ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Τιμή και Δόξα στα πληρώματα – Ο Άγιος Νικόλαος πάντα στην πλώρη σας

Πολεμικό Ναυτικό: Τιμή και Δόξα στα πληρώματα – Ο Άγιος Νικόλαος πάντα στην πλώρη σας

Πολεμικό Ναυτικό: Η μνήμη του Αγίου - προστάτη των ναυτικών, του Αγίου Νικολάου, του «Θαλασσάρχη» γιορτάζουν σήμερα οι απανταχού χριστιανοί.

Ο Άγιος Νικόλαος, τιμάται τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση και λατρεύεται κυρίως από τους θαλασσινούς, είτε είναι θρήσκος ο άλλος είτε όχι. Από την εποχή που ζούσε θεωρείτο προστάτης των θαλασσομάχων, κατ’ εξοχήν αντιλήπτωρ (προστάτης και βοηθός) των απανταχού ναυτιλλομένων χριστιανών.

Η χριστιανική παράδοση έχει να διηγηθεί πλήθος θαυμάτων του Αγίου, ενώ είναι γνωστός για την ιδιαίτερη αγάπη του προς τα παιδιά, την προστασία των φτωχών και το φιλανθρωπικό του έργο. Λέγεται μάλιστα ότι την εποχή των διωγμών επί Διοκλητιανού εμψύχωνε τους Χριστιανούς, ενώ φυλακίστηκε και ο ίδιος, για να ελευθερωθεί επί Μεγάλου Κωνσταντίνου και να ανακτήσει τον αρχιεπισκοπικό του θρόνο.

Όλα τα πλοία του πολεμικού και εμπορικού μας ναυτικού φέρουν την εικόνα του Αγίου Νικολάου, ενώ σε κάποια πλοία (όπως το Θωρηκτό Αβέρωφ) υπάρχουν μικρά παρεκκλήσια αφιερωμένα σε αυτόν.

Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, λάτρης της θάλασσας, Οδυσσέας Ελύτης έγραψε:

«Πρόσεχε να προφέρεις καθαρά τη λέξη θάλασσα
έτσι που να γυαλίσουν μέσα της όλα τα δελφίνια
Κι η ερημιά πολλή που να χωρά ο θεός».

Αυτή είναι η θάλασσα που ο Έλληνας ναυτικός κατάφερε να δαμάσει και συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος. Η μεγαλοσύνη της ελληνικής ναυτιλίας και η ναυτοσύνη των Ελλήνων είναι γνωστή στα πέραντα του κόσμου. Δεν είναι απλά η ναυτική τέχνη, είναι και ο κώδικας ηθικής των ναυτικών μας, σε ό,τι αφορά στην συμπεριφορά τους και τις αντιδράσεις τους σε έκτακτες καταστάσεις. Αξίες παραδοσιακές, συνώνυμες της ελληνικής ναυτοσύνης.

Το εμπορικό ναυτικό με το μεταφορικό του έργο εξυπηρετεί όλο τον πλανήτη και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Τα στοιχεία Lloyd’s List Intelligence για τα «calls», τις προσεγγίσεις, των πλοίων ελληνικών συμφερόντων στα λιμάνια όλου του κόσμου είναι εντυπωσιακά. Τα 4.000 πλοία ελληνικών συμφερόντων πραγματοποίησαν πάνω από 230.000 «calls» (προσεγγίσεις), δηλαδή πάνω από το 13,1% των συνολικών αφίξεων του παγκοσμίου εμπορικού στόλου. Μολονότι ο πληθυσμός της Ελλάδας αντιπροσωπεύει μόλις το 0,16% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 20,67% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 54,28% της χωρητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο για το Πολεμικό μας Ναυτικό, η φετινή γιορτή του Αγίου Νικολάου, βρίσκει τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας και των υποβρυχίων μας σε ήρεμα νερά, σε αντίθεση φυσικά με την περσινή χρονιά όπου ο Στόλος μας δοκιμάστηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης με την Τουρκία.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό, έχοντας στο τιμόνι του έναν από τους πιο έμπειρους Έλληνες στρατιωτικούς, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει στον Ελλαδικό νησιωτικό χώρο, αλλά και πιο μακριά, σε κάθε «καυτό» σημείο ενδιαφέροντος και απέναντι σε κάθε μορφή σύγχρονης απειλής.

Την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιδιδόμενο σε εθνικιστικά παραληρήματα και επικοινωνιακά σόου, το Πολεμικό μας Ναυτικό στέκεται απέναντι του, πιο έτοιμο και πιο αποφασισμένο από ποτέ. Μπορεί η απαραίτητη ανανέωση να μην έχει γίνει ακόμα, ωστόσο, το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό, με τη χώρα μας να έχει παραγγείλει ήδη 3+1 φρεγάτες Belh@rra, 7 ελικόπτερα Romeo, πανίσχυρα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, τουλάχιστον 40 τορπίλες για τα υποβρύχια 214, αλλά και αντίμετρα, ενώ με ταχείς ρυθμούς προχωρά και η ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό, με τους ΕΠΟΠ και του ΟΒΑ να καλύπτουν σημαντικές ανάγκες του Στόλου.

Το γεγονός ότι τα «παλιά» σκαριά του Στόλου είναι αξιόπλοα και ικανότατα επιχειρησιακά, οφείλεται στη σπουδαία δουλειά που επιτελούν τα στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού, που επί 10 χρόνια οικονομικής κρίσης κατάφεραν να διατηρήσουν σε άριστη κατάσταση τα πλοία μας.

Παράλληλα, η προηγούμενη κρίση με την Τουρκία χάρισε στα πληρώματα πολύτιμες εμπειρίες και ψυχολογικό πλεονέκτημα, βλέποντας ξεκάθαρα ότι η ποιοτική ανωτερότητα του προσωπικού μας έναντι του αντιπάλου δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, είναι σαφείς: Συνεχείς εκπαίδευση, αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι μονάδες και τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού κάθονται πλέον ελάχιστο χρόνο στους ναυστάθμους, περιπολώντας συνεχώς σε όλο το μήκος του Αιγαίου, ενώ ο ελληνικός Στόλος έχει συνεχή παρουσία στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, πέραν φυσικά των δικό του απαιτητικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Ας ευχηθούμε ο Άγιος Νικόλαος να χαρίζει υγεία, ασφάλεια και καλές θάλασσες στους ναυτικούς μας και να τους αξιώσει να βρεθούν σύντομα κοντά στις οικογένειές τους.

Χρόνια Πολλά και ο Άγιος Νικόλας πάντα στην πλώρη σας! Σας ευχαριστούμε!

Το πέμπτο κατά σειρά podcast στρατιωτικής θεματολογίας του ΓΕΕΘΑ είναι αφιερωμένο στους Φρουρούς των Eλληνικών Θαλασσών, τους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού, που στις 6 Δεκεμβρίου τιμούν με λαμπρότητα τον Προστάτη τους Άγιο Νικόλαο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 4.943 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 116 θάνατοι και 714 διασωληνωμένοι

ΟΠΕΚΕΠΕ: Γιγάντια πληρωμή ύψους 114 εκατ. ευρώ σε 29.736 δικαιούχους (πίνακες με ποσά)

«Η Φάρμα»: Άρχισαν τα πρώτα... ακατάλληλα πλάνα - Ηλιάδη και Μπάστα βάζουν... φωτιά στα ντουζ