ΕΘΝΙΚΑ

Ο Μητσοτάκης έδειξε στον Μπάιντεν χάρτη με τη «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας

Ο Μητσοτάκης έδειξε στον Μπάιντεν χάρτη με τη «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας
Η τουρκική προκλητικότητα ήταν ένα από τα θέματα που έθεσε μετ’ επιτάσεως στον Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Η τουρκική προκλητικότητα ήταν ένα από τα θέματα που έθεσε μετ’ επιτάσεως στον Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε η τουρκική προκλητικότητα στη συζήτηση που είχαν κατ’ ιδίαν ο Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, την οποία κάλυψε λεπτό προς λεπτό το Newsbomb.gr που βρίσκεται στις ΗΠΑ με απεσταλμένη την Αμαλία Κάτζου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Τζον Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας

Όσον αφορά, δε, το θέμα των F35 οι κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν μιλάμε για συμπαραγωγή αλλά για απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποκτήσει να αγοράσει μια μοίρα των συγκεκριμένων μαχητικών πέμπτης γενιάς αποκαλύπτοντας ότι η επιστολή ενδιαφέροντος για την αγορά αναμένεται να αποσταλεί σύντομα

«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030» τονίζουν κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ. Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως η ΕΑΒ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, με την Lockheed Martin να αποκτά ένα μειοψηφικό πακέτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κυπριακό και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Γνωρίζετε κ. Πρόεδρε τι συμβαίνει με το Κυπριακό ζήτημα. Να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάνοντας σαφές πως δεν είναι αποδεκτή μια λύση δυο κρατών» ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός των δυο πλευρών εν όψει και γης έκτακτης συνόδου κορυφής τη ΕΕ στα τέλη Μαίου. Γι’ αυτό λόγο εξουσιοδότησαν το Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενεργείας να εργαστούν από κοινού.

Διαβάστε επίσης:

«Παράθυρο» για απόκτηση F35 από την Ελλάδα - Τα μηνύματα Μπάιντεν - Μητσοτάκη σε Ρωσία, Τουρκία

Associated Press: Έπαινοι Μπάιντεν στην Ελλάδα για τον ηγετικό ρόλο της στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μπάιντεν: Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία

Το Newsbomb.gr στον Λευκό Οίκο - Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα