ΕΘΝΙΚΑ

Θρίλερ στα σύνορα: Ελεύθερο το ζευγάρι που συνελήφθη από τους Τούρκους - Παραμένει στην Τουρκία

ζευγάρι ελλήνων τουρκία σύλληψη
Το ζευγάρι των Ελλήνων που έχει συλληφθεί στην Τουρκία.
Facebook

Προσωρινά ελεύθερο το ζευγάρι Ελλήνων που συνελήφθη στην Τουρκία με την κατηγορία ότι μπήκε παράνομα σε στρατιωτική ζώνη - Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, o μοναδικός όρος που τέθηκε ήταν να παραμείνουν για 48 ώρες στην Τουρκία, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα κινητά τους τηλέφωνα - Σε λάθος του GPS αποδίδει ο συλληφθέντας αστυνομικός την παρουσία του στο σημείο - Κινητοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ και το ΥΠΕΞ για να απελευθερωθεί ο ίδιος και η σύντροφός του.

Από το βράδυ της Κυριακής, είχε σημάνει συναγερμός στις ελληνικές αρχές και την ελληνική διπλωματία, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ένας Έλληνας αστυνομικός και η σύντροφός του συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος. Συγκεκριμένα, ο Μ.Β. και η Α.Τ., είχαν επισκεφθεί την Κυριακή την Αδριανούπολη για τουρισμό και ψώνια, ωστόσο, δεν επέστρεψαν ποτέ στη βάση τους με αποτέλεσμα τόσο η υπηρεσία του πρώτου όσο και η οικογένεια της δεύτερης να τους αναζητήσουν.

Τελικά, το ζευγάρι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερο από τις τουρκικές αρχές. Οι δυο τους, ωστόσο, δεν θα φύγουν από την Αδριανούπολη όπου θα ελεγχθούν τα κινητά τους και στη συνέχεια θα κριθεί το αν θα τους επιτραπεί η επιστροφή στην Ελλάδα.

Η Haber Turk αναφέρει πως «μετά από τις ανακρίσεις, και τα δύο πρόσωπα, που οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, αφέθηκαν ελεύθερα».

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ελεύθεροι αφέθησαν με περιοριστικούς όρους από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Αδριανούπολης ο αστυνομικός και η κοπέλα του. Μοναδικός όρος που τέθηκε ήταν να παραμείνουν για 48ωρες στην Τουρκία προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κινητών τους τηλεφώνων.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού – που ήταν εκτός υπηρεσίας – ενημερώθηκαν ο Πρωθυπουργός, η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το ΥΠΕΞ. Υπήρξε συντονισμένη δράση από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Στην περιοχή μετέβη με εντολή του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι ενέργειες από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, υπήρξε διαρκής συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και την ελληνική προξενική Αρχή στην Αδριανούπολη».

Το χρονικό της υπόθεσης

Το ζευγάρι είχε περάσει τα σύνορα από τους Κήπους, για να κάνει τουρισμό και ψώνια στην Αδριανούπολη. Το γεγονός ότι ο αστυνομικός δεν πήγε τη Δευτέρα (6/12) στην υπηρεσία του, ενώ και η σύντροφός του δεν είχε δώσει σημεία ζωής στην οικογένειά της, προκάλεσε την ανησυχία και την αναζήτησή τους από οικεία πρόσωπα.

Στην πορεία αποκαλύφθηκε πως συνελήφθησαν στην Τουρκία, με την κατηγορία ότι βρέθηκαν παράνομα σε τουρκικό έδαφος.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα τουρκικά ΜΜΕ που «σήκωσαν» αρκετά το θέμα κι έκαναν «θόρυβο» χρησιμοποιώντας τίτλους όπως «Η Ελληνική Αστυνομία μπήκε σε στρατιωτική ζώνη σαν… τουρίστας», υπονοώντας πως υπάρχει κάτι περισσότερο (πιθανά σενάρια κατασκοπείας) από το λάθος στις οδηγίες του GPS που επικαλέστηκε ο Έλληνας αστυνομικός για το πως βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.

Η Α.Τ. και ο Μ.Β. που συνελήφθησαν στην Τουρκία.Facebook

Όπως ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ, το ζευγάρι συνελήφθη σε απαγορευμένη ζώνη κοντά στο χωριό Δοϋράν, και στη συνέχεια οδηγήθηκε στη Διοίκηση Χωροφυλακής της Περιφέρειας Κεσάν. Εκεί πέρασαν από τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ τα κινητά τους τηλέφωνα κατασχέθηκαν και ελέγχονται για στοιχεία.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Ανακοινώνεται ότι, αστυνομικός υπηρετών στο Α.Τ. Φερών της Δ.Α. Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είχε διαταχθεί σήμερα 6-12-2021, να εκτελέσει υπηρεσία σε πρωινή βάρδια, δεν μετέβη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αναζητηθείς πρωινές ώρες σήμερα από την Υπηρεσία του, προέκυψε ότι χθες 05-12-2021 μεσημβρινές ώρες, ευρισκόμενος εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας (ημερήσια ανάπαυση), μετέβη οδικώς με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μαζί με οικείο του πρόσωπο, στην Τουρκία για τουριστικούς λόγους.

Μεσημβρινές ώρες σήμερα 6-12-2021, ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τις τουρκικές Αρχές, συγγενικό του πρόσωπο και το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη, ότι ο ανωτέρω αστυνομικός βραδινές ώρες χθες Κυριακή, επιστρέφοντας στην Ελλάδα και σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από την ελληνοτουρκική μεθόριο, ελέγχθηκε μαζί με το οικείο πρόσωπο που επέβαιναν στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διότι κατά δήλωση των τουρκικών Αρχών, ευρίσκονταν ένα μέτρο πλησίον απαγορευμένης περιοχής.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν στην Αδριανούπολη, όπου και παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές».

Από την πρώτη στιγμή, τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών είχαν κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, έτσι ώστε το ζευγάρι να αφεθεί ελεύθερο και να επιστρέψει με ασφάλεια στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι το αν πράγματι το ζευγάρι θα κατηγορηθεί μόνο για τελωνειακές παραβάσεις, όπως υποστηρίζει και η ελληνική πλευρά ότι θα συμβεί, ή αν οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να «τραβήξουν» το θέμα και να δημιουργήσουν εντυπώσεις, προσθέτοντας φυσικά και έξτρα ταλαιπωρία στους συλληφθέντες και τις οικογένειές τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στο Γαλάτσι: Καρτέρι θανάτου στον 35χρονο πυγμάχο - Είχαν εκτελέσει μαφιόζικα τον θείο του

Ευρώ: Αλλάζουν μετά από 20 χρόνια τα χαρτονομίσματα

Γιάννης Βασιλείου: «Την βίαζε στα καμαρίνια. Δε μετάνιωσα που δεν αντέδρασα» - Έξαλλη η Φαίη Σκορδά