ΕΘΝΙΚΑ

ΓΕΕΘΑ: Πώς και γιατί ο Στρατηγός Φλώρος κρατά τους πάντες σε ετοιμότητα – Το νέο μήνυμα στην Τουρκία

ΓΕΕΘΑ: Πώς και γιατί ο Στρατηγός Φλώρος κρατά τους πάντες σε ετοιμότητα – Το νέο μήνυμα στην Τουρκία
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει θέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεχή ετοιμότητα
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Καμία αδράνεια, κανένας εφησυχασμός, από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο – Γιατί η πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Τουρκία κρύβει κινδύνους για την Ελλάδα

Όταν στις 21 Νοεμβρίου, Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διεμήνυε προς τα στελέχη των τριών Κλάδων να υψώσουν τείχη αποτροπής, το μήνυμα ήταν σαφές και αποκάλυπτε τη στρατηγική της χώρας μας απέναντι στο αφερέγγυο καθεστώς Ερντογάν.

Είναι γεγονός πως στο ΓΕΕΘΑ παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα εκτυλίσσονται στη γειτονική χώρα, με την οικονομία να καταρρέει, το λαό να αδυνατεί να προμηθευτεί ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής και τον Ερντογάν να βρίσκεται σε… Συμπληγάδες.

Ο έμπειρος «πρασινοσκούφης» Στρατηγός γνωρίζει καλά τον τρόπο που αντιδρά ο Ερντογάν όταν είναι πιεσμένος, με τον ίδιο να επισημαίνει συνεχώς πως η οικονομική κρίση στην Τουρκία και η πολιτική αστάθεια, κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την πατρίδα μας.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Ερντογάν απείλησε ανοιχτά πριν από λίγο καιρό πως θα ανοίξει τα σύνορα και θα «πνίξει» Ελλάδα και Ευρώπη με 3 εκατομμύρια μετανάστες. Η φράση αυτή ήταν αρκετή για να θέσει το ΓΕΕΘΑ σε αυξημένη επαγρύπνηση τις Μονάδες σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο. Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου επισημαίνουν ωστόσο πως, αν και η κατάσταση της Τουρκίας δεν μαρτυρά κινητικότητα, ο κίνδυνος να εξάγει ο Ερντογάν την εσωτερική κρίση ελλοχεύει πάντα.

Παράλληλα, η Άγκυρα με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρίογλου, επαναφέρει το σύνολο της αναθεωρητικής ατζέντας της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αμφισβητώντας τόσο την κυριαρχία νησιών του ανατολικού Αιγαίου όσο και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας παρουσιάζει μια «στρεβλή εικόνα» των τρεχουσών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν θέλει τον διάλογο σπεύδοντας όμως να βάλει στην ατζέντα όλο το πλαίσιο των διεκδικήσεων της. Όπως επισημαίνει ο κ.Σινιρίογλου στον διάλογο θα πρέπει να τεθεί όχι μόνο η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας αλλά και το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, η αποστρατικοποίηση των νησιών και οι περιοχές αρμοδιοτήτων FIR, SAR, NAVTEX.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η Τουρκία δεν έχει την παραμικρή διάθεση να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές τις βλέψεις και την επιθετική τακτική κατά της χώρας μας. Για το λόγο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει σαφείς εντολές προς τους τρεις Κλάδους: Συνεχής εκπαίδευση, μέγιστη ετοιμότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

«Δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούμε. Όποια κίνηση κι αν επιχειρήσει η Τουρκία έχουμε τον τρόπο, τη βούληση και την εμπειρία για να απαντήσουμε», επισημαίνει με νόημα πηγή του ελληνικού «Πενταγώνου» στο Newsbomb.gr, θυμίζοντας πως και το 2020, όποτε η Άγκυρα επιχείρησε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας, πήρε δυναμικές απαντήσεις, είτε από το Πολεμικό Ναυτικό, είτε από τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε από τον Στρατό Ξηράς σε Έβρο και νησιά.

Ταυτόχρονα το ΓΕΕΘΑ, με ασκήσεις όπως ο «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 21», στέλνει μηνύματα ισχύος και αποτροπής, με τα νησιά μας «αστακούς» και τα στελέχη μας πανέτοιμα για κάθε ενδεχόμενο. Οι εικόνες από το Πεδίο Βολής «Κατταβιάς» στη Ρόδο, με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και άρματα μάχης να ανοίγουν πυρ, μόλις λίγα μίλια μακριά από τις τουρκικές ακτές, ικανοποίησαν απόλυτα τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο που παρακολούθησε από κοντά την άσκηση και είδε να σείεται το νησί των ιπποτών από τα πυρά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Πιο συγκεκριμένα, οι ασκούμενες δυνάμεις εξασκήθηκαν στις αμυντικές επιχειρήσεις με εκτέλεση αντεπιθέσεων και στην εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος, ενώ πραγματοποιήθηκαν και βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων σε συνδυασμό με πυρά από Επιθετικά Ελικόπτερα και από Μαχητικά Αεροσκάφη, με κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετά το πέρας της Άσκησης, συνεχάρη τους συμμετέχοντες για την άρτια οργάνωση και την άριστη εκτέλεσή της, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίηση του για το υψηλό επίπεδο του επαγγελματισμού και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού, την απόλυτη εξοικείωσή του με τα οπλικά συστήματα, καθώς και για το υψηλό ηθικό και την αφοσίωσή του στην εκτέλεση της αποστολής του.

Αναφερόμενος επίσης στην Άσκηση «Κολοσσός» τόνισε το υψηλότατο επιχειρησιακό όφελος και τον ρόλο της ως προς την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας και επεσήμανε ότι η αποτρεπτική ισχύς των ΕΔ διασφαλίζεται με τις καθημερινές ασκήσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και με συνεκπαιδεύσεις και την οικοδόμηση συνεργειών με συμμάχους, φίλους και εταίρους σε διεθνές διμερές και πολυμερές επίπεδο, ενισχύοντας τον ρόλο της Χώρας μας ως ισχυρού παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.