ΕΘΝΙΚΑ

Αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς - Πώς έγινε το ρεσάλτο στα δυο πλοία από τους Ιρανούς κομάντο

Φορτηγό πλοίο
Ανάμεσα στο πλήρωμα βρίσκονται 10 Έλληνες και ένας Κύπριος

Με ελικόπτερα προσγειώθηκαν οι ένοπλοι στα δυο πλοία υπό ελληνική σημαία  «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior»

Ναυτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες Παρασκευή (27/5) στον Περσικό Κόλπο, μετά την κατάληψη των δυο δεξαμενόπλοιων, «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior» υπό ελληνική σημαία, από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, οι οποίοι κρατούν αιχμάλωτα τα μέλη του πληρώματος.

Ανάμεσα στο πλήρωμα βρίσκονται 10 Έλληνες και ένας Κύπριος. Πιο συγκεκριμένα, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα ως πλήρωμα, εκ των οποίων δύο Έλληνες, ενώ στο Warrior ήταν παρόντα εκείνη τη στιγμή 23 άτομα ως μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οκτώ είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Όπως έχει γίνει γνωστό το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια μετέφερε φορτίο πετρελαίου από τη Βασόρα του Ιράκ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων, γνωστοποίησαν οι ίδιοι οι Ιρανοί με ανακοίνωση που εξέδωσαν και συγκεκριμένα από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) γνωστοποιώντας ότι «οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν», χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζουν το είδος των παραβιάσεων, το οποίο υποκίνησε την «πειρατεία».

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που επικαλέστηκε το Associated Press, τα δύο πλοία πλησίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς ωστόσο να εισέλθουν σε αυτά, ενώ η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι τα τάνκερ είχαν απενεργοποιημένες τις συσκευές εντοπισμού.

Στη συνέχεια, είπε ο αξιωματούχος, τα πλοία κινήθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή του Ιράν. Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ύποπτες, αλλά κανένα από τα δύο πλοία δεν είχε προχωρήσει σε έκκληση για βοήθεια.

Όπως έχει γίνει γνωστό το «Delta Poseidon» φέρεται να είχε πορεία επιστροφής προς την Ελλάδα και το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων, πιθανότατα για να εκφορτώσει στα κοντινά διυλιστήρια, ενώ το δεύτερο, «Prudent Warrior», φέρεται να είχε πορεία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το λιμάνι της Φουτζάιρα.

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ αναφέρει μεταξύ άλλων πως το πρώτο πλοίο καταλήφθηκε από 7 ένοπλους Ιρανούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν και ελικόπτερο για την κατάληψη του σκάφους, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Πληροφορίες αναφέρουν πως και στο δεύτερο πλοίο οι ένοπλοι που προχώρησαν σε κατάληψή του ήταν επίσης επτά.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, καθώς με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας». Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε. – Ιράν».

Το τελευταίο στίγμα των δυο ελληνικών πλοίων, δόθηκε κοντά στις ακτές του Ιράν σύμφωνα με χάρτες που έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και αναφέρουν ως πηγή τη Lloyd's List Intelligence. To «Delta Poseidon» στο οποίο έγινε προσνήωση από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού του Ιράν και το «Prudent Warrior» τελούν υπό κατοχή και καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η τελευταία γνωστή θέση των δυο ελληνικών πλοίων

Τα στοιχεία των δυο ελληνικών πλοίων

Το Prudent Warrior κατασκευάστηκε το 2017 και είχε ως βάση του το λιμάνι της Άνδρου. Η τρέχουσα αξία του εκτιμάται στα 50,4 εκατ. δολάρια, ενώ έχει μήκος 274μ., πλάτος 48μ. και χωρητικότητα 149995 t DWT. Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Polembros, του εφοπλιστή Σπύρου Πολέμη.

To Delta Poseidon κατασκευάστηκε το 2011 και έχει ως έδρα το λιμάνι του Πειραιά. Η τρέχουσα αξία του εκτιμάται στα 34,5 εκατ. δολάρια. Το μήκος του είναι 274μ., το πλάτος του 48,04μ. και η χωρητικότητά του είναι 157380 t DWT. Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Delta Tankers του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη.

Απόβαση με ελικόπτερα από τους ενόπλους

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, νωρίτερα την Παρασκευή (27/5), ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Σε ανοικτή γραμμή με τα ελληνικά υπουργεία τα πλοία

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενέργειες αυτές ενδέχεται να είναι αντίποινα για το ιρανικό πλοίο που δεσμεύτηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κάρυστο.

ΠΕΝΕΝ: Να αφεθούν ελεύθεροι όσοι υπηρετούν στα ελληνικά πλοία

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογεώργος, προχώρησε σε δήλωση σε ραδιοφωνικό σταθμό η οποία συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης. Σύμφωνα με αυτή, οι ελληνικές Αρχές καλούνται άμεσα να δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με τις διεθνείς έτσι ώστε να υπάρξει απελευθέρωση των συμπατριωτών μας που υπηρετούν στα δυο υπό κατάληψη πλοία.

Η δήλωση του προέδρου της ΠΕΝΕΝ:

«Η κατάληψη πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων συνιστά μία επικίνδυνη εξέλιξη για την διεθνή ναυσιπλοΐα, το θαλάσσιο εμπόριο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ναυτεργατών.

Δεν γνωρίζουμε επίσημα τους λόγους αυτής της ακατανόητης ενέργειας, εάν υπάρχει καταλογισμός κάποιων ευθυνών στις πλοιοκτήτριες εταιρείες και στα πλοία τους, ή εάν αυτή η κίνηση οργανώθηκε και εκτελέσθηκε στα πλαίσια των ανταγωνισμών που αναπτύσσονται και κλιμακώνονται με την εμπλοκή της ελληνικής Ναυτιλίας στην μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και τον πόλεμο στην περιοχή.

Ισχυρή επίσης είναι η πιθανότητα ότι η συγκεκριμένη ενέργεια των Ιρανών είναι πράξη αντιποίνων για την κατάσχεση Ιρανικού φορτίου πετρελαίου που μεταφέρονταν με ρωσικό πλοίο (Δ/Ξ PEGAS) το οποίο κρατήθηκε επί σειρά ημερών με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης στην Κάρυστο με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ιρανικής κυβέρνησης που χαρακτήρισε την πράξη των ελληνικών αρχών ως πειρατική….

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται οι ελληνικές αρχές (ΥΠΕΞ - ΥΕΝ) να κάνουν επειγόντως τις απαιτούμενες ενέργειες προς το Ιράν αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ - ΙΜΟ - Ε.Ε) ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι Ναυτεργάτες που υπηρετούν στα δύο αναφερόμενα ελληνικά πλοία».

Έντονες αντιδράσεις για την κατάληψη των δυο πλοίων

Άμεσα μέτρα για την απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ που κατέλαβε το Ιράν, ζητά με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Ένοπλοι Ιρανοί αποβιβάστηκαν με ελικόπτερα στο Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers και το κατέλαβαν. Το ίδιο συνέβη και στο Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping. Μεταξύ των πληρωμάτων που αιχμαλωτίστηκαν, βρίσκονται 9 Έλληνες ναυτικοί και στα δύο πλοία. Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις κρατικής πειρατείας. Οι πράξεις αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας», τονίζει o κ. Κεφαλογιάννης και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί για την άμεση απελευθέρωση των δύο πλοίων και των ναυτικών.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη ενέργεια

«Απαράδεκτη ενέργεια» χαρακτήρισε την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων ο Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία:

«Η κατάσχεση των δυο ελληνικών πλοίων στο Ιράν αποτελεί μια απαράδεκτη ενέργεια από πλευράς των τοπικών αρχών, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντίποινο για την παρακράτηση ρωσικού πλοίου, με ιρανικό φορτίο, που έλαβε χώρα από τις ελληνικές αρχές πριν μέρες στην Κάρυστο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Προσθέτει ότι «παρακολουθώντας με ανησυχία την εξέλιξη του περιστατικού ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση:

1. Να διασφαλίσει, ως οφείλει, την ασφάλεια των Ελλήνων επιβαινόντων ναυτικών και την άμεση επιστροφή των δυο πλοίων ελληνικής σημαίας

2. Οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το νομικό πλαίσιο της παρακράτησης του ρωσικού πλοίου, καθώς και των αξιώσεων που έχουν εγερθεί κατά αυτού. Επίσης οφείλει να επιδείξει απόλυτη διαφάνεια στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με την επιχείρηση μεταφόρτωσης του πετρελαϊκού φορτίου από το συγκεκριμένο κατασχεθέν πλοίο».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Εξαιρετικά σοβαρό γεγονός

Από την πλευρά του, ο Τομέας Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι «ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός συνέβη σήμερα το απόγευμα, που υπερβαίνει κάθε προηγούμενο!

Οι ένοπλες δυνάμεις των φρουρών της Ιρανικής επανάστασης κατέλαβαν δύο πλοία Ελληνικών συμφερόντων, αιχμαλωτιζοντας τα πληρώματα τους, τα φορτία τους, αλλά και τα ίδια τα πλοία!

Ο χώρος της Ελληνικής Ναυτιλίας παρακολουθεί με τεράστια ανησυχία τις εξελίξεις».

Τονίζει ακόμη ότι «ο τομέας Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των πληρωμάτων και καλεί τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.

Σε μια περίοδο έντασης σε παγκόσμιο επίπεδο, η φωνή της λογικής και της ψυχραιμίας θα πρέπει να επικρατήσει», καταλήγει.

Επιπρόσθετα, υπό το βάρος των εξελίξεων, ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια κατέθεσε χθες το βράδυ ο Βουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναλυτικά, η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα : «Βίαιη κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο»

Κύριε Υπουργέ,

Διαβάζοντας στον Τύπο αλλά κυρίως στο διάβημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη βίαιη κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο.

Ερωτάσθε:

1. Ποια είναι η κατάσταση της υγείας των μελών των πληρωμάτων των δυο πλοίων;

2. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Ενώ πράγματι φαίνεται ότι πρόκειται για πράξεις κρατικής πειρατείας, για ποιους λόγους στον Τύπο γίνεται λόγος για αντίποινα;

3. Τίθεται εν τέλει θέμα ασφαλούς διέλευσης κάθε ελληνικού πλοίου από την περιοχή;

Αθήνα, 27 Μαϊου 2022

Ο ερωτών

Ανδρέας Λοβέρδος

KKE: Εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη

«Η πολιτική του “σημαιοφόρου” των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών» που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση «εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η επιδρομή και κατάληψη δυο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή κι επικίνδυνη εξέλιξη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που -από ό,τι φαίνεται- έρχεται ως “αντίποινα” στην κατάσχεση ιρανικού φορτίου πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές, κατόπιν οδηγιών των ΗΠΑ, πριν λίγες μέρες.

Η πολιτική του “σημαιοφόρου” των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και οι κυρώσεις προς το Ιράν, εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους, όπως αποδεικνύει και το γεγονός της κατάληψης των ελληνικών πλοίων.

Αυτό που οφείλει εδώ και τώρα να κάνει η κυβέρνηση είναι να μεριμνήσει για την απελευθέρωση κι ασφαλή επιστροφή των πληρωμάτων των δύο πλοίων».

ΠΝΟ: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η κατάληψη

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία «καταδικάζει την βίαιη κατάληψη των δύο Ελληνόκτητων και υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων που έγινε την Παρασκευή 27-5-2022 το μεσημέρι σε διεθνή ύδατα του Κόλπου από τις Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι Ναυτεργάτες που υπηρετούν στα παραπάνω πλοία και να διασφαλιστεί ο άμεσος και ασφαλής επαναπατρισμός τους».

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων