ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα εξοπλίζεται με F 35 - Οι συζητήσεις στις ΗΠΑ και το χρονοδιάγραμμα

Η Ελλάδα εξοπλίζεται με F 35 - Οι συζητήσεις στις ΗΠΑ και το χρονοδιάγραμμα
H ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F35 αποτελεί την κορωνίδα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
INTIME

H ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F35 αποτελεί την κορωνίδα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Η επισφράγιση κατα τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν πως η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 αποδεικνύει την άριστη σχέση των δυο ανδρών. Μάλιστα, η προοπτική να μπει η Lockheed Martin ως στρατηγικός εταίρος με μειοψηφικό ποσοστό στην ΕΑΒ δεν αποκλείεται να επιταχύνει τις εξελίξεις και να φέρει τα F35 νωρίτερα από το 2028 στην Αθήνα.

Ωστόσο όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, η παραπάνω εξέλιξη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το τουρκικό αίτημα για αγορά F-16.

Η ελληνική κυβέρνηση μετά και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν ανησυχεί επί του παραπάνω θέματος, αφενός διότι υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται δύσκολο να δοθεί το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο, αφετέρου επειδή τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ακόμη και μετά την αναβάθμισή τους, εφόσον αυτή γίνει, «κοσμούν» και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και σε καμία περίπτωση δεν διαταράσσουν υπέρ της Άγκυρας την ισορροπία στον αέρα πάνω από το Αιγαίο.

Το μήνυμα εξάλλου του Κυριάκου Μητσοτάκη πίσω από την πρώτη γραμμή των δηλώσεών του τόσο στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο όσο και κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο ήταν ξεκάθαρο: Δεν δύναται να υπάρξει σοβαρή εξομάλυνση των σχέσεων Δύσης - Τουρκίας αν η Άγκυρα προηγούμενα δεν σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα θα αποστείλει το LOR for LOA στις ΗΠΑ, διατυπώνοντας επίσημα αίτημα για την απόκτηση F35 και ταυτόχρονα αναζητά την «χρυσή τομή» για τα οικονομικά δεδομένα. Αυτό που επιδιώξει είναι ένα πρόγραμμα ευέλικτο το οποίο να ξεκινά από την πρώτη προσγείωση F35 στην Ελλάδα και μετά, δηλαδή στα τέλη της δεκαετίας.

Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά αναμένονται σημαντικές εξελίξεις. Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να τόνισαν προς την ελληνική πλευρά ότι ο σχεδιασμός και η προπαρασκευή της ως προς το project της ενεργειακής ασφάλειας και της ταχύτερης δυνατής απεξάρτησής της από τα ρωσικά καύσιμα προπορεύονται σημαντικά της αντίστοιχης άλλων ευρωπαϊκών κρατών, κάτι που αναμένεται να επιβραβευτεί, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές των ΗΠΑ. Οπως καταδεικνύεται η Ουάσιγκτον ποντάρει στην αναβάθμιση των υποδομών τόσο στη Ρεβυθούσα όσο και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στρέφει το ενδιαφέρον της και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπου η Ελλάδα εμπλέκεται ενεργά τόσο στο καλώδιο με την Αίγυπτο όσο και στο Euroasia Interconnector.

Παράλληλα η Αθήνα επιδιώκει να αποτελέσει το σύνδεσμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καταστεί δυνατή μια γενναία παρέμβαση στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη του Μαΐου. Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε πως για να συνεχίσει να είναι αρραγές το μέτωπο κατά της Ρωσίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με δυσανάλογο μεγάλο κόστος.

Διαβάστε επίσης:

Ικανοποίηση στην Αθήνα από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - «Η Ελλάδα επέστρεψε»

Μητσοτάκης: Το ευχαριστώ στους Ελληνοαμερικανούς και η υπερηφάνεια για την ομιλία στο Κογκρέσο

Πελόζι για Μητσοτάκη: «Συγκλονιστική ομιλία» –Ο εκνευρισμός για Τουρκία και η ικανοποίηση στην Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Πηγή αστάθειας η Τουρκία - Στρατηγική η συμμαχία Ελλάδας και ΗΠΑ

Το Newsbomb.gr στο Καπιτώλιο - Μητσοτάκης σε Πελόζι: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες για F35, ενεργειακά, Τουρκία

O διεθνής Τύπος εγκωμιάζει την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Εμβαθύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών

Σχετικές ειδήσεις