ΕΘΝΙΚΑ

Παρέμβαση – πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το ωράριο λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων στη Θράκη

Τουρκία ΥΠΕΞ μειονοτικά σχολεία
To ΥΠΕΞ της Τουρκίας κάνει λόγο για εγκύκλιο που περιορίζει τη θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα
INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε ανάρτηση, κάνοντας λόγο για περιορισμό των θρησκευτικών καθηκόντων των μαθητών στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης. 

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε νέα παρέμβαση για τη μειονότητα στη Θράκη, κατηγορώντας την Ελλάδα για περιορισμό των θρησκευτικών καθηκόντων των μαθητών της «τουρκικής μειονότητας».

Αφορμή για την παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποτέλεσε η υπ’ αριθμ. Φ.8.2/2.4/8354/17-09-2021 οδηγία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/Βάθμιας και Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία καλούνται οι διευθυντές των μειονοτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου και Ροδόπης για την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του εγκεκριμένου ωρολογίου προγράμματος όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας χωρίς καμία παρέκκλιση. Η οδηγία ερμηνεύτηκε ότι συμπεριλαμβάνει και την Παρασκευή, ιερή ημέρα μεσημεριανής προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο, σε ανάρτηση του, για εγκύκλιο που περιορίζει τη θρησκευτική ελευθερία και καλεί τις ελληνικές αρχές «να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση που περιορίζει τους μαθητές που σπουδάζουν στα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τους καθηγητές να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ στηρίζεται σε σχετική καταγγελία της αυτοαποκαλούμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», την οποία και αναπαράγει στη δική του ανάρτηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αν δεν πάμε σε τηλεκπαίδευση στα Δημοτικά σχολεία, θα έχουμε πρόβλημα...

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης στον πατέρα που αρνήθηκε να κάνει το παιδί του self test στο σχολείο

Κορονοϊός - Πανεπιστήμια: Όλα τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν στα ΑΕΙ - Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ