ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκική προκλητικότητα: Ο Δεσποτόπουλος εκτιμά πότε θα τελειώσουν οι «επιθέσεις» Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP Photo

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι ανησυχίες για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο να παραμονεύει κάθε μέρα.

«Υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία, όχι όμως τέτοιο ώστε να μας δημιουργεί ανασφάλεια», σημείωσε ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» και συμπλήρωσε πως θεωρεί πολύ πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος να κάνει αναφορά στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα προσπαθήσει να απαντήσει στη διεθνοποίηση των ζητημάτων που από την Αθήνα.

«Είναι πολύ πιθανό να βγάλει ένα ερευνητικό ή γεωτρυπικό σκάφος σε δική μας υφαλοκρηπίδα για να δείξει τις αμφισβητήσεις του», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Δεσποτόπουλος εκτίμησε πως η Τουρκία θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στις απειλές της, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να την εκθέσει διεθνώς.

«Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι αν κάνει πόλεμο με την Ελλάδα θα έχει τρομακτικές συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εκτίμησε πως όλη αυτή η ένταση δεν θα εκτονωθεί έως ότου γίνουν οι τουρκικές εκλογές και ο ίδιος αποδίδει τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στην ικανοποίηση του εσωτερικού ακροατηρίου της χώρας του.

Σχέδιο Ερντογάν για μετατροπή της Συνόδου σε αρένα ταυρομαχίας

Παρά τα εμπρηστικά δημοσιεύματα και την επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ελληνική πλευρά κρατά κλειστά χαρτιά και χαμηλούς τόνους ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου.

Η στρατηγική της Αθήνας είναι να μην μπει σε αντιδικία με την Άγκυρα, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη Σύνοδο με την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας να δέχεται αφόρητη πίεση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αν όμως η Τουρκία επιλέξει να μετατρέψει τη Σύνοδο σε επικοινωνιακό σόου, προβάλλοντας από το βήμα της Μαδρίτης τις παράνομες και ανυπόστατες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τότε οι απαντήσεις που θα λάβει θα είναι σαφείς και κατηγορηματικές.

Η Σύνοδος Κορυφής κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από τον Ερντογάν και να μετατραπεί σε αρένα ταυρομαχίας στην περίπτωση που αποφασίσει να θέσει όλα τα θέματα που άνοιξε πρόσφατα από το Βέτο στην Σουηδία και Φιλανδία, την απειλή για εισβολή στην Συρία μέχρι την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, με τίτλο «απόβαση με ντοκουμέντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», ο Τούρκος πρόεδρος θα δημοσιοποιήσει στα μέλη της Συμμαχίας υποτιθέμενα ντοκουμέντα που έχει συλλέξει η κυβέρνηση του, τα οποία «δείχνουν» κατά την Άγκυρα, ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων και ότι τα επισκέπτονται ανώτεροι αξιωματούχοι.