ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: «Αναδείξαμε τον ρόλο της Ελλάδας»

Δένδιας για ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: «Αναδείξαμε τον ρόλο της Ελλάδας»

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας εξήρε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, προκαλώντας τα θετικά σχόλια της διεθνούς κοινότητας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, μέσω tweet να πλέκει το εγκώμιο της ελληνικής αποστολής, της οποίας ήταν μέλος.

«Μία επίσκεψη η οποία ανέδειξε όλα τα μεγάλα ζητήματα για τη διεθνή έννομη τάξη, την περιοχή της Νοτιο – Ανατολικής Μεσογείου, τον ρόλο της Ελλάδας και τις σχέσεις τις με τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι στο ύψιστο ιστορικά επίπεδο», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για την έξαρση των τουρκικών προκλήσεων

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνόδευε στην Ουάσιγκτων τον Πρωθυπουργό, είχε χθες βράδυ (ώρα Ελλάδος) χωριστές συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και τον Ειδικό Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για κλίμα, Τζον Κέρι.

Με τον κ. Μπλίνκεν, τονίστηκε καταρχήν το εξαιρετικό, μοναδικό, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά Αμερικανοί αξιωματούχοι, επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο στηρίζεται στην στρατηγική συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία κυρώθηκε από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα και δημιουργεί ακόμα περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στην συνεργασία σε πολυμερή σχήματα, μετά την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στο σχήμα "3+1".

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενέργεια, όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον κομβικό ρόλο για την μεταφορά φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εξετάστηκε εις βάθος η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου η Αμερικανική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση για την θέση αρχής που υιοθέτησε η Ελλάδα, η οποία στηρίζει πλήρως όλα τα μέτρα και ενισχύει την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τονίζοντας την πάγια θέση της χώρας μας για την προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές τις οποίες ασπάζεται πλήρως η Αμερικανική πλευρά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συζητήθηκαν επίσης οι ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Λιβύη.

Τέλος, τονίστηκε ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων και στην στήριξη της Ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα επισκεφθεί τις χώρες της περιοχής στο αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να μεταφέρει, εκ νέου το μήνυμα αυτό.

Με τον Ειδικό Απεσταλμένο Αμερικανού Προέδρου για κλίμα, Τζον Κέρι, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τα μέτρα για την μείωση των ρύπων και την περαιτέρω έμφαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει διμερής συνεργασία για την προστασία των θαλασσών και του θαλασσίου περιβάλλοντος, στην βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.