ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: «Ζητιάνευε» ραντεβού με τον Μπάιντεν – Γιατί τον… έδιωξε ο Αμερικανός πρόεδρος

Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν - Τζο Μπάιντεν
AP Photo

Δεν μπορεί πλέον να κοροϊδέψει κανέναν ο Τούρκος πρόεδρος – Βαθαίνει το χάσμα Άγκυρας – Ουάσινγκτον, την ώρα που Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν στις 29 Σεπτεμβρίου, με την ατζέντα να περιλαμβάνει και την αγορά δεύτερης συστοιχίας S-400.

Όταν η μέχρι πρότινος άκαμπτη και αμιγώς υπεροπτική στάση της Τουρκίας προς τον διεθνή της περίγυρο αλλάζει, σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο. Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να κουνάει συνεχώς το δάχτυλο στη Δύση και να φτάνει στο σημείο να απειλεί ακόμα και τις ΗΠΑ, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, με τον Ερντογάν να έχει βάλει τα τελευταία 24ωρα λυτούς και δεμένους για να του κλείσουν ένα ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Υπερβαίνοντας κάθε όριο αλαζονείας, ο «σουλτάνος» έδωσε στα τουρκικά ΜΜΕ την πληροφορία ότι θα συναντηθεί τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Αμερικανό πρόεδρο, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» οποιαδήποτε συνάντηση.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα δει τον κ. Ερντογάν, ενώ ο κ. Μπάιντεν δεν είχε εκδηλώσει το παραμικρό ενδιαφέρον για διμερή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Άλλωστε, η Τουρκία δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη λίστα προβλημάτων των ΗΠΑ. Προέχουν η πληγή στο Αφγανιστάν, αλλά και η κρίση με τη Γαλλία μετά τη συμφωνία AUKUS.

Επίσης, ποιος ο λόγος ο Μπάιντεν, με τις γνωστές απόψεις που έχει εδώ και χρόνια για την πολιτική Ερντογάν, να κάνει δεκτό τον Ερντογάν στις ΗΠΑ όταν ο Τούρκος πρόεδρος υβρίζει συνεχώς χυδαία τις ΗΠΑ, ενώ Τούρκοι δημοσιογράφοι εξαπολύουν καθημερινές επιθέσεις σε τουρκικές εφημερίδες κατά της Δύσης. Μπορεί στην Ελλάδα να ξεχνάμε εύκολα τις τουρκικές προκλήσεις, όμως το State Department παρακολουθεί τα πάντα και σημειώνει οτιδήποτε αναφέρεται κατά της αμερικανικής ηγεσίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το άρθρο του δημοσιογράφου Ιμπραήμ Καραγκιούλ - στενού του συνεργάτη του Ερντογάν και διευθυντή της Yeni Safak, της πιο φιλο-Ερντογανικής εφημερίδας στην Τουρκία. Σε ένα άρθρο, ο Καραγκιούλ κατηγορεί ούτε λίγο ούτε πολύ την Ουάσιγκτον ότι εξασφάλισε από την Ελλάδα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και σε αντάλλαγμα θα δώσει τη… Σμύρνη στους Έλληνες. «Τι κάνουν οι αμερικανικές βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και τα νησιά του Αιγαίου;», διερωτάται ο διευθυντής της Yeni Safak. Και επισημαίνει στο τραγελαφικό κείμενο: «η Τουρκία κάνει ένα τεράστιο άλμα στην εξουσία για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σκίζει τους χάρτες που έχουν σχεδιαστεί. Εκτείνεται παντού, από την Κεντρική Αφρική έως την Κασπία, από τη Λιβύη έως το Αφγανιστάν. Αυτός είναι ο φόβος σας», γράφει ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Μπάιντεν, σε ένα αδιανόητο παραλήρημα.

Πώς λοιπόν οι Αμερικανοί να κλείσουν ραντεβού στον Ερντογάν με τον Μπάιντεν; Πώς θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν οι δύο πλευρές, όταν το χάσμα τόσο σε ιδεολογικό, όσο και σε επίπεδο χαρακτήρων, είναι τόσο μεγάλο; Από τη μία πλευρά ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, μια προσωπικότητα που έχει ταυτιστεί πολιτικά με την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Από την άλλη, η σκοτεινή μορφή του Ερντογάν, ενός προέδρου ταυτισμένου απόλυτα με την αυταρχικότητα, την καταπίεση και την ανελευθερία. Το χάσμα είναι τεράστιο και δύσκολα πλέον γεφυρώνεται.

Θα ήταν αφελές, οπωσδήποτε, να προδικάζει κάποιος μια ολοκληρωτική μεταβολή ή ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας. Η εξωτερική πολιτική μιας υπερδύναμης όπως είναι οι ΗΠΑ δύσκολα μεταβάλλεται όποιος κι αν βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας. Την άνεση όμως, με την οποία μιλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Ντόναλτ Τραμπ, είναι βέβαιο ότι δεν την έχει.

Επισημαίνουμε επίσης, ότι ο Τούρκος πρόεδρος την ώρα που «ζητιάνευε» για ένα ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν, την ίδια ώρα η τουρκική προεδρία ανακοίνωνε πως στις 29 Σεπτεμβρίου ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, με την ατζέντα να περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο αγοράς δεύτερης συστοιχίας των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Είναι προφανές επίσης ότι ο Ερντογάν έχει αρχίσει να περνά στην ανυποληψία, με πολλούς ηγέτες της Δύσης να μειώνουν τις επαφές μαζί του, ενδεχομένως σκεπτόμενοι πως ο «σουλτάνος» διανύει την τελευταία κυβερνητική του θητεία, με τις δημοσκοπήσεις στη γείτονα να αποκαλύπτουν την κατακόρυφη πτώση του «σουλτάνου». «Για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια, δεν είναι βέβαιο ότι η σημερινή κυβερνητική συμμαχία θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία», γράφει σε ανάλυσή της για την Τουρκία, η Γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Die Zeit εκτιμά επίσης ότι «η εποχή Ερντογάν φτάνει στο τέλος της», καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας με την ηγεσία της αντιπολίτευσης.

Η ουσία είναι μία. Όποια κι αν θα είναι η στάση της Δύσης απέναντι στον Ερντογάν η Ελλάδα θα συνεχίσει τον αγώνα της σε διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο, υψώνοντας τείχη αποτροπής στον τουρκικό αναθεωρητισμό, ενισχυόμενη εξοπλιστικά αλλά και οικοδομώντας συνεργασίες με ισχυρά κράτη όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ. Όλοι γνωρίζουν την αφερεγγυότητα και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, αν τον αντιληφθούν και οι ΗΠΑ, έχει καλώς. Διαφορετικά, τον δρόμο και τον τρόπο τον ξέρουμε και μόνοι μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Αρναούτογλου: «Ψυχρό μέτωπο» φέρνει βροχές και καταιγίδες - Πώς θα κινηθεί

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: «Μάχη» με τις φλόγες σε εργοστάσιο ξυλείας - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής