ΕΘΝΙΚΑ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό στην καρδιά του Αρχιπελάγους

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό στην καρδιά του Αρχιπελάγους

Με παράνομη NAVTEX το καθεστώς Ερντογάν στέλνει το Γιουνούζ μέχρι τον Αη Στράτη - Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση.

Την ώρας που το Πολεμικό μας Ναυτικό έχει «κλειδώσει» όλο το Αιγαίο για την άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2022», με δεκάδες μονάδες επιφανείας και υποβρύχια να βρίσκονται σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους, η Τουρκία επιχειρεί να ανάψει το φυτίλι της έντασης.

Όπως προβλέπεται μάλιστα, η χώρα μας τηρώντας κάθε νόμιμη διαδικασία εξέδωσε εδώ και μέρες NAVTEX με την οποία έχει δεσμεύσει συγκεκριμένες περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η Τουρκία εντούτοις, πιστή στην τακτική των προκλήσεων, εξέδωσε anti-NAVTEX με την οποία ενημερώνει πως θα στείλει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην καρδιά του Αιγαίου για έρευνες επιστημονικές.

Σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλομένους, το σκάφος θα σταλεί σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη και τη Χίο.
Σαφέστατα, η κίνηση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προκλήσεων της γείτονος που επιχειρεί με κάθε τρόπο να κλιμακώσει την ένταση, την ίδια στιγμή μάλιστα που η τουρκική ηγεσία επιδίδεται σε ακατάπαυστη επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

NAVTEX.jpg
Η τουρκική NAVTEX για το Γιουνούζ

Η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία, διπλωματική εγρήγορση και επιχειρησιακή ετοιμότητα, με το Πολεμικό μας Ναυτικό να έχει λάβει ήδη τα μέτρα του και παρακολουθεί κάθε κίνηση τουρκικού σκάφους που επιχειρεί να κινηθεί στο Αιγαίο.

«Καμία πρόκληση δεν μένει αναπάντητη, έχουμε πολλαπλούς τρόπους αντίδρασης και αν χρειαστεί θα τους εφαρμόσουμε», διαμηνύουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», επισημαίνοντας την επαγρύπνηση των τριών Κλάδων για κάθε ενδεχόμενο, μιας και ο Ερντογάν αναζητά εναγωνίως «παράθυρο» ευκαιρίας για να πυρπολήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.