ΕΘΝΙΚΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν: Τι θα συζητήσουν την Τετάρτη -Η ενέργεια και το «αγκάθι» της Ουκρανίας

Συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν: Τι θα συζητήσουν την Τετάρτη -Η ενέργεια και το «αγκάθι» της Ουκρανίας

Τον πρώτο ραντεβού των δύο ηγετών, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Θα κρύψει ο Βλάντιμιρ Πούτιν την ενόχλησή του για τη συνεχή ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων; 

Με βασική στρατηγική τη συνεχή διπλωματική κινητικότητα και την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας με χώρες - «κλειδιά», ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί μέσα σε 48 ώρες δύο εξαιρετικά κρίσιμες επαφές.

Κατ’ αρχάς, σήμερα Τρίτη (07/12), ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ενώ την Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021, ο κ. Μητσοτάκης συναντάται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο «τσάρος» θα υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι, το διάσημο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας. Η συνάντηση της Τετάρτης θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την τελευταία τους επαφή να είναι στην Αθήνα το 2016 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει συνεχώς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, παραχωρώντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και λιμάνια για ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως Αλεξανδρούπολη και Λάρισα, Μητσοτάκης και Πούτιν θέτουν επί τάπητος όλη την ατζέντα των διμερών θεμάτων.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας επισημαίνουν πως σαφέστατα η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σέβεται απόλυτα τους κανονισμούς και τις αποφάσεις του, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα αποκλείσει τις επαφές, τις συζητήσεις και τη συνεργασία με τη φίλη και ομόθρησκη Ρωσία.

Πρώτος στόχος του πρωθυπουργού είναι να κερδίσει τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι θα παρέχει στη χώρα μας φθηνότερο φυσικό αέριο, εντούτοις, είναι δεδομένο ότι στην ατζέντα Μητσοτάκη – Πούτιν θα βρεθεί και το ουκρανικό ζήτημα, την ώρα που φουντώνει ο «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Το γεγονός αυτό φέρεται να μειώνει τις όποιες προσδοκίες για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, λόγω της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση για την Ουκρανία.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να μην «ανοίξει» το συγκεκριμένο ζήτημα, στοχεύοντας σε αναθέρμανση των διμερών επαφών μέσω άλλων τομέων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στόχος της συνάντησης Μητσοτάκη – Πούτιν, είναι να «προχωρήσουμε σε βάθος μια οικονομική συνεργασία, με ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να καλυφθεί το κενό που αφήνουν πίσω τους τα ρωσικά αντίμετρα απέναντι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις».

Για το θέμα της ενέργειας, τόνισε πως η Μόσχα είναι ένας αξιόπιστος και ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ελλάδα και αυτό που θέλουμε είναι να συνεχιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια αερίου, αλλά και να γίνεται προμήθεια σε χαμηλότερες τιμές.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο υπογραμμίζει πως οι δύο άνδρες θα συζητήσουν περί της οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής συνεργασίας των χωρών τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Ήταν σοκαριστικό - Δεν ήξερα αν θα προλάβω να ξαναδώ τον γιο μου»

Τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο: Τα δύο σημειώματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για απόπειρα αρπαγής 11χρονης – Την περίμεναν να βγει από το σχολικό (vid)