ΕΘΝΙΚΑ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Δεν θα δεχθεί ούτε μια λέξη για τα ελληνικά νησιά η Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός σε παλαιότερη σύνοδο του ΝΑΤΟ
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η ελληνική διπλωματία δεν θα προκαλέσει καμία αντιπαράθεση, αλλά δεν θα δεχθεί ούτε λέξη για την κυριαρχία των νησιών στη Σύνοδο της Μαδρίτης

Η Αθήνα ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ οι εργασίες της οποίας ξεκινούν την Τετάρτη στην Μαδρίτη παρουσία του Τζο Μπάιντεν. Ο πρωθυπουργός και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την συνεδρίαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε βήμα ανυπόστατων καταγγελιών εναντίον της χώρας μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τις επιλογές που έχει ο Ταγίπ Ερντογάν. «Υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία: Υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης, του παραγωγικού διαλόγου με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και υπάρχει, δυστυχώς, και ο δρόμος της κλιμάκωσης, ο οποίος προφανώς και θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας πάντα ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης κάποιων πρόσθετων μέτρων».

Η εμμονή της Άγκυρας απέναντι στην χώρα μας επιβεβαιώνεται σε όλα τα μέτωπα. Σε οποιοδήποτε ζήτημα και αν τίθεται, η Τουρκία απαντά κατηγορώντας της Ελλάδα. Γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να είναι γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και πολύ περισσότερο δεν ενδιαφέρεται για την Ευρωπαϊκή της προοπτική. Γι΄αυτό και είναι αποφασισμένη να απλώσει εντός του ΝΑΤΟ όλα τα αλλοπρόσαλλα επιχειρήματά της από τη Σουηδία και τη Φινλανδία μέχρι τη Συρία και την Ελλάδα. Η χώρα μας από την άλλη μεριά είναι αποφασισμένη να κρατήσει σοβαρή στάση στη Σύνοδο, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη την οποιαδήποτε αιχμή για την εθνική μας κυριαρχία και αυτό έχει καταστεί σαφές στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει καμία προσβολή με ψευδείς θεωρίες και ειδήσεις από την πλευρά των Τούρκων.

Δυστυχώς η τουρκική προκλητικότητα τις τελευταίες ημέρες έχει περάσει σε άλλο level αφού πλέον οι Τούρκοι δεν μας απειλούν απλά με ένα θερμό επεισόδιο. Ευθαρσώς μας απειλούν με γενικευμένη σύρραξη και ζητούν πλήρη έλεγχο στο Αιγαίο. Στην Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι πέραν του κύματος συμπαράστασης από τους περισσότερους ηγέτες της Ε.Ε. το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται ποτέ να πάρει καθαρή θέση στη διένεξη. Είμαστε μόνοι μας και στη διπλωματία και στο πεδίο και η στρατηγική μας δομείται πάνω σε αυτό το δεδομένο.

Την σκυτάλη στην τουρκική προκλητικότητα την πήρε και πάλι ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους «και όπου πάει». «Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό το λάθος», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Οκτάι είπε πως η Άγκυρα κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και μετά και πως είτε η Αθήνα θα κάνει πίσω, ή υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και η πρόσφατη όπως στην Κύπρο.

«Ή η Ελλάδα θα συμμαζέψει τα μυαλά της και δεν θα επηρεαστεί από τους άλλους… Είναι ξεκάθαρο τι έκανε στις αρχές του 1900 και τι κάναμε εμείς ως αποτέλεσμα του αγώνα για ανεξαρτησία. Τα 100 χρόνια δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία των εθνών. Ζήσαμε με την Κύπρο και αυτή είναι πιο πρόσφατη μνήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν μίλησε ειδικά για το Καστελόριζο λέγοντας ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά κάτω από τη μύτη της και δεν θα το ανεχθεί. «Ευελπιστούμε η Ελλάδα σύντομα να βάλει μυαλό, και την προειδοποιούμε μην επηρεαστεί από τους άλλους. Αυτοί είναι που θα την εγκαταλείψουν πρώτοι. Έρχεται από απόσταση 600 χιλιομέτρων και στο Καστελλόριζο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας σε απόσταση 2 χιλιομέτρων και μιλάει για παραβίαση εναέριου χώρου και με νευρικό τρόπο παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοια προσέγγιση», ανέφερε ο Οκτάι. Εν τω μεταξύ, προχθές, η Άγκυρα προχώρησε για άλλη μια φορά σε μία κίνηση με την οποία τορπιλίζει τις όποιες προσπάθειες μπορεί να γίνονται παρασκηνιακά προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έφταναν οι εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι το τελευταίο διάστημα επιχειρούν για μία ακόμη φορά να «γκριζάρουν» το Αιγαίο, αλλά ανακοινώθηκε από την Άγκυρα ότι συνελήφθη Έλληνας για κατασκοπεία. Για σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ). Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό ο άνδρας από την πλευρά της Άγκυρας, ονομάζεται Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα και είναι Έλληνας υπήκοος.Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ανυπόστατο fake news τα τουρκικά μέσα προπαγάνδας του έδωσαν τεράστιες διαστάσεις με στόχο να εκβιάσουν την χώρα μας όπως έκαναν το 2018 με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τους οποίους κρατούσαν χωρίς κατηγορίες για 167 μέρες.

Χωρίς υπερβολή, ο Τούρκος Πρόεδρος θέτει επί τάπητος τα πάντα, διεκδικώντας όσα θεωρεί πως αποτελούν… αναφαίρετο περιεχόμενο της τουρκικής Γαλάζιας Πατρίδας, εις βάρος πάντα του Ελληνισμού - Ελλάδας και Κύπρου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Ερντογάν θα προτάξει και την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα τού Άκιουγιου, ο οποίος προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2023, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν τον ίδιο χρόνο. Σε όλα αυτά προστίθεται και το Προσφυγικό, το οποίο η Άγκυρα μετατρέπει σε πολιτικό και στρατηγικό εργαλείο πρόκλησης κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Παρόλα αυτά η Αθήνα δεν ποντάρει σε ένα σόου αντίστοιχο με αυτό του Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί θεσμικά και ότι έχει να πει θα το πει και κατ’ ιδίαν στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ χωρίς άναρθρες κραυγές.