ΕΘΝΙΚΑ

Rafale: «Είναι gamechanger»! Οι πιλότοι των νέων ελληνικών μαχητικών μιλούν στο Newsbomb.gr

Rafale: «Είναι gamechanger»! Οι πιλότοι των νέων ελληνικών μαχητικών μιλούν στο Newsbomb.gr

Εκτινάσσονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας – Για νέα σελίδα μιλούν οι Έλληνες πιλότοι των Rafale που εκπαιδεύτηκαν επί 10 μήνες στη Γαλλία - «Καλύτερα αεροσκάφη είναι αυτά που έχουν τους καλύτερους πιλότους», τονίζουν τα «γεράκια» της HAF.

Απόλυτη ικανοποίηση και ενθουσιασμός επικρατεί στην Πολεμική Αεροπορία για την άφιξη στην Ελλάδα των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale, από τα συνολικά 24 που έχει παραγγείλει η χώρα μας από την Γαλλία και την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation.

Η 19η Ιανουαρίου 2022 αποτελεί πλέον ιστορική ημερομηνία για την HAF, η οποία βάζει στη φαρέτρα της ένα υπερσύγχρονο δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη.

«Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου. Η 332 Μοίρα κοιτά στο μέλλον», ήταν το πρώτο μήνυμα Έλληνα κυβερνήτη των Rafale κατά την επικοινωνία του με τον πύργο ελέγχου, λίγα λεπτά αφότου τα 4 μονοθέσια και δύο διθέσια μαχητικά με το εθνόσημο στα φτερά είχαν «σπάσει» το FIR Αθηνών και κατευθύνονταν προς την Αττική αρχικά και στη συνέχεια προς τη Βοιωτία και την 114 Πτέρυγα Μάχης.

Δείτε ένα από τα δύο διθέσια ελληνικά Rafale λίγο πριν προσγειωθεί στην Ελλάδα:

Το Newsbomb.gr βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου στην αεροπορική βάση της Τανάγρας και κατέγραψε live την ιστορική τελετή άφιξης των «Δελταπτέρυγων» μαχητικών στη νέα τους «φωλιά», με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να τα καλωσορίζει στη χώρα μας.

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουλαράκος και ο φωτορεπόρτερ Λευτέρης Παρτσάλης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους Έλληνες χειριστές που επί 10 μήνες εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία πάνω στο κορυφαίο γαλλικό υπερόπλο. Όπως τονίζουν τα «γεράκια» της HAF, πρόκειται για ένα αεροσκάφος που ανατρέπει τα δεδομένα στην περιοχή και ενισχύει κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΤΩΝ RAFALE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Το βήμα για την Πολεμική Αεροπορία με την απόκτηση των Rafale είναι πάρα πολύ μεγάλο», σημειώνει στο Newsbomb.gr Έλληνας πιλότος των Rafale και προσθέτει: «Τεχνολογικά το αεροσκάφος έχει απίστευτες δυνατότητες οι οποίες προσδίδουν στην Πολεμική Αεροπορία επιπλέον όπλα τα οποία μπορεί να φέρει το αεροπλάνο. Πρόκειται για μια εξαιρετική πτητική μηχανή. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη διαφορά είναι το σύστημα αυτοπροστασίας του, το ραντάρ του και ο ηλεκτροοπτικός του αισθητήρας - Front Sector Optronics (FSO), ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον ιπτάμενο να αποκαλύπτει στόχους σε μεγάλη απόσταση χωρίς να εντοπίζεται», σημειώνει ο Έλληνας επισμηναγός. «Δεν είναι απλά ένα αεροσκάφος gamechanger, είναι κάτι παραπάνω, ειδικά με τη χρήση του βλήματος Meteor που αλλάζει όλη τη φιλοσοφία του εναέριου πολέμου», τονίζει ο πιλότος της HAF εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με την απόκτηση των Rafale η χώρα μας αποκτά σαφή υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όσο για την εκπαίδευση στη Γαλλία, ο Έλληνας επισμηναγός τη χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως απαιτητική, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι σωστές βάσεις που είχαν λάβει όλοι οι Έλληνες χειριστές από την εκπαίδευσή τους στην Ελλάδα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να ανταπεξέλθουν με τον ορθότερο τρόπο στις απαιτήσεις και εντός χρονοδιαγράμματος.

«Τελείωσε ένας πολύ μεγάλος κύκλος εκπαίδευσης, ένας πολύ δύσκολος κύκλος στον οποίο αφιερωθήκαμε τόσους μήνες μακριά από τις οικογένειές μας. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, εν μέσω κορονοϊού και με πολύ δύσκολες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πλέον ξεκινάει ένας νέος κύκλος ο οποίος αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολος», τόνισε Έλληνας υποσμηναγός ιπτάμενος ευχαριστώντας τους Έλληνες πολίτες για τη στήριξη και τις θυσίες τους. «Θέλουμε να ξέρουν όλοι ότι είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε και αναγνωρίζουμε τη θυσία όλων των Ελλήνων, όλων των φορολογουμένων που έδωσαν τα χρήματά τους για να λάβει η χώρα μας και η Πολεμική μας Αεροπορία αυτά τα αεροσκάφη. Είναι μια καινούργια σελίδα, μια εισαγωγή σε νέα τεχνολογία. Όπως λέμε χαριτολογώντας εμείς οι πιλότοι, πρέπει πλέον οι διαταγές να προσαρμοστούν στα καινούργια αεροσκάφη και όχι τα αεροσκάφη στις παλιές διαταγές. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για τα αεροσκάφη 5ης και 6ης γενιάς», τονίζει το «γεράκι» της HAF έχοντας στην αγκαλιά του τα δύο του παιδιά που τόσους μήνες περίμεναν με ανυπομονησία την επιστροφή του μπαμπά τους.

«Μπαίνοντας στο FIR Αθηνών ήμασταν πολύ συναισθηματικά φορτισμένοι και πολύ χαρούμενοι που επιστρέψαμε στην Ελλάδα. Τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα διασχίζοντας την Ευρώπη και ειδικά πετώντας πάνω από την Ελλάδα και την Ακρόπολη», είπε ο Έλληνας Ίκαρος Παναγιώτης Τσουμάνης, ευχαριστώντας όλους τους Έλληνες που από το υστέρημά τους παρέχουν ένα τόσο σύγχρονο αεροσκάφος. «Είναι εκπληκτικό μαχητικό, σίγουρα ένα από τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη παγκοσμίως. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που έχουμε στο οπλοστάσιό μας ένας αεροσκάφος σχεδόν 5ης γενιάς», τόνισε ο έμπειρος κυβερνήτης. Ερωτηθείς αν θα κάνει τη διαφορά στην εναέρια διαμάχη με την Τουρκία, ο κ. Τσουμάνης τόνισε χαρακτηριστικά: «Καλύτερο αεροπλάνο είναι αυτό που έχει τον καλύτερο πιλότο, σε συνδυασμό με τα όπλα τα οποία φέρει. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει τη διαφορά στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε σίγουροι ότι στα χέρια μας και με την κατάλληλη εκπαίδευση που θα λάβουμε από τους Γάλλους συναδέλφους μας θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες», επεσήμανε ο κ. Τσουμάνης.

Υπενθυμίζεται πως τρεις από τους Έλληνες πιλότους που έλαβαν τώρα την απαραίτητη εκπαίδευση στη Γαλλία, έχουν πάρει την απαραίτητη πιστοποίηση και έχουν εξελιχθεί σε εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα.

Επισημαίνουμε πως η έκδοση Rafale F3R που έχει παραγγείλει η χώρα μας, είναι η πιο σύγχρονη του αεροσκάφους, ενώ ο οπλισμός τους προκαλεί… εφιάλτες, φέροντας πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor και τους ήδη γνωστούς στους Έλληνες, Mica, αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP. Διαθέτει σύστημα σύζευξης Link-16, καθώς επίσης ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας Self-Protection Equipment to Counter Threats for Rafale Aircraft – SPECTRA και ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης Active Electronically Scanning Antenna (AESA). Διαθέτει ηλεκτροοπτικό αισθητήρα Front Sector Optronics (FSO), ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον ιπτάμενο, χωρίς να ανιχνεύεται, να αποκαλύψει στόχους σε μεγάλη απόσταση.

Η κάσκα του χειριστή ενός Rafale του επιτρέπει να εγκλωβίζει στόχους, απλώς στρέφοντας το κεφάλι προς την κατεύθυνσή τους, ενώ μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr για κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πού θα χιονίσει - Κρύο διαρκείας για μια εβδομάδα

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Προειδοποιεί ο Αρναούτογλου: Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη

Συνελήφθη ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για παραβίαση δικαστικής απόφασης