ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: «Ροπαλιά» του «Ηρακλή» στον Ερντογάν και αμέσως «Παρμενίωνας» - Απόλυτη ετοιμότητα

Ένοπλες Δυνάμεις: «Ροπαλιά» του «Ηρακλή» στον Ερντογάν και αμέσως «Παρμενίωνας» - Απόλυτη ετοιμότητα
Μήνυμα στην Άγκυρα από τους επίλεκτους κομάντο των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ.
INTIME

Το σχέδιο Στρατηγού Φλώρου για απόλυτη ετοιμότητα – Οι εικόνες των Ελλήνων κομάντο να εκπαιδεύονται με τους Άραβες προκαλούν… πανικό στο τουρκικό καθεστώς – Ξεκινά σήμερα (24/09) ο «Παρμενίωνας 2021» η μεγαλύτερη εθνική, διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων

Συνεχής εκπαίδευση, πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα και ενίσχυση των συμμαχιών με χώρες – «κλειδιά» μέσω διακλαδικών ασκήσεων, είναι το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για να κρατά τους τέσσερις (σ.σ. με την προσθήκη της ΔΕΠ) Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων σε εγρήγορση και αυξημένη επαγρύπνηση κάθε στιγμή.

Μετά την «Bright Star 21», στην οποία η χώρα μας έδωσε δυναμικό παρών στην έρημο της Αιγύπτου με μαχητικά αεροσκάφη, πλοία του Στόλου και φυσικά τους κομάντο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, η άσκηση «HERCULES 21» έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας, τη στιγμή που το τουρκικό καθεστώς συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική κατά της χώρας μας.

Με στόχο την εδραίωση της ασφάλειας, την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η χώρα μας πραγματοποίησε μια εξαιρετικά απαιτητική άσκηση σε συνεργασία με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η άσκηση «HERCULES 21» αποτελεί την πρώτη συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας με χώρες του λεγόμενου αραβικού κόσμου, με τους συμμετέχοντες να εντυπωσιάζουν με την άριστη συνεργασία τους, τον επαγγελματισμό και την εμπειρία κατά τη διάρκεια της «απόβασης» που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο.

Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του υφυπουργού Άμυνας, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη και του υφυπουργού Άμυνας κ. Νίκου Χαρδαλιά, οι Έλληνες καταδρομείς της Ζ-ΜΑΚ, μαζί με τους Άραβες κομάντο, αντεπεξήλθαν πλήρως στα απαιτητικά σενάρια που είχε σχεδιάσει το ΓΕΕΘΑ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αποφασιστικότητας και συνεργασίας προς πάσα κατεύθυνση.

Η εικόνα με την ελληνική σημαία δίπλα σε αυτές της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μόνο αδιάφορη δεν είναι στην Τουρκία, με το τουρκικό καθεστώς να βλέπει τις βαθύτατα μουσουλμανικές χώρες να του γυρνούν την πλάτη, απόρροια της αναθεωρητικής πολιτικής του «σουλτάνου» σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Εκεί ακριβώς εστίασε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, επισημαίνοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «εκπέμπουν μήνυμα συμφιλίωσης και σταθερότητας». Παράλληλα, χαρακτήρισε την εκτέλεση «εξαιρετική», ενδεικτική - όπως είπε - των δυνατοτήτων των χωρών που συμμετείχαν και οι οποίες «διασφαλίζουν την ειρήνη και της ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Το σενάριο της επίδειξης των δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων περιελάμβανε αποβίβαση και κατάληψη θαλάσσιου κόλπου με πλωτά, εναέρια μέσα και προσωπικό. Ομάδα ειδικών δυνάμεων αποβιβάστηκε στην ακτή εξουδετερώνοντας εχθρικό προσωπικό και ασφαλίζοντας την περιοχή για να πραγματοποιηθεί προσέγγιση ελικοπτέρου Apache. Το ελικόπτερο, στη συνέχεια, προχώρησε στην αποβίβαση καταδρομέων, ενώ ακολούθησε αποβίβαση πλωτών μέσων και προσωπικού από ελικόπτερο Chinook στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του κόλπου της Νέας Περάμου. Σε συνδρομή των δυνάμεων που ήδη βρίσκονταν στη στεριά, κατέφτασαν οχήματα που μετέφεραν προσωπικό ενώ δεύτερο ελικόπτερο Chinook προχώρησε σε αποβίβαση μηχανοκίνητων μέσων στο - ασφαλή από την παρουσία των καταδρομέων - παραλιακό χώρο.

Το Newsbomb.gr ήταν εκεί και κατέγραψε LIVE την άσκηση. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Δείτε φωτογραφίες από την άσκηση

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ:

Ο «Παρμενίωνας» κλειδώνει το Αιγαίο

Την ώρα που το τουρκικό καθεστώς κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, φλερτάροντας με το «θερμό» επεισόδιο, η Ελλάδα απαντά από σήμερα (24/09) με την έναρξη της άσκησης «Παρμενίων 2021» «κλειδώνοντας» ουσιαστικά όλο το Αιγαίο.

Η Άσκηση η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2021 σε ολόκληρη την Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με τη σχετική NOTAM, η Ελλάδα έχει δεσμεύσει για την άσκηση όλο το Αρχιπέλαγος, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Καστελλόριζο, με το ενδιαφέρον να βρίσκεται στη νήσο Σύρνα -ένα ακατοίκητο νησί στα Δωδεκάνησα- για την οποία αναφέρεται στη ΝΟΤΑΜ πως όλα τα αεροσκάφη που δεν συμμετέχουν στην άσκηση θα πρέπει να τηρούν απόσταση 12 ναυτικών μιλίων.

Κατά την Αρχική Ενημέρωση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε κατευθύνσεις για την ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή της Άσκησης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα συμπεράσματα από τις καταστάσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο 2020 – 2021, στα διδάγματα προηγούμενων ασκήσεων, στην αντιμετώπιση ρεαλιστικών προσχεδιασμένων και μη επεισοδίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, με ιδιαίτερη έμφαση σε όλες τις λεπτομέρειες οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκπλήρωση της ανατιθέμενης αποστολής.

Κύριοι σκοποί της άσκησης είναι:

  • Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Χώρας μας.
  • Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του Διακλαδικού Δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου, καθώς και στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.
  • Η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στο Ενοποιημένο Πεδίο Μάχης.
  • Η εφαρμογή του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).
  • Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του Πολιτικού Τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων.»

Προς τούτο η Ελλάδα με την ΝΟΤΑΜ Α3009/21 δεσμεύει 5 περιοχές από τον Έβρο μέχρι και τις εσχατιές του FIR Αθηνών στην ανατολική Μεσόγειο, εκεί που σύμφωνα με τον Σεντόπ η Ελλάδα δεν υπάρχει:

  • Η πρώτη δεσμευμένη περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις όπως τονίζει η ελληνική ΝΟΤΑΜ, ξεκινά από τον Έβρο και φτάνει μέχρι λίγο βορειότερα από τη Λήμνο.
  • Η δεύτερη πιάνει σχεδόν όλη τη Λέσβο, την Χίο και την ενδιάμεση στα δύο μεγάλα ελληνικά νησιά περιοχή.
  • Η τρίτη ξεκινά από τα νότια της Χίου και περνά από την Σάμο για να καταλήξει στην Κω.
  • Η τέταρτη ξεκινά από το βόρειο τμήμα της Ρόδου και πιάνει όλο σχεδόν το βόρειο τμήμα του νοτιοανατολικού FIR Αθηνών.
  • Η πέμπτη περιοχή με επίκεντρο σημείο στη νήσο Σύρνα εκτείνεται σε κύκλο 12 ναυτικών μιλίων γύρω από αυτό.

Την ώρα που το τουρκικό καθεστώς κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και απειλεί την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα απαντά με συμμαχίες καθοριστικές και δημιουργία ενός τείχους σταθερότητας και αποτροπής στο αντάμωμα τριών ηπείρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Κουτσούμπας στο Newsbomb.gr και την Ολγα Τρέμη: «Θα έχουμε πρόωρες εκλογές»

Ρόδος: Σήμερα η κηδεία της άτυχης Δώρας – Ο 40χρονος την παρακολουθούσε μια ημέρα πριν τη δολοφονία

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Ραγδαίες εξελίξεις – Ένταλμα σύλληψης για τον σύντροφό της από το FBI