ΕΘΝΙΚΑ

Rafale: Έρχονται… φορτωμένα! «No escape zone» το Αιγαίο - Οι πύραυλοι Meteor, Scalp και Exocet

rafale
Καταφτάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα Rafale

Λίγες ώρες έμειναν για την άφιξη στην Ελλάδα των πρώτων έξι μαχητικών Rafale - Ο πανίσχυρος οπλισμός τους, το ικανότατο ραντάρ και το κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου – Οι καθοριστικές κινήσεις Παναγιωτόπουλου και Μπλιούμη και η αποφυγή λαθών του παρελθόντος.

Την ώρα που η τουρκική πολεμική αεροπορία φυλλοροεί σε διαθεσιμότητες μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και έμπειρων πιλότων, ικανών να αντιμετωπίσουν τους «μπαρουτοκαπνισμένους» Έλληνες, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία γυρίζει σελίδα και περνά στη νέα εποχή βάζοντας στη φαρέτρα της τα κορυφαία γαλλικά μαχητικά Rafale F3R.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μοιάζει να βρίσκεται σε δραματικό αδιέξοδο. Από την αποστολή μόνο συγκεκριμένων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, μέχρι τις μειωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και την αποστολή drones στο Αιγαίο για να κάνουν ανόητες παραβιάσεις, οι Τούρκοι επιβεβαιώνουν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η TuAF.

Με την έλευση των Rafale, αύριο Τετάρτη 19/01/22 στην 114 Πτέρυγα Μάχης και την άμεση επιχειρησιακή τους αξιοποίηση, είναι προφανές πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια για «νταηλκίκια» στο Αιγαίο στενεύουν. Πέρα από τη σαφή υπεροχή της Ελλάδας σε ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, η Πολεμική μας Αεροπορία να αποκτά και ποιοτικό πλεονέκτημα σε Μέσα, έχοντας στη φαρέτρα της 24 Rafale, 84 F-16 Viper, 24 Mirage 2000-5 και αν όλα πάνε κατ’ ευχή 18 F-35, ενώ τα πάντα αξιόπιστα F-4 Phantom προσφέρουν πάντα πολύτιμες λύσεις.

Πρόκειται σαφέστατα για τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης, μια πανίσχυρη ομάδα κρούσης με αεροσκάφη που θα έχουν το δικό τους ρόλο και αποστολή το κάθε ένα και στα χειριστήρια κυβερνήτες άριστα εκπαιδευμένους, με εμπειρία σε όλα τα είδη εναέριου πολέμου και σε κάθε πεδίο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες χειριστές εκπαιδεύονται σε κάθε περιβάλλον, από το γαλάζιο του Αιγαίου, μέχρι βουνά, χαράδρες και… ερήμους.

Τρομακτική η ισχύς των Rafale

Η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε την εξαιρετική διαπραγμάτευση την οποία πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε άριστη συνεργασία και συνεννόηση με το «πρώτο γεράκι» της HAF, τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, οι οποίοι κατέστησαν απολύτως σαφές στους Γάλλους και την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation πως τα Rafale πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα υπερπλήρη, φέροντας όλα τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και φυσικά τον τρομακτικής ισχύος οπλισμό τους. Η ελληνική πλευρά το τόνισε αυτό γιατί τα προηγούμενα χρόνια, η Χώρα μας αγόραζε αεροσκάφη τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα με ελλιπή οπλισμό ή χωρίς ορισμένα βασικά συστήματα.

Τα Rafale λοιπόν έρχονται στην Ελλάδα και μάλιστα… φορτωμένα, φέροντας πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor και τους ήδη γνωστούς στους Έλληνες, Mica, αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP. Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα, ενώ έχει την ικανότητα να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, έχοντας δύο φονικούς πυραύλους Meteor κάτω από τα φτερά τους, τα ελληνικά Rafale θα μπορούν να στοχοποιούν και να πλήττουν εχθρικά αεροσκάφη από πολύ μεγάλες αποστάσεις, όντας παράλληλα εκτός του βεληνεκούς των αντίπαλων πυραύλων. Το πανίσχυρο ραντάρ θα εντοπίζει τους στόχους, θα εγκλωβίζονται και η εκτόξευση θα επιφέρει φονικό πλήγμα. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει είναι η τεράστια ΝΕΖ (No Escape Zone) των 60 χιλιομέτρων, που σημαίνει πως σε περίπτωση που εκτοξευτεί σε μικρότερη απόσταση, ο στόχος δεν έχει δυνατότητα ή ελπίδα διαφυγής.

Για την διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως "γυάλινο πιλοτήριο", με τρις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS.

Είναι λογικό λοιπόν οι εικόνες των Rafale με το εθνόσημο στα φτερά να προκαλούν νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα, που βλέπει την Ελλάδα να αποκτά ξεκάθαρη αεροπορική υπεροχή με αεροσκάφη 4.5 γενιάς και οπλισμό ικανό να πλήξει στόχους ακόμα και στην καρδιά της Τουρκίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τζώρτης Μονογυιός: Βίαιος ο θάνατος του – Το σπαρακτικό αντίο της μητέρας του

Survivor Spoiler: Τα δάκρυα του Βαλάντη και ξαφνικά…καβγάς για Κατσαούνη – Μυριέλλα

MasterChef: Άφησε πίσω τη 14 ημερών κόρη του και κέρδισε το golden pin - Ενθουσιασμένος ο Ιωαννίδης