ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμική Αεροπορία: Ελληνικά μαχητικά από την… έρημο μέχρι τον Ατλαντικό - Επίδειξη ισχύος!

Πολεμική Αεροπορία: Ελληνικά μαχητικά από την… έρημο μέχρι τον Ατλαντικό - Επίδειξη ισχύος!

Κόντρα σε κάθε είδους αεροσκάφος οι Έλληνες πιλότοι – Από F-16 και Rafale μέχρι F-35, Eurofighter και MIG-29 – Απ’ άκρη σ’ άκρη στη Μεσόγειο τα ελληνικά «φτερά».

Την ώρα που η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προσπαθεί να… αιτιολογήσει την ύπαρξή της με καθημερινές παραβιάσεις του FIR Αθηνών, τα «γεράκια» της HAF πραγματοποιούν επίδειξη ισχύος από την έρημο του Ισραήλ μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό και από τη Λάρισα μέχρι τη Γαλλία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι Τούρκοι πραγματοποίησαν δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικιού εναέριου χώρου, ενώ την Τετάρτη 20/10 προχώρησαν και σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο. Όλα αυτά, λίγες ώρες μετά την τριμερή συνάντηση των ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, με τον Στρατηγό Σίσι μάλιστα να καταδικάζει τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας και να βάζει «φρένο» στις… ελπίδες της Άγκυρας να σπάσει τον άξονα του Ελληνισμού με τον αραβικό κόσμο.

Οι διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας αποδίδουν πλέον καρπούς, με την πλειοψηφία των χωρών της Μεσογείου αλλά και των αραβικών χωρών να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, βλέποντας την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με την Πολεμική μας Αεροπορία μάλιστα να δίνει το «παρών» σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, αλλά και σε κοινές ασκήσεις με χώρες που μας ενώνει το όραμα για μια Μεσόγειο που θα κυριαρχεί η ειρήνη και η κοινωνική ευημερία.

Την ώρα λοιπόν που η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αδυνατεί να συμμετάσχει ακόμα και σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και εκπαιδεύεται με Πακιστανούς και Αζέρους, τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας απλώνουν τα φτερά τους απ’ άκρη σ’ άκρη στη Μεσόγειο… από τον Ατλαντικό Ωκεανό, μέχρι το Ισραήλ!

Τα «Αστέρια» της 343 Μοίρας βρέθηκαν στις Κανάριες Νήσους για να λάβουν μέρος στη Συμμαχική άσκηση «ΟCEAN SKY21» την οποία διοργανώνει η Ισπανική Πολεμική Αεροπορία. Τα τέσσερα μαχητικά F-16 Block52+ πέταξαν φτερό με φτερό με Ισπανικά F-18 αλλά και με Γαλλικά Rafale, ενώ τα μαχητικά μας ανεφοδιάστηκαν πάνω από τον Ατλαντικό από το ιπτάμενο τάνκερ της Armee D’el Air.

Λίγα μίλια πιο μακριά, στη γειτονική της Ισπανίας, Γαλλία, οι Έλληνες χειριστές εκπαιδεύονται πάνω στο νέο ελληνικό μαχητικό, το πανίσχυρο Rafale. Ήδη δύο γκρουπ Ελλήνων πιλότων έχουν ολοκληρώσει τη θεωρητική εκπαίδευση και πλέον έχουν μπει στο cockpit των Rafale και εκπαιδεύονται σε τακτικό επίπεδο εναέριας μάχης αλλά και κρούσης. Ήδη τρία μαχητικά έχουν βάλει το εθνόσημο στα φτερά, ενώ τέλος του μήνα θα ντυθεί στα γαλανόλευκα και το τέταρτο. Μέχρι τέλος του έτους, έξι μαχητικά Rafale, δύο διθέσια και 4 μονοθέσια θα είναι πανέτοιμα να ταξιδέψουν τον Ιανουάριο για την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και την 332 Μοίρα «γεράκι».

Το στίγμα των ελληνικών μαχητικών όμως βρίσκεται παντού στη Μεσόγειο και στέλνει μήνυμα ισχύος. Την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά MIG-29 της αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξαν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο και έφτασαν μέχρι τις ακτές της Κρήτης. Εκεί, οι Αιγύπτιοι πιλότοι αντάμωσαν τα ελληνικά F-16 Block 52+ της 340 Μοίρας «Αλεπού» και της 343 Μοίρας «Αστέρι».

Επιβεβαιώνοντας το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, Έλληνες και Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση νοτίως της Κρήτης, με τους Έλληνες χειριστές να έρχονται αντιμέτωποι με ένα διαφορετικού τύπου αεροσκάφος, το οποίο είναι αλήθεια πως δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να… κοντράρουν ή και να συνεργαστούν. Όταν μιλάμε όμως για τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, είναι δεδομένη η επιτυχία της αποστολής, με τους χειριστές να αποδεικνύουν ότι μπορούν να εκτελέσουν κάθε σενάριο ακόμα και με μαχητικά που είναι σχεδόν άγνωστα.

Οι Αιγύπτιοι πιλότοι των MIG-29 προσγειώθηκαν μάλιστα στην 115 Πτέρυγα Μάχης προκειμένου να ανεφοδιαστούν, με το ανατολικού τύπου μαχητικό να είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό εμφανισιακά. Εκεί, οι Έλληνες χειριστές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους συναδέλφους τους της Egyptian Air Force, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών. Μάλιστα, σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινά και η μεγάλη διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» την οποία διοργανώνουν Ελλάδα – Κύπρος και Αίγυπτος, με το Κάιρο να στέλνει στην Κρήτη και το θηριώδες ελικοπτεροφόρο της.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Την ίδια ώρα που Έλληνες και Αιγύπτιοι εκτελούσαν τα διάφορα σενάρια κοντά στην Κρήτη, στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου, από τις ακτές του Ισραήλ μέχρι την έρημο Negev, τα F-16 Βlock 52+ από την 336 Μοίρα «ΟΛΥΜΠΟΣ» εκπαιδεύονταν με Ισραηλινούς, Γάλλους, Αμερικανούς, Γερμανούς, Ιταλούς και Βρετανούς, στο πλαίσιο της σπουδαίας αεροπορικής άσκησης Blue Flag. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ.

Τέλος, θυμίζουμε πως στην καρδιά της Ελλάδας, στη 115 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα έχουν μετασταθμεύσει 15 αμερικανικά αεροσκάφη F-15 με δεκάδες πιλότους, τεχνικούς και Μέσα, δημιουργώντας μία αμερικανική βάση στην καρδιά της Ελλάδας και με τους χειριστές της USAF να συνεκπαιδεύονται με τα ελληνικά μαχητικά σε όλο το FIR Αθηνών, ενώ πραγματοποιούν και ασκήσεις με βαλκανικές χώρες. Αναμφισβήτητα ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα αλλά και προς τη Μόσχα.

Με την Τουρκία να επιμένει στην επικίνδυνη τακτική των προκλήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας με ευθύνη, σοβαρότητα και γνώση της γεωπολιτικής συγκυρίας, ενισχύει τις συμμαχίες με χώρες «κλειδιά» της περιοχής. Με συνεχή ετοιμότητα και απαιτητική εκπαίδευση με τις καλύτερες αεροπορίες του κόσμου, τα ελληνικά «φτερά» στέλνουν μήνυμα κυριαρχίας και αποτροπής στους θρασύδειλους Τούρκους που επιμένουν να μπαίνουν στο FIR Αθηνών καθημερινά και να βγαίνουν ταπεινωμένοι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.