ΕΘΝΙΚΑ

Rafale: Στη «φωλιά» της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα τα νέα μαχητικά - Το χρονικό της άφιξης

Ελληνικά Rafale LIVE
Τα Rafale προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Λευτέρης Παρτσάλης

Rafale: Η τελετή άφιξης των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών από τη Γαλλία, που έφτασαν στην Ελλάδα και προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ιστορική ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς τα έξι πρώτα μαχητικά Rafale, με το εθνόσημο στα φτερά, προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και θα είναι άμεσα διαθέσιμα για υπηρεσιακή δράση.

To Newsbomb.gr, έχει καλύψει με αναλυτικά ρεπορτάζ όλη την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος των Rafale, από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2020, τις διαπραγματεύσεις του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλία, την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε χρόνο ρεκόρ - μόλις τρεις μήνες, την απαιτητική εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων επί γαλλικού εδάφους και φυσικά τις δυνατότητες του 4.5 γενιάς μαχητικού και το τι θα προσφέρει στην Πολεμική μας Αεροπορία. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει από την άφιξη των πρώτων έξι Rafale στην Ελλάδα και την υποδοχή τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουλαράκος και ο φωτορεπόρτερ Λευτέρης Παρτσάλης βρίσκονταν στη νέα «φωλιά» των Rafale στην Τανάγρα Βοιωτίας και μετέφεραν λεπτό προς λεπτό την εντυπωσιακή τελετή υποδοχής των «Δελταπτέρυγων» μαχητικών.

Το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr από την Τανάγρα

Στις 11:50 τα έξι Rafale «έσπασαν» FIR Αθηνών και πήραν πορεία νοτιανατολικά, για να κατευθυνθούν προς Αττικοβοιωτία και να φτάσουν στον προορισμό τους, που είναι η 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας. Την «υποδοχή» έκαναν τέσσερα, επίσης, γαλλικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, Mirage 2000-5 της 331 ΜΠΚ «Θησέας» απογειώθηκαν και δημιούργησαν σμήνος με τα Rafale, για να τα συνοδεύουν μέχρι την προσγείωσή τους στην Τανάγρα. Λίγες στιγμές μετά τις 12:00, το σμήνος πέταξε πάνω από τον Κορινθιακό, και πήρε κατεύθυνση πάνω από την Αττική όπου πραγματοποίησε συμβολική πτήση πάνω από την Ακρόπολη και την πρωτεύουσα, πριν φτάσει στον τελικό προορισμό τους.

Η πτήση πάνω από την Ακρόπολη

«Γεράκι Red καλοσωρίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια», ανέφερε ο πύργος ελέγχου από την 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προς το σμήνος.

Το πρώτο μήνυμα από το cockpit του αρχηγού σμήνους των Rafale, ανέφερε: «Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι, η 332 μοίρα πετάει στο μέλλον».

Η ιστορική στιγμή της πρώτης προσγείωσης, ήρθε στις 12:44. Τα υπερσύγχρονα μαχητικά πλέον βρίσκονται στη νέα «φωλιά» τους, από όπου θα εποπτεύουν τους «γαλανόλευκους» αιθέρες μαζί με τα υπόλοιπα «φτερά» της HAF.

Η άφιξη στην Τανάγρα

Μητσοτάκης: Προβολή ειρήνης τα Rafale - Μήνυμα στην Τουρκία και φοροαπαλλαγή στα στελέχη των ΕΔ

«Υπερήφανη η πατρίδα υποδέχεται τα νέα αποκτήματα, τα πρώτα 6 από τα 24 υπερσύγχρονα Rafale» είπε αρχικά στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για έναν πολλαπλασιαστή ισχύος «που αναβαθμίζει την χώρα και σε γεωπολιτικό επίπεδο».

«Πρόκειται για σαφές δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει και αμυντικά και διπλωματικά. Τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ 16 μήνες μετά την παραγγελία τους, ετοιμοπόλεμα καθώς τα πληρώματα και οι ομάδες υποστήριξης έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι μέσα στο 2022 θα έρθουν και τα υπόλοιπα αεροσκάφη.

«Πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Πολεμική Αεροπορία μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο που προσδίδει στην διπλωματική ισχύ της χώρας και σφραγίζει τη διπλωματική συμπαράταξη Ελλάδας-Γαλλίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Με άλλα λόγια τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα νέο πιο ειρηνικό αύριο στην περιοχή» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνας της αποτελεί προβολή ειρήνης. Στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση η παραχάραξη της ιστορίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από γειτονικά κράτη. Σε όλα αυτά απαντούν το διεθνές δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση».

Κατάργηση φόρου στα επιδόματα επικινδυνότητας των Ενόπλων Δυνάμεων

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι καταργείται κάθε φόρος στα επιδόματα επικινδυνότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα πτητικά, καταδυτικά, επιδόματα αλεξιπτωτιστού κλπ., φορολογούνταν ως και με 80%, γεγονός που μείωνε δραματικά τον μισθό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει πως η άρση του φόρου έρχεται ως μια ανταπόδοση από πλευράς της πατρίδας προς τις υπηρεσίες που τις παρέχουν.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Δίπλα στον πρωθυπουργό βρέθηκε φυσικά ο άνθρωπος που πιστώνεται στον μεγαλύτερο βαθμό την ολοκλήρωση της σπουδαίας συμφωνίας για τα Rafale, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου» επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως η μεθοδική δουλειά, η αποφασιστικότητα και η σωστή διαπραγμάτευση με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας, είναι ικανά να οδηγήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή, με υπερσύγχρονα και πανίσχυρα οπλικά συστήματα.

Η στρατιωτική ηγεσία επίσης, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη που έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανος και δικαιωμένος για την τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε και τη σπουδαία δουλειά που υλοποίησε με την έλευση των Rafale, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Από γαλλικής πλευράς έδωσε το «παρών» ο Γάλλος πρέσβης Πατρίκ Μεζονέβ και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault Aviation.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στο Survivor 5: Παίκτης συνελήφθη για ασέλγεια σε 16χρονη πριν μπει στο παιχνίδι

Συγκλονίζει η 24χρονη που κατήγγειλε τον βιασμό της: Θυμάμαι τη στιγμή που ξεκούμπωνε το παντελόνι

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Το χιόνι θα φτάσει... στη θάλασσα! Έντονα φαινόμενα σε Εύβοια, Αττική

Ινδία: Γεννήθηκε μωρό με τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια - Σκληρές εικόνες