ΕΘΝΙΚΑ

Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: «Ορμητήριο» η Λάρισα – Πλήρης έλεγχος από Κρήτη μέχρι… Μαύρη Θάλασσα

Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: «Ορμητήριο» η Λάρισα – Πλήρης έλεγχος από Κρήτη μέχρι… Μαύρη Θάλασσα
Αμερικανικά μαχητικά F-15 στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Σε ρόλο - «κλειδί» η Θεσσαλία για τους Αμερικανούς – Συνεχής η εκπαίδευση των F-15 της USAF με τα «φαντάσματα» της 337 Μοίρας – Ειλημμένη η απόφαση για ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην καρδιά της Ελλάδας, ώστε να… ελέγχουν τα Βαλκάνια.

Την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να σώσει το «τραυματισμένο» γόητρο της Πολεμικής της Αεροπορίας, τα ελληνικά φτερά στέλνουν μήνυμα συνεργασίας, ισχύος και κυριαρχίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η εικόνα των ελληνικών F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας να πετούν μαζί με τα αμερικανικά F-15 σε όλο το FIR Αθηνών, στο πλαίσιο της άσκησης «Castle Forge» επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην Πολεμική μας Αεροπορία και επισφραγίζει τον ηγετικό ρόλο της HAF στην ευρύτερη περιοχή.

Λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή της νέας αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην πατρίδα μας, στέλνοντας 15 μαχητικά της 336 Μοίρας «Rocketeers» να εκπαιδευτούν με τα «φαντάσματα» της 110 Πτέρυγας Μάχης, ενώ έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν συνεκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά με τους Έλληνες κομάντο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Οι Αμερικανοί θεωρούν στρατηγική τη θέση της Λάρισας και εξαιρετικά σημαντικό το αεροδρόμιό της, το οποίο θέλουν να το καταστήσουν ορμητήριο τόσο προς το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όσο και προς τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Το επιβεβαιώνει άλλωστε και το σενάριο της άσκησης «Castle Forge», το οποίο προβλέπει την άμεση ανάπτυξη ισχυρών αεροπορικών δυνάμεων με στόχο τον έλεγχο κρίσιμων περιοχών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

Υπενθυμίζουμε πως οι Αμερικανοί βρίσκονται στη Λάρισα από τις αρχές Οκτωβρίου, έχοντας μεταφέρει με το θηριώδες C-17 εξοπλισμό και προσωπικό, και θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον ένα μήνα. Οι ΗΠΑ θέλουν να… επενδύσουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης, μεταφέροντας προσωπικό, το οποίο θα βρίσκεται εκεί σε μόνιμη βάση, με στόχο τον… έλεγχο τόσο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας. Ας μην ξεχνάμε πως σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων βρίσκεται και το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου, με τους Αμερικανούς να έχουν μεταφέρει στη Βάση της Αεροπορίας Στρατού ελικόπτερα, έμπειρους χειριστές και προσωπικό, που εκπαιδεύονται τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο μαζί με τους πιλότους των ελληνικών ελικοπτέρων Apache και Kiowa Warrior.

Με την Τουρκία να συνεχίζει να αποτελεί τον προβληματικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, οι ΗΠΑ επενδύουν στη στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων με την Αθήνα, ενισχύοντας συνεχώς την παρουσία τους στη χώρα μας. Για όσο διάστημα οι Αμερικανοί θα βρίσκονται στη Λάρισα, έχουν προγραμματίσει να συμμετάσχουν σε ασκήσεις και με άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Οι εικόνες των ελληνικών μαχητικών να πετούν στο πλευρό των Αμερικανών έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα, που βλέπει τις ΗΠΑ να παρεμένουν ψυχρές, παρά τα... ανατολίτικα παζάρια του Ταγίπ Ερντογάν με την Ουάσινγκτον για αναβάθμιση των F-16 ή ακόμα και αγορά νέων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ο «γρίφος» με τους θανάτους της πανδημίας - Τι συμβαίνει με τα ποσοστά εμβολιασμού

The Voice: Παπαρίζου και Ρουβάς χόρεψαν τσάμικο – Η «Ιτιά» που τους μεράκλωσε!

Σέρρες: Ο δολοφόνος του 20χρονου κατηγορείται και για βιασμό 16χρονης