληνικό διάβημα με… μαχητικά

Το πρωί της Δευτέρας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία, με εντολή του Νίκου Δένδια, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την παράνομη αλιεία τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Όμως οι Τούρκοι είχαν… απάντηση λίγη ώρα αργότερα. Το τουρκικό καθεστώς όχι μόνο δεν… ίδρωσε από το ελληνικό διάβημα, αλλά έστειλε τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο να παραβιάσουν το FIR Αθηνών, στην κλασική, ανόητη τακτική που ακολουθούν εδώ και δεκαετίες.

Η ένταση μάλιστα χτύπησε «κόκκινο» στο Αρχιπέλαγος, με τους Τούρκους να στέλνουν συνολικά 27 αεροσκάφη και ελικόπτερα να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα (20.09) σημειώθηκαν 17 παραβιάσεις και 12 παραβάσεις στο FIR Αθηνών, ενώ σε επτά περιπτώσεις υπήρξε εμπλοκή, με τις εικονικές αερομαχίες να έρχονται ως φυσική συνέπεια της τουρκικής προκλητικότητας.

Μάλιστα, από τα 22 F-16 που πέταξαν σε σχηματισμούς πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο τα έξι ήταν οπλισμένα. Τα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν κατά… κύματα και πήραν στο κυνήγι τους Τούρκους, που μάταια επιχειρούσαν να απεγκλωβιστούν από το ελληνικό στόχαστρο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία εμπλοκής διαρκούσε ελάχιστα, με τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας να μην δυσκολεύονται και πολύ να «πάρουν την ουρά» των Τούρκων.

Θυμίζουμε επίσης πως πριν δύο 24ωρα είχε προηγηθεί η παρενόχληση μέσω ασυρμάτου του ερευνητικού Nautical Geo από τουρκική φρεγάτα κοντά στις ανατολικές ακτές της Κρήτης, απαιτώντας να σταματήσει τις έρευνες στο πλαίσιο της χαρτογράφησης για την πορεία του αγωγού EAST MED και να αποχωρήσει. Η απάντηση του Γάλλου καπετάνιου σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, ήταν η εξής: «Πραγματοποιούμε γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες πλοήγησης των ελληνικών αρχών. Έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες από την Ελλάδα».

Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες έντασης στο Αιγαίο, προκαλώντας καθημερινά σε αέρα και θάλασσα. Το Λιμενικό, σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους, έχει λάβει σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση κάθε κίνησης από τα τουρκικά παράλια προς τις ελληνικές ακτές, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν κάθε ενέργεια των Τούρκων, από τον Έβρο, μέχρι το Καστελλόριζο. Τα αντανακλαστικά είναι σε απόλυτη εγρήγορση, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει σαφείς εντολές σε όλους τους Κλάδους για αντίδραση σε οποιαδήποτε πρόκληση. Μετά την κρίση του 2020 η Τουρκία γνωρίζει καλά πλέον πως η Ελλάδα δεν αστειεύεται και είναι έτοιμη για απαντήσεις επί του πεδίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.