ΕΘΝΙΚΑ

Σε «βέρτιγκο» ο Ερντογάν μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Χρωστάνε κι όμως τους δίνουν όπλα

Σε «βέρτιγκο» ο Ερντογάν μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Χρωστάνε κι όμως τους δίνουν όπλα
Σφόδρα ενοχλημένος ο Ερντογάν από την επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Νέο «όχι» για Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ 
Hurryiet

Σφόδρα ενοχλημένος ο Ερντογάν από την επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Νέο «όχι» για Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ 

Μεγάλη φαίνεται ότι είναι η ενόχληση στην Τουρκία από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την επιστροφή του, μεταξύ άλλων, με τη δέσμευση για αγορά εκ μέρους της Ελλάδας μιας μοίρας μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.

Στην σημαντική αυτή ελληνική επιτυχία η οποία της δίνει ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα στους ουρανούς της νοτιοανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε σήμερα, Πέμπτη (19/05) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε νέους της χώρας του.

«Η Ελλάδα χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ στη Δύση και η Δύση εξακολουθεί να τη στηρίζει με όπλα ενώ τους επιτρέπει να αναπτύσσουν στρατιωτικές βάσεις» είπε αρχικά ο πρόεδρος της Τουρκίας προσθέτοντας – κατά την πάγια τουρκική πρακτική της διαστρέβλωσης της αλήθειας – ότι «όταν εμείς τους λέμε «θέλουμε να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις» εκείνοι πάνε και μιλάνε για την Κύπρο».

Με νωπές τις μνήμες από τις αναφορές στο Κυπριακό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν όσο και στην ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, ο Ερντογάν είπε, μπαίνοντας στη λογική των απειλών, ότι «μας λένε ότι δεν βλέπουν θετικά τη λύση με τη δημιουργία δύο κρατών. Ποιος σας είπε ότι θα δούμε θετικά αυτά που θέλετε;».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη χώρα μας και με αφορμή την επανάληψη της τουρκικής άρνησης για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι «κάναμε το ίδιο λάθος με την Ελλάδα. Την αφήσαμε να μπαίνει και να βγαίνει από το ΝΑΤΟ και τι συνέβη όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα οι ΗΠΑ ανέπτυξαν βάση στην Αλεξανδρούπολη και οι τρομοκράτες του FETO (σ.σ. της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν) ταξιδεύουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας αγνοώντας τις λίστες με τα ονόματα των τρομοκρατών που τους στείλαμε και συνεχίζοντας να τους προστατεύουμε».

«Δεν σκοπεύουμε να πέσουμε στον ίδιο λάκκο όπως συνέβη με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι Φινλανδία και Σουηδία θα κάνουν το ίδιο κόλπο σε βάρος μας. Γιατί να κάνουμε το ίδιο λάθος. Μην ανησυχείτε. Το ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία. Αν μια χώρα πει όχι δεν μπορεί να γίνει καμία ένταξη χώρας στη συμμαχία» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η Σουηδία είναι μια πραγματική φωλιά τρομοκρατών» κατέληξε για το θέμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παραλήρημα Οκτάι

Είχε προηγηθεί χθες, Τετάρτη (18/05) η σφοδρή επίθεση τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τις ΗΠΑ από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επέκρινε την ομιλία Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για θέατρο, ενώ προσπαθώντας να κάνει το άσπρο-μαύρο κατηγόρησε μάλιστα την Αθήνα ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

«Παρακολουθήσατε το θέατρο για την Τουρκία και την ΤΒΔΚ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, τις οποίες αποκαλούμε σύμμαχο. Χειροκροτούν όρθιοι τον Έλληνα πρωθυπουργό που αντιτίθεται στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Το να δρα κανείς σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι στο νησί αποτελεί μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση», είπε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο με τα σόου του ελληνικού–ελληνοκυπριακού διδύμου που δεν συνεισφέρουν τίποτα προς την επίτευξη λύσης. Δεν έχουμε χρόνο. Βλέπουμε την αλήθεια και τη δείχνουμε σε όλους. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «παίζει το παιχνίδι των 12 μιλίων στο Αιγαίο και παραβιάζει διαρκώς τον εναέριο χώρο μας».

«Καλώ τις ΗΠΑ να ασπαστούν την κοινή λογική, και να μην ενθαρρύνουν με χειροκροτήματα τις προσπάθειες δημιουργίας αντίθετης αντίληψης για την Ελλάδα, η οποία παίζει το παιχνίδι των 12 μιλίων στο Αιγαίο και παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Σε αυτές τις ημέρες που η περιφερειακή συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ο καθένας πρέπει να σκεφτεί δύο φορές τι χειροκροτεί όρθιος, τι υποστηρίζει, τι επικροτεί και τι ξεστομίζει», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Σε "vertigo" ο τουρκικός Τύπος με την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ- «Σχεδιάζουν επίθεση εναντίον μας»