ΕΘΝΙΚΑ

Ελλάς – Γαλλία – Αμυντική συμμαχία: Φρεγάτες, κορβέτες και στρατιωτική συνδρομή όποτε χρειαστεί

Ελλάς – Γαλλία – Αμυντική συμμαχία: Φρεγάτες, κορβέτες και στρατιωτική συνδρομή όποτε χρειαστεί

Αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο – Εξαιρετική η διαπραγμάτευση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου που πέτυχε το mega deal με τους Γάλλους – Οι Ένοπλες Δυνάμεις γυρίζουν σελίδα με Belh@rra, GoWind, Rafale και F-16 Viper.

Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αυριανή μέρα για τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, με τις δύο χώρες να προχωρούν σε μια σπουδαία αμυντική συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα και φέρνει τους Γάλλους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Με την αμυντική συμφωνία που αναμένεται να υπογράψουν την Τρίτη (28/09) οι δύο πλευρές αλλά και με την ενίσχυση του ελληνικού στόλου με υπερσύγχρονα γαλλικά πολεμικά πλοία, Αθήνα και Παρίσι βάζουν «φρένο» στην επιθετική τακτική της Τουρκίας, δημιουργώντας έναν πανίσχυρο άξονα ασφαλείας από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο.

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα πρόκειται για mega deal που περιλαμβάνει την αγορά από τη χώρα μας τριών φρεγατών Belh@rra με option αγοράς για ακόμα μία και τρεις κορβέτες GoWind, τελευταίας τεχνολογίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συμφωνία που έχει κάνει ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, περιλαμβάνει πλοία τα οποία θα φέρουν βαρύτατο οπλισμό, ικανά να ανταποκριθούν σε αεράμυνα περιοχής, αλλά και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ενώ φέρει συστήματα αντιμετώπισης ηλεκτρονικού πολέμου.

Κι αν νομίζετε ότι θα τα… χρυσοπληρώσουμε, κάνετε λάθος. Χάρη στις σκληρές διαπραγματεύσεις του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε στη Γαλλίδα Ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, τα έξι κορυφαία πλοία θα βαφτούν στα γαλανόλευκα με τιμή πολύ κάτω από τα 5 δισ. ευρώ που είχε «δώσει» η κυβέρνηση στο υπουργείο Άμυνας για να προχωρήσει στην απόκτηση νέων πλοίων.

Το γεγονός ότι οι Γάλλοι κατέθεσαν βελτιωμένη προσφορά τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς τους χρόνους παράδοσης, φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Οι φρεγάτες Belh@rra και οι κορβέτες GoWind, σε συνδυασμό με τα μαχητικά Rafale, τα αναβαθμισμένα F-16 Viper και τα πανίσχυρα υποβρύχια 214 να ελέγχουν το βυθό, καθιστούν τις Ένοπλες Δυνάμεις πανίσχυρες σε θάλασσα και αέρα, ανατρέποντας τα δεδομένα στο Αρχιπέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται άλλωστε για όπλα που δεν διαθέτει η Άγκυρα και ούτε πρόκειται να αποκτήσει, λόγω των ρητρών στις συμφωνίες που υπογράφονται με τη Γαλλία.

Οι λεπτομέρειες τίθενται επί τάπητος το βράδυ της Δευτέρας, στο δείπνο του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο στο Ελιζέ, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Τρίτης (27/09), στις 10:00 το πρωί. Στο Παρίσι μεταβαίνουν και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η πιο βασική πτυχή της συμφωνίας είναι το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής, βάσει του οποίου εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί ή προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα τη συνδράμει στρατιωτικά. Σε περίπτωση δηλαδή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποστολή Newsbomb.gr στο Αρκαλοχώρι: Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι - Συνεχείς μετασεισμοί

The Voice: Γιος πασίγνωστου τραγουδιστή ανέβηκε στη σκηνή και σάρωσε τα πάντα (video)

Συνελήφθη ο ληστής της τράπεζας στη Μητροπόλεως - Έφερε βαρύ οπλισμό