ΕΘΝΙΚΑ

«Πληγωμένος» ο Ερντογάν από τα «χουνέρια» του Μπάιντεν - Κίνδυνος να... ξεσπάσει σε Ελλάδα ή Κύπρο

«Πληγωμένος» ο Ερντογάν από τα «χουνέρια» του Μπάιντεν - Κίνδυνος να... ξεσπάσει σε Ελλάδα ή Κύπρο
Απομονωμένος και... επικίνδυνος ο Ερντογάν.
INTIME

Πώς η τακτική του αποδείχτηκε μοιραία και από ρυθμιστής των εξελίξεων κινδυνεύει να χάσει τα πάντα - Εγκλωβισμένος γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος και ενδεχομένως να επιχειρήσει να μεταφέρει την ένταση στο Αιγαίο - Τον... περιμένουν όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Πριν από ένα χρόνο, όταν ο Ερντογάν έστελνε το ORUC REIS στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, απειλώντας να τινάξει στον αέρα την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, είχαμε επισημάνει πως ο Τούρκος πρόεδρος «σπέρνει ανέμους» και αυτό που τον περιμένει είναι πλέον… θύελλες!

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια, αναψηλαφώντας κανείς τις ενέργειες της Τουρκίας, αδυνατεί κάποιος να βρει κάτι σύννομο, κάτι που έστω και με διασταλτική ερμηνεία να εδράζεται σε κανόνες διεθνούς δικαίου. Εξώθηση μεταναστών να διαβούν τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο, υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, διαρκείς παρεμβάσεις και υποκίνηση εντάσεων σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Καύκασο, ακόμα και στη Σομαλία και το Σουδάν, απειλές πολέμου κατά Ελλάδας και Κύπρου, ρητορική μίσους κατά της Δύσης και «υπόγεια» υποστήριξη τζιχαντιστών.

Ο Τούρκος πρόεδρος πίστεψε πως η Τουρκία μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη που θα μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις στην περιοχή και παράλληλα ο ίδιος να αναδειχτεί σε ηγέτη όλων των Μουσουλμάνων. Η «λυκοφιλία» με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και η αγορά των S-400 έφερε τη ρίξη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, που είδαν την αναγκαία γεωπολιτικά Τουρκία να στρίβει προς το ρωσικό άρμα, εκμεταλλευόμενος και τις διαπροσωπικές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Όταν τον περασμένο Νοέμβριο ο Τζο Μπάιντεν εκλέχτηκε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχαμε τονίσει πως παρά τις «εχθρικές» δηλώσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου για τον Τούρκο πρόεδρο, θα ήταν αφελές, να προδικάζει κάποιος μια ολοκληρωτική μεταβολή ή ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς. Άλλωστε, η εξωτερική πολιτική μιας υπερδύναμης όπως είναι οι ΗΠΑ δύσκολα μεταβάλλεται, όποιος κι αν βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας. Ήταν προφανές όμως πως την άνεση με την οποία μιλούσε ο «σουλτάνος» με τον Τραμπ, δεν θα την είχε.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης της εξουσίας, ο Τζο Μπάιντεν φρόντισε να προσγειώσει απότομα τον Τούρκο πρόεδρο, αγνοώντας σε πρώτη φάση τηλεφώνημα του Ερντογάν, όταν ο τελευταίος επεδίωξε να συνομιλήσει μαζί του. Οι οικονομικές κυρώσεις για τους S-400 ήταν το πρώτο ξεκάθαρο χτύπημα, ενώ ακολούθησε η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των κορυφαίων μαχητικών αεροσκαφών παγκοσμίως, των F-35. Μάλιστα, η Ουάσινγκτον έσπευσε να δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα συγκεκριμένα μαχητικά, που μαζί με τα γαλλικά Rafale θα αλλάξουν πλήρως τα δεδομένα στην περιοχή. Το τρίτο χτύπημα ήταν με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ το τέταρτο ήρθε τα τελευταία 24ωρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αρνείται να συναντήσει τον Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος είχε βάλει λυτούς και δεμένους για να πείσουν τον Μπάιντεν να δεχτεί έστω ένα ραντεβού στα... όρθια με τον Τούρκο ηγέτη.

«Δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, προς τους Τούρκους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για την Κωνσταντινούπολη. Εμφανώς απογοητευμένος από την εξέλιξη του ταξιδιού του στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο Ερντιογάν πρόσθεσε: «Δεν μπορώ πραγματικά να πω ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Γιατί; Κοίτα, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια δολάρια και αυτά τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Η Αμερική πρέπει να το διευθετήσει αυτό το θέμα. Πρέπει να το διορθώσει», ανέφερε, ενώ δεν απέκλεισε τη διεθνή νομική οδό. «Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ό,τι μας επιβάλλουν για το θέμα των S-400. Για εμάς το θέμα των S-400 έχει τελειώσει. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς η Αμερική δεν ενήργησε τίμια».

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως «το φυσάει και δεν κρυώνει» το χουνέρι του Μπάιντεν καθώς, ακόμα και την Παρασκευή παραπονέθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λέγοντας πως «μέχρι σήμερα δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση με κανέναν ηγέτη των ΗΠΑ. Δυστυχώς είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση».

Ποια είναι αυτή η κατάσταση; Της απομόνωσης! Αυτή που εδώ και καιρό τονίζουμε στο Newsbomb.gr πως οδηγείται η Τουρκία εξαιτίας των αναθεωρητικών βλέψεων και των επιθετικών ενεργειών της. Έχουμε πολλάκις επισημάνει πως το καθεστώς της γείτονος βρίσκεται σε αφόρητη πίεση τόσο στο εσωτερικό του, με τους δείκτες της οικονομίας σε ελεύθερη πτώση, όσο και στο εξωτερικό, με τις καταγγελίες για την τουρκική προκλητικότητα από χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, να πλαισιώνουν τις ήδη εκπεφρασμένες, από τις δυτικές χώρες, με ορισμένους μάλιστα να μιλούν πλέον ανοιχτά για ένα δικτατορικό καθεστώς.

Είναι προφανές πως ο Ερντογάν είναι σε αδιέξοδο. Επέλεξε να παίξει ρωσική ρουλέτα με δύο σφαίρες στη θαλάμη... και όταν παίζεις τέτοια επικίνδυνα παιχνίδια είναι μαθημετικά βέβαιο όταν θα την πληρώσεις με το τέλος σου.

Πλέον, γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ότι το πολιτικό του κεφάλαιο στερεύει μέρα με τη μέρα και η τάση αυτή επιτείνεται όλο και περισσότερο. Τι θα κάνει; Πώς θα αντιδράσει;

Έχουμε αναφέρει και πάλι πως ο Ερντογάν όταν είναι εγκλωβισμένος γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος καθώς, δεν λειτουργεί με λογική. Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει ο κίνδυνος η Τουρκία να επιχειρήσει να μεταφέρει την ένταση στο Αιγαίο, με στόχο να δημιουργθεί «θερμό» επεισόδιο και να δείξει ότι παραμένει ισχυρός παράγοντας στην περιοχή.

Γνωρίζει όμως καλά ποιον έχει απέναντί του... δεν έχει ούτε Λίβυους, ούτε Σύριους, ούτε Κούρδους, ούτε Αρμένιους. Έχει τις πανίσχυρες ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έναν οργανωμένο Στρατό, άριστα εκπαιδευμένος και σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει αποφασιστικά κάθε προκλητική ενέργεια.

Παράλληλα, στο διπλωματικό πεδίο, η Χώρα μας έχει τηρήσει σταθερή στάση. Και αυτό της έδωσε σήμερα το πλεονέκτημα να υποστηρίζει αποφασιστικά τις θέσεις της απέναντι σε μία Τουρκία απομονωμένη στο διεθνές πεδίο.

Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι οι χειρισμοί της Χώρας μας είναι σωστοί και επιτυχημένοι σε όλα τα επίπεδα. Κατ' αρχάς στο πολιτικό, όπου καταφέραμε να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για το δίκαιο των θέσεων και να πάρουμε στο πλευρό μας υπερδυνάμεις όπως τη Γαλλία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αλλά και αραβικές και βαθύτατα μουσουλμανικές όπως την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Και φυσικά στο στρατιωτικό όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις επιτέλεσαν με άριστο τρόπο την αποστολή τους και αντιμετώπισαν δυναμικά όλες τις προκλήσεις της Τουρκίας, αποκτώντας ταυτόχρονα το ψυχολογικό πλεονέκτημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Self Test: Ποιοι πρέπει να το προμηθευτούν από σήμερα- Τι ισχύει για σχολεία και Δημόσιο