ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Μετά από ένα μικρό «διάλειμμα» στο ΝΑΤΟ, επέστρεψε στην επιθετική ρητορική

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP Photo/Manu Fernandez

Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ο Ταγίπ Ερντογάν άρχισε πάλι τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη πιεζόμενος προφανώς από την αντιπολίτευση της χώρας του που τον κατηγορεί ότι δεν πήρε τίποτα από την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ξαναθυμήθηκε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά και την προσωπική εμμονή που έχει κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Μετά το δείπνο που του παρέθεσα στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια προσφορά. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Όμως 2-3 εβδομάδες μετά, ανέτρεψε την κατάσταση με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Τούρκος πρόεδρος για πολλοστή φορά θέλει να πετύχει ένα διμερές, εξωθεσμικό ανατολίτικο παζάρι αν και ξέρει ότι είναι κάτι που κανείς Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα δέχονταν ποτέ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή η αλλαγή στάσης από τον Ερντογάν (άλλη τακτική εντός ΝΑΤΟ, άλλη εκτός…) είχε επισημανθεί εγκαίρως από το Newsbomb.gr σε σχετικό άρθρο με τίτλο: «Ποιες θα είναι οι κινήσεις του Ερντογάν μετά την αναδίπλωση στο ΝΑΤΟ;».

Ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και χρόνια κινείται σε μια διπλή ρητορική και σε μια λογική «ήξεις αφήξεις» και πάνω σε αυτή την λογική συνέχισε χθες λέγοντας «δεν έκανε μόνο αυτό (σ.σ. εννοώντας τον Μητσοτάκη), αλλά πήγε και παρακάτω με την προσπάθεια να οπλίσει τα νησιά. Δεν μπορείς να οπλίσεις τα νησιά. Οι βάσεις που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα λέγεται επίσης ότι είναι εναντίον της Ρωσίας. Εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από την ειρήνη, γιατί γίνονται αυτά;».

Όσο για το θέμα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 και της αγοράς νέων από τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν στάθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος δήλωσε πως είναι πρόθυμος να προχωρήσει στη συμφωνία με την Τουρκία, πλην όμως απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου. «Τα κοινοβούλια είναι μέρη όπου λαμβάνουν χώρα προβληματικές διαδικασίες. Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι θα κάνει τα βήματα που μπορεί. Θα στείλουμε τις αντιπροσωπείες μας μετά τη συνάντησή μας με τον Μπάιντεν. Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται επίσης υποστήριξη. Σύντομα θα στείλουμε αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε ερώτηση για την σταθερότητα στο Αιγαίο και την αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε: «Όσο η Ελλάδα δεν προκαλεί εντάσεις, δεν καιγόμαστε να προκαλέσουμε εντάσεις. 147 φορές η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και εμείς απαντήσαμε. Το κάναμε και αισθάνεστε άβολα; Αποκλείεται». «Η Ελλάδα να μην εξοπλίζει τα νησιά. Να σέβονται τις Συνθήκες και να κάνουν τα απαραίτητα βήματα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επανάφερε στο τραπέζι τις εμμονές του για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, για τις οποίες θεωρεί ότι στρέφονται κατά της Τουρκίας. «Ο λαός μας δεν καταπίνει ότι είναι για τη Ρωσία. Εμείς θέλουμε έναν ειρηνικό κόσμο. Για όλα αυτά έχω μιλήσει με σαφήνεια στις διμερείς επαφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις