ΕΘΝΙΚΑ

Νύχτα έντασης στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι πετούν πάνω από ελληνικά νησιά-Ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Νύχτα έντασης στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι πετούν πάνω από ελληνικά νησιά-Ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων από τους Τούρκους - Κλιμάκωσαν ξαφνικά την ένταση πετώντας ακόμα και πάνω από τα Ίμια, την Κάλυμνο, τη Σάμο και την Καλόλιμνο - Μέχρι και τις 21:30 το βράδυ συνεχίζονται οι παραβιάσεις - Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. 

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με το καθεστώς Ερντογάν να κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αρχιπέλαγος.

Από νωρίς το πρωί οι Τούρκοι πραγματοποιούν δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και στις 21:00 το βράδυ οι Τούρκοι συνέχιζαν να πετούν πάνω από νησάκια του Αιγαίου, ακόμα και σε χαμηλό ύψος.

Πιο συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών προχώρησε σε υπερπτήσεις στις 19.58 πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια στις 19.58 και 20:05, ενώ στις 20.08 πέταξε πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια.

Μετά από δέκα λεπτά, στις 20:18, το ίδιος ζεύγος F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, ενώ ένα λεπτό αργότερα ξαναπέρασε πάνω από Λειψούς και Αρκιούς στα 24.000 πόδια. Στις 20.28 οι Τούρκοι συνέχισαν το κρεσέντο προκλητικότητας με νέες υπερπτήσεις πάνω από Ίμια και Κάλυμνο στα 23.000 πόδια. Ακολούθησε μπαράζ υπερπτήσεων στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στις 20:37 πάνω από τη Σύμη και λίγο αργότερα πάνω από τη Ρόδο, την Κω, τη Χάκη, τη Νίσυρο και τη Στρογγύλη, ενώ στη συνέχεια ξαναπέρασε πάνω από τη Σάμο.

Ακολούθησε στις 21.07 υπερπτήση πάνω από το Πρασονήσι και στις 21:14 και 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια.

Παρά το γεγονός ότι τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας δεν άφησαν καμία πρόκληση αναπάντητη, με τους Έλληνες πιλότους να απογειώνονται από όλες τις πολεμικές Μοίρες και να δίνουν δυναμικές απαντήσεις στους Τούρκους, οι Τούρκοι απέφυγαν τις εμπλοκές με τα ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως παρά τις δεκάδες υπερπτήσεις και παραβιάσεις, καταγράφηκαν μόλις δύο εμπλοκές.

Είναι προφανές ωστόσο πως η εμφανής και αναβαθμισμένη προκλητικότητα των Τούρκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή, με τον κίνδυνο ατυχήματος να ελλοχεύει κάθε στιγμή στο Αρχιπέλαγος.

Έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ - Τους διώχνουμε από την Tiger Meet

Η πρακτική της Άγκυρας έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Αθήνα, που μετά το διάβημα διαμαρτυρίας εναντίον της γείτονος ανακοίνωσε πως ακυρώνει την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία στην άσκηση Tiger Meet που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα «Τίγρεις».

Θυμίζουμε πως η «Tiger Meet» είναι η άσκηση στην οποία συμμετέχουν όσες Μοίρες φέρουν την ονομασία «Τίγρεις», με την άσκηση να θεωρείται - δικαίως – μία από τις πιο απαιτητικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας

Νωρίτερα, ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με διάβημα διαμαρτυρίας για σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Οι πρωινές προκλήσεις

Το πρωί της Τετάρτης 27 Απριλίου, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τους Αρκιούς, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τη Σάμο, τους Φούρνους και τις Οινούσσες, σε μια προφανή προσπάθεια να κλιμακώσουν την ένταση στο Αρχιπέλαγος.

Τα συγκεκριμένα μαχητικά πέταξαν στις ακόλουθες περιοχές:

  • Πάνω από τους Αρκιούς στις 10:18 στα 27.000 πόδια , στις 10:21 στα 26.000 πόδια και στις 10:28 στα 22.000 πόδια

  • Πάνω από του Λειψούς στις 10:19 στα 27.000 πόδια, στις 10:22, στις 10:24 στα 26.000 πόδια και στις 10:26 στα 21.000 πόδια

  • Πάνω από το Αγαθονήσι στις10:29 στα 25.000 πόδια

  • Πάνω από τη Σάμο στις 10:33 στα 25.000 πόδια

  • Πάνω από του Φούρνους στις 10:37 στα 26.000 πόδια

  • Πάνω από τις Οινούσσες στις 10:43 στα 28.000 πόδια