ΕΘΝΙΚΑ

Ο Τούρκος παίζει «hit and run» στη Μεσόγειο – Στόχος να «κεντήσει» πάνω στην ελληνική ΑΟΖ

Ο Τούρκος παίζει «hit and run» στη Μεσόγειο – Στόχος να «κεντήσει» πάνω στην ελληνική ΑΟΖ
Ο Ερντογάν μπροστά από το γεωτρύπανο Abdulhamid Han
ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT

Μπορεί κάποιος να εμπιστευθεί τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν; Σίγουρα όχι. Το γεωτρύπανο Abdulhamid Han θα ακολουθήσει σε πρώτη φάση την διαδρομή που είχε κάνει το Oruc Reis, το καλοκαίρι του 2020. Έκανε την προπαγανδιστική του φιέστα και εξέδωσε την πρώτη NAVTEX σε δικά του νερά, 55 χιλιόμετρα έξω από το Γκαζί Πασά – Ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας;

Λίγες ώρες πριν την έξοδο του Abdulhamid Han, εκδόθηκε και η πρώτη Navtex για την περιοχή στην οποία θα κατευθυνθεί αρχικά μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου με χρονική διάρκεια μέχρι τον Οκτώβριο. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα δράσει στο πηγάδι Yorukler-1. Αλλάζει κάτι στην στρατηγική του; Όχι. Επιλέγει την κλιμακούμενη ένταση σε πρώτη φάση κοντά στα οικόπεδα της Κύπρου. Απλά δεν μπαίνει με φουλ επίθεση. Θυμίζουμε ότι κάπως έτσι είχε ξεκινήσει και η κρίση του 2020. Ανοιχτά της Κύπρου, το Oruc Reis είχε κάνει σεισμογραφικές έρευνες το 2020 και στη συνέχεια κινήθηκε νοτιοδυτικά και μέσα σε οριοθετημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και δυτικότερα στην περιοχή της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ.

Η διαφορά είναι ότι το νέο πλοίο είναι τρυπάνι και όχι σεισμογραφικό, που σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι αν θα περάσει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά αν θα τρυπήσει εντός της εν δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε μιλάμε για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ή της Κύπρου. Δύσκολες καταστάσεις… Δεν είναι μόνον τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας (εις τα οποία μάλλον δεν θα επεκταθεί), αλλά και ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων (ΑΟΖ) τα οποία είναι πολύ πιθανόν να επιβουλευθεί. Ο στόχος του Τούρκου είναι να «κεντήσει» την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στα σημεία της… δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ (η οποία ακόμα δεν έχει οριοθετηθεί ούτε στον ΟΗΕ, ούτε σε κάποιο άλλο διεθνές φόρουμ).

Όπως και με το Oruc Reic θα κινηθεί στην τακτική «hit and run», χτυπάω και φεύγω όταν τα πράγματα φτάσουν στο όριο σύρραξης. Όπως ακριβώς κινήθηκε και το καλοκαίρι του 2020. Αν καταφέρει να «κεντήσει» πάνω στα σημεία της ελληνικής ΑΟΖ, θα έχει πετύχει το στόχο του και θα μπορέσει στη συνέχεια να αμφισβητήσει τα πάντα. Η ύπουλη κρουαζιέρα του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν δεν θα είναι εύκολη στην αποτροπή της. Θα χρειαστεί πάραυτα ψυχραιμία και αποφασιστικότητα επί των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με την εθνική μας κυριαρχία.

Σχετικές ειδήσεις