ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Τετ-α-τετ οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ακάρ - Παναγιωτόπουλος
Οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Ελλάδας
ΥΕΘΑ

Ελληνοτουρκικά: Σύντομη συνάντηση είχαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ. Μήνυμα Παναγιωτόπουλο στον Ακάρ για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο.

Στις Βρυξέλλες διεξάγεται η Σύνοδος υπουργών Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το «παρών» δίνει και η Τουρκία, με τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μάλιστα έκανε αίτημα συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, παρά την ένταση που έχει ανεβάσει στα ύψη το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποδέχθηκε την πρόσκληση και είχε συνάντηση με τον Ακάρ την Πέμπτη (21.10), στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Τούρκο υπουργό, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, ξεκαθάρισε προς τον Χουλουσί Ακάρ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς όπως εξήγησε τα παραπάνω αποτελούν την αδιαμφισβήτητη εγγύηση για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας στην περιοχή.

Κανένα σχόλιο για την ώρα από την Άγκυρα

Από πλευράς του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση με τον κ. Παναγιωτόπουλο παρά μόνο για τη συνολική παρουσία του Χουλουσί Ακάρ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ χαιρέτησε τον μόνιμο εκπρόσωπο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τον πρέσβη Μπασάτ Οζτούρκ και άλλους αξιωματούχους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, όπου πήγε να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Ακάρ επισκέφθηκε τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ και την Τουρκική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία, συναντήθηκε με το προσωπικό και έλαβε πληροφορίες για τις συνεχιζόμενες εργασίες», αναφέρει η σχετική ενημέρωση και προσθέτει:

«Τονίζοντας ότι η Τουρκία, η οποία έχει γίνει θέμα στον διεθνή στίβο υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επιτύχει πολύ σοβαρές επιτυχίες, ο Υπουργός Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της στο ΝΑΤΟ μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να το κάνει. έτσι και στο μέλλον. Η συνάντηση είναι σημαντική καθώς είναι η πρώτη υπουργική σύνοδος άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και την αποχώρηση της Συμμαχίας από το Αφγανιστάν αυτό το καλοκαίρι».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αύξηση 28% του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας - «Συναγερμός» για 8 περιοχές

Καιρός - Αρναούτογλου: Καρέ - καρέ η εξέλιξη μέχρι την 28η Οκτωβρίου - Η μακροπρόθεσμη τάση (vid)

Δεν ξεχνώ: Έργα και Ημέρες του Γιώργου Παπανδρέου – Επεισόδιο 1