ΕΘΝΙΚΑ

Αγιά Σοφιά: Πολιτισμός... αγνοείται! Ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια για ενθύμιο

Αγιά Σοφιά: Πολιτισμός... αγνοείται! Ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια για ενθύμιο

Αγιά Σοφιά: Πολιτισμός, σεβασμός, ηθική. Λέξεις παντελώς άγνωστες για το λεξιλόγιο των Τούρκων – Εικόνες θλίψης και αγανάκτησης από το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας που οι μουσουλμάνοι βανδαλίζουν.

Πρώτα δόθηκε στη δημοσιότητα η καταστροφή της τεράστιας ξύλινης πύλης, στη συνέχεια η ιστορική δεξαμενή νερού η οποία χρησιμοποιήθηκε ως παπουτσοθήκη και καταστράφηκε. Μετά οι κρύπτες στους τοίχους που επίσης οι Τούρκου έβαζαν τα παπούτσια τους. Τώρα, άρχισαν να ξύνουν και τους τοίχους και να γεμίζουν σακούλες με το υλικό.

Η οργή ξεχειλίζει. Η έλλειψη σεβασμού, στοιχειώδους γνώσης και αντίληψης ότι αυτό που πατάς είναι κληρονομιά παγκόσμια, προκαλεί θλίψη και απελπισία. Μετά την προκλητική σε βάρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του Ελληνισμού αλλά και της Ορθοδοξίας μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κατά παράβαση της Σύμβασης της UNESCO του 1972 για την προστασία των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι Τούρκοι πλέον προχωρούν καθημερινά στην βεβήλωση και καταστροφή του συμβόλου της Χριστιανοσύνης.

Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία, αποκαλύπτουν πλέον τα όσα σκανδαλώδη συμβαίνουν στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Πόλη. Αναφερόμενα σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σημειώνουν πως οι επισκέπτες «ξύνουν τους τοίχους της Αγίας Σοφίας και τοποθετούν (μικρά κομμάτια/σκόνη) σε σακούλες προκειμένου να τα κρατήσουν ως ενθύμια».

agia-sofia.jpg
Εικόνες οργής, θλίψης και απογοήτευσης.

Χρήστης ανάρτησε φωτογραφίες δύο γυναικών που «παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες», επισημαίνοντας ότι «κάποια εποχή δεν μπορούσε κανείς να βγάλει φωτογραφία με φλας, επειδή θα προκαλούνταν ζημιά στους τοίχους. Τώρα αποκολλούν κομμάτια από τους τοίχους και τα τοποθετούν σε σακούλες ως ενθύμια. Πού είναι ο σεβασμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αγία Σοφία που είναι όρθια εδώ και 1485 χρόνια; Προτού γίνουν χειρότερα τα πράγματα, παρακαλώ να σταματήσουν αυτά. Αυτό δεν αποτελεί λατρεία…».

Γνωστοί παραβάτες του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των διεθνών οργανισμών, οι Τούρκοι συνεχίζουν να πράττουν το μοναδικό που ξέρουν να κάνουν εδώ και αιώνες ως Έθνος και ως Λαός: να γκρεμίζουν ή να ιδιοποιούνται με τη βία ότι έχουν οικοδομήσει οι άλλοι.