ΕΘΝΙΚΑ

Ο Ερντογάν σε ρόλο πολιτικού ινστρούχτορα των Ελλήνων - «Να δώσουν ένα μάθημα στον Μητσοτάκη»

Μητσοτάκης - Ερντογάν
Ερντογάν και Μητσοτάκης στην τελευταία συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ξεπέρασε κάθε όριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Υποδείξεις στους Έλληνες πολίτες να «δώσουν το μάθημα στους κυβερνώντες» και απαράδεκτες απειλές κατά της χώρας μας. Πώς απαντά η Αθήνα.

Ένα ακόμα κρεσέντο προκλήσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, με δηλώσεις που συνιστούν ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικής ακαδημίας, όπου έκανε ακόμα και… υποδείξεις για το τι πρέπει να ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες στις επόμενες εκλογές. Ο Ερντογάν δεν δίστασε να καλέσει τον ελληνικό λαό να «δώσει ένα μάθημα» στους κυβερνώντες, αλλιώς θα έχει «καταστροφικό τέλος».

«Είναι μια πραγματικότητα ότι ο γείτονας μας στο Αιγαίο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μαζί μας. Γι αυτό στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας έχει την θέση που του αναλογεί. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό», ήταν τα λόγια του Τούρκου προέδρου.

Στο πλαίσιο των συνεχών απειλών κατά της Αθήνας, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι ναι μεν δεν είναι μέλη της χώρας του ένας πόλεμος με την Ελλάδα, δεν παρέλειψε, όμως, να προτείνει πως «η Ελλάδα πρέπει να λάβει το μάθημα τόσο από τις εξελίξεις στην περιοχή μας όσο και από τα γεγονότα πριν από ένα αιώνα». Ο Ερντογάν σχολίασε επίσης πως υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου της Τουρκίας από ελληνικά μαχητικά.

«Σε όσους μας επιτίθενται μας συνέχεια στον εναέριο χώρο μας, δίνουμε το απαραίτητο μάθημα εκεί που πρέπει κυρίως με την πολεμική μας αεροπορία κ θα συνεχίσουμε να το κάνουμε Kανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα προστατεύσουμε τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας στη Δύση, χωρίς να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση στα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και αξιοποιώντας πλήρως τις ευκαιρίες που μας δίνουν οι διεθνείς συμφωνίες», είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Στις προειδοποιήσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως «Αντί να λύσουν τις μεταξύ μας διαφορές με διάλογο και διαπραγμάτευση, κρύβονται κάτω από τις φούστες άλλων και συνιστούμε στην διοίκηση της Ελλάδας η οποία προσπαθεί να πουλήσει νταηλίκι, να πάρει ένα μάθημα τόσο από τις εξελίξεις στην περιοχή μας όσο και από τα γεγονότα πριν από ένα αιώνα».

«Η ισχυρή Ελλάδα προκαλεί στεναχώρια στον Ερντογάν»

Στις επιτυχίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και την ενδυνάμωση της Ελλάδας αποδίδει, από την πλευρά του, ο Γιάννης Οικονόμου την έντονη ανησυχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ισχυροποίηση της χώρας μας στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά προκαλεί την έντονη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, εξηγώντας πως η Αθήνα θα κάνει ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια.

«Η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας -στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά- στεναχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την Πατρίδα τους», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Είναι προφανέστατο ότι οι επιτυχίες του Πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει. Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, εμείς κάνουμε και θα κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια. Εξάλλου, ο πραγματικά ισχυρός δεν έχει ανάγκη να το διαλαλεί κάθε τρεις και λίγο».

Σχετικές ειδήσεις